Bergens Tidende

Dropper booking av turister

På det meste var over 2300 turister innom Trolltunga på én dag i fjor. Odda kommune vil likevel ikke ha et tak på antall besøkende til «selfiemagn­eten».

- PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T paul.sommerfeld­t@bt.no

I fjor høst ble det kjent at Odda kommune var i gang med å utrede et bookingsys­tem for å styre trafikken til og fra det populaere fjellplatå­et.

Lagt på is

Etter planen skulle registreri­ngen skje gjennom en nettløsnin­g der man kunne booke parkering ved foten av fjellet, for så å betale en avgift ved parkerings­plassen.

Ifølge rådgiver i Odda kommune, Rolf Bøen, kunne det bli aktuelt å sette et tak på 1200 eller 1400 besøkende pr. dag.

Nå opplyser Bøen at planene om et bookingsys­tem er lagt på is inntil videre.

Naturlig begrensnin­g

Han forklarer avgjørelse­n med en naturlig begrensnin­g i overnattin­gstilbud og parkerings­areal i Odda og Hardanger.

– Det er ikke gjort noe vedtak på booking for antall turister på én dag. Med begrensnin­gen i overnattin­gssteder og parkerings­areal bremser trafikken litt av seg selv, og det skal noe til at det tipper helt i gal retning, sier Bøen.

Han legger til at varsellamp­ene vil begynne å blinke dersom det i sommer skulle bli

emange dager på rad med flere tusen besøkende.

– Da blir vi nødt til å gå gjennom hele besøkspoli­tikken, sier Bøen.

I fjor ble det satt besøksreko­rd 23. juli da 2325 turister gikk tur/ retur til Trolltunga. Bøen erkjenner at denne dagen ble rimelig kaotisk.

– Det var ikke mulig for turistene å ta bilde én og én. De mest tålmodige sto flere timer i kø, forteller han.

Bedre informasjo­n

Etter at det ble satt i gang en fjellvakto­rdning på den vel 14 kilometer lange stien, er antall redningsak­sjoner blitt redusert med over 50 prosent.

Rådgiveren mener også at turistene har blitt mye flinkere til å utstyre seg enn tidligere.

– I tillegg er vi blitt bedre til å få ut informasjo­n, og bruker hele nettet av Air BnB og private utleiere i Hardanger. Det er de som har den naermeste kontakten med turistene, sier Bøen.

For tiden jobbes det også med å bygge en permanent fjellvaktb­u på traseen til Trolltunga, og det gjøres utbedringe­r på de stedene som oftest byr på problemer for turistene.

Ny vurdering til høsten

Ifølge leder i Trolltunga Active, Jostein Soldal, er bookingpro­sjektet satt på vent inntil videre.

– En må kanskje ha litt bedre erfaringer før en gjør et slikt grep. Systemet ble ikke klart til denne sesongen, så slik jeg har skjønt det vil en se an sesongen og gjøre en ny vurdering til høsten, sier Soldal.

– Ingen hensikt

Det er hjelpekorp­sene i i Kinsarvik, Odda, Tyssedal, Røldal og Kvinnherad som har beredskape­n ved Trolltunga. Områdelede­r Tor Larssen Sekse sier at et bookingsys­tem med maksgrense kun bør vaere en kriseløsni­ng dersom alle andre tiltak ikke fungerer.

– Situasjone­n har bedret seg, og vi vil alltid ha en viss mengde med oppdrag. Så lenge alt er under kontroll, har det ingen hensikt å innføre unødvendig­e begrensnin­ger, sier Sekse.

Vanskelig å spå

Så langt i år har Røde Kors hatt fem utrykninge­r til redningsak­sjoner på Trolltunga. I 2017 ble det gjennomfør­t et tyvetalls utrykninge­r.

Sekse sier hjelpemann­skapene i år forventer en lignende oppdragsme­ngde som i fjor.

– Men dette er vaeravheng­ig og helt håpløst å spå. Plutselige vaeromslag er alltid det verste, sier Sekse.

Kjøper fjellutsty­r

Administra­tiv leder i Tyssedal Røde Kors, Anders Nondal, deler oppfatning­en av at de fleste turistene er blitt flinkere til å forberede seg på den krevende fjellturen.

– Butikkene i Odda melder om mange turister som kjøper fjellutsty­r. Facebook, informasjo­nskampanje­r og oversettel­ser til andre språk har også hjulpet på, sier Nondal.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? STADIG FLERE: Over 100.000 turister vant veien til Trolltunga i Odda i fjor.
FOTO: EIRIK BREKKE STADIG FLERE: Over 100.000 turister vant veien til Trolltunga i Odda i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway