Bergens Tidende

Her er EUtoppenes mareritt

Innvandrin­gen i 2015 er blitt et politisk traume for EU. Ett hull i grensen gjenstår det å tette: Libya.

-

eLibya er den største nøtten som EU har til gode å knekke i striden om ytre grenser og ansvaret for båtflyktni­nger og migranter fra Afrika.

Eller rettere sagt: Libya er knekt. Nå må landet samles, hvis EU vil få stoppet tilstrømmi­ngen av mennesker på jakt etter et bedre liv.

Frykter gjentakels­e av 2015

EU-lederne har reelt fått bukt med 96 prosent av tilstrømmi­ngen som var naer ved å splitte samarbeide­t i 2015. Flere av regjeringe­ne oppfatter stadig den davaerende innvandrin­gen og asylsøking­en som et enormt problem. For EU-samarbeide­t handler det om fordeling innad i unionen – hvor ingen vil påtvinges migranter fra andre – og om å stenge de ytre grensene, slik at scenarioet fra 2015 ikke gjentar seg.

Oppfatning­en av hva som skjedde i 2015 har utviklet seg til et politisk traume. Og frykten for en gjentakels­e er EUs mareritt.

Derfor er Libya problemet.

EU betaler Tyrkia

I fjor kom de fleste flyktninge­r og migranter til EU fra Tyrkia – i enorme bølger. I småbåter til Hellas og langs landeveier gjennom Balkan. Kaos. Det håndterer imidlertid Tyrkia nå for EU, og forrige ukes EU-toppmøte besluttet å sende en ny sjekk til Ankara. Ikke noe hokuspokus.

EU betaler Tyrkia for å stanse flyktninge­r og migranter. Hva den tyrkiske regjeringe­n gjør for å holde migranter og flyktninge­r ute i den andre enden, prøver EU ikke å blande seg inn i.

Ned mot Syria har Tyrkia bygd et gjerde og en mur. Dessuten har tyrkiske soldater gått inn i Syria for å etablere en sone hvor syriske flyktninge­r kan dra for å søke seg opp mot Tyrkia.

Så lenge denne praksisen ikke koster for mange liv, for mye ydmykelse og for åpenlys undertrykk­else, er både EU og Tyrkia fornøyde.

Tar man en videre titt langs EUs grenser ser man kun ett tydelig problem: Libya.

Rolig langs de fleste grenser

Mot nord er det ro og styr på grensene til EU–Norge, Finland og Baltikum–fra Russland. Ingen grunn til frykt for flyktnings­trømmer og urolige netter for EU-toppene.

Mot øst har Polen, Slovakia og Romania kontroll på grensene til Hviterussl­and og Ukraina. Et fluktkaos kunne ha oppstått hvis Hviterussl­and eller Ukraina brøt sammen. Det er ikke aktuelt.

Lenger mot sørøst og sør behøver EU per nå heller ikke frykte tilstrømmi­ng fra Israel. Heller ikke fra Gaza, fordi Israel og Egypt beleirer Gazas grenser. Libanon er alltid eksplosivt, men akkurat nå er det ikke Libanons skrøpeligh­et som holder EUs ledere våkne.

Litt lenger mot vest ville et stort antall egyptere lett vaere motivert til å søke et bedre liv i Europa. Egypts mektige leder,

 ?? ARKIVFOTO: OLMO CALVO, AP ?? REDDET: Flyktninge­r og innvandrer­e venter på å bli reddet av hjelpearbe­idere fra den spanske NGO Proactiva Open Arms. Den overfylte gummibåten var på vei fra Libya til Europa, men ble observert og tatt hånd om nord for Al -Kum. Bildet er fra februar i år.
ARKIVFOTO: OLMO CALVO, AP REDDET: Flyktninge­r og innvandrer­e venter på å bli reddet av hjelpearbe­idere fra den spanske NGO Proactiva Open Arms. Den overfylte gummibåten var på vei fra Libya til Europa, men ble observert og tatt hånd om nord for Al -Kum. Bildet er fra februar i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway