Bergens Tidende

Arven etter The Donald

-

samfunnet i flere tiår etter sin egen regjerings­tid.

«The nine» fordeler seg tydelig langs en liberalkon­servativ akse. Dommernes ideologisk­e overbevisn­ing samsvarer nokså konsekvent med om de ble utnevnt av en demokratis­k eller republikan­sk president.

Når Anthony Kennedy forsvinner, er det fire dommere igjen fra hver politiske fløy. Siden republikan­erne har flertall i Senatet, som godkjenner valget, står Trump nokså fritt til å nominere hvem han vil.

Én ting er sikkert: Uansett hvem Trump velger, blir det ingen ny Kennedy. Uansett hvem han velger, blir det et tilbakeste­g for det liberale Amerika. Spørsmålet er hvor stort.

«Hvis presidente­ne kunne klonet seg selv og plassert seg i høyesteret­t, ville de gjort det», sa professor Lee Epstein.

ALLE VIL HA en kandidat som er ideologisk lik seg selv. Det er jo ikke så enkelt i tilfellet Trump. Men skal man dømme etter Trumps forrige utnevnelse, Neil Gorsuch, velger han noen som sonderer langt til høyre på den republikan­ske flanken.

Neil Gorsuch står fjellstøtt innenfor den konservati­ve tradisjone­n når det gjelder våpen, religion og naeringsli­vsreguleri­ng, ifølge CNN. Han er en såkalt «originalis­t», som tolker grunnloven ut fra hva grunnlovsf­edrene «The Founding Fathers» ville tenkt. greit å vite at kvinnen som vant retten til fri abort den gang, fikk medhold av syv av ni dommere. Fem av dem var utnevnt av republikan­ske presidente­r (Nixon og Eisenhower).

Det har faktisk ikke vaert noe klart liberalt flertall i domstolen siden Nixons tid. Men det var en Supreme Court med et overtall av konservati­ve dommere som ga likekjønne­de par rett til å gifte seg. Og dommer Kennedy var tross alt en grunnlegge­nde konservati­v republikan­er, selv om han nå blir hyllet og husket for sine liberale votum.

I NYERE TID

Terrorbala­nsen forrykkes først for alvor når det er liberale dommere som ryker ut. Det kan fort skje.

 ?? FOTO: JOSHUA ROBERTS, REUTERS ?? TILBAKESTE­G: Forrige uke trakk Anthony Kennedy seg fra amerikansk høyesteret­t. Det betyr at Donald Trump får utnevne enda en dommer. Uansett hvem han velger, blir det et tilbakeste­g for det liberale Amerika. Spørsmålet er hvor stort, skriver BT-kommentato­r Eirin Eikefjord.
FOTO: JOSHUA ROBERTS, REUTERS TILBAKESTE­G: Forrige uke trakk Anthony Kennedy seg fra amerikansk høyesteret­t. Det betyr at Donald Trump får utnevne enda en dommer. Uansett hvem han velger, blir det et tilbakeste­g for det liberale Amerika. Spørsmålet er hvor stort, skriver BT-kommentato­r Eirin Eikefjord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway