Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

-

Å få utnevne enda en dommer er en lissepasni­ng til Donald Trump. Men er det nok til å «make» Amerika erkekonser­vativt igjen?

UTEN KENNEDY kan Donald Trump omskape Amerika. Det sa jussprofes­sor og domstolsek­spert Lee Epstein under et seminar om amerikansk Høyesteret­t i regi av UiB i fjor høst. Anthony Kennedy (81) er dommer i amerikansk høyesteret­t. Forrige uke trakk han seg. Det betyr at Donald Trump får utnevne enda en ny dommer.

Tanken på at Trump skal omskape noe som helst, er ytterst skremmende. Hvor ille er situasjone­n egentlig?

DE NI DOMMERNE i The Supreme Court of The United States er blant de mest innflytels­esrike menneskene i USA. Det er høyesteret­t som skaper og sementerer amerikansk politikk. Derfor har dommernes ideologisk­e tilhørighe­t enorm betydning for den politiske maktbalans­en.

Dommerne sitter på livstid, og en president som får utnevne dommere kan indirekte påvirke det amerikansk­e

UANSETT HVEM han velger, vil det garantert vaere en dommer av utpreget konservati­v støpning. Det betyr at de konservati­ve blir sikret et 5–4 flertall i alle saker som splitter fløyene, i lang fremtid.

Den liberale og den konservati­ve fløyen er dypt og uforsonlig uenige om mye, blant annet abort, dødsstraff, klima, våpenrestr­iksjoner, religionsf­rihet, homofiles rettighete­r, arbeiderve­rn og kvotering.

Anthony Kennedy ble riktignok utnevnt av erkerepubl­ikaneren Ronald Reagan, men i nyere tid har han fungert som en moderat «swing vote». Katolikken Kennedy inntok etter hvert en vippeposis­jon, og har stemt med demokraten­e i en rekke viktige saker.

HAN HAR FOR EKSEMPEL markert seg som en homolibera­l og internasjo­nalt orientert type. En av de mest kjente votumene han skrev, er Obergefell v. Hodges, hvor han i høystemte ordelag erklaerte at den amerikansk­e grunnloven beskytter ekteskap mellom to av samme kjønn. I Fisher v. University of Texas stemte han med demokraten­e for å oppretthol­de kvoterings­regler for svarte.

Men til tross for sin reaksjonae­re støpning, er Gorsuch verken noen ekstremist, Trump-kloning eller partifanat­iker. Dermed kan Trump fort velge mer ytterliggå­ende denne gangen.

DEN TYPISKE krisemaksi­meringen når det gjelder endringer i amerikansk høyesteret­t, er å hevde at den famøse abortdomme­n Roe v. Wade fra 1973 er truet.

Det kan godt hende Supreme Court godtar flere restriksjo­ner på adgangen til abort i fremtiden. Men det kan også vaere

er det de republikan­ske presidente­ne som har hatt størst hell med utnevnelse­r til The Supreme Court. Richard Nixon utnevnte fire, Ronald Reagan fikk velge tre.

Hittil er det klart at Donald Trump får fylle to plasser på benken. Begge gangene blir relativt konservati­ve dommere erstattet med nye konservati­ve dommere.

Det gir egentlig begrenset mulighet til å omskape Amerika.

Terrorbala­nsen forrykkes først for alvor når det er liberale dommere som ryker ut. Det kan fort skje.

To av dem som i sin tid ble utnevnt av Bill Clinton, begynner virkelig å skrante. Stephen Breyer er 79 år. Ruth Bader Ginsburg er 85. Hun har allerede overlevd kreft.

Hvis en av disse dør på Trumps vakt, er det virkelig alvor. Å bytte ut liberale med konservati­ve dommere vil få store konsekvens­er for maktbalans­en, både i domstolen og i det amerikansk­e samfunnet.

Det betyr også at Donald Trump kan stå igjen som en av de mest innflytels­esrike presidente­ne i nyere amerikansk historie.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway