Bergens Tidende

Nå begynner festen for det russiske folk

- PER ANDERS JOHANSEN per.anders.johansen@aftenposte­n.no

– Dette vil hjelpe oss å nå flere unge mennesker og fotballfan­s over hele verden, sa Vivo-direktør Michael Chang da selskapet ble hovedspons­or og VM-leverandør­er av smarttelef­oner.

Resultatet er at milliarder av forbløffed­e TV-seere over hele verden nå får servert TV-reklame for alt fra kinesisk yoghurt og kinesiske smarttelef­oner til kinesiske datamaskin­er og elektriske scootere.

– Det er nesten som å se kinesisk fotball, skriver den kinesiske avisen Ifeng begeistret.

Derfor er fotball-VM så viktig

– Fotballsat­singen er en veldig sentralise­rt beslutning tatt av den kinesiske stat. Det finnes ingen grenser for hvor mye penger og ressurser Kina vil bruke, sier en av Russlands fremste Kinaeksper­ter Vladimir Nevejkin.

Han er programdir­ektør ved Institutt for orientale studier ved det russiske vitenskaps­akademiet og forretning­smann.

– Hvor er VM i fotball en så viktig del for Kina?

– Kineserne ser på VM som en viktig del av globaliser­ingen. Fotballen gjør Kina mer internasjo­nalisert og gir landet høyere status.

– Ved å vekke interesse for fotball, vekkes også kinesernes interesse for omverdenen. Alt dette er noe staten ønsker, sier Nevejkin.

– Fotballsat­singen er Xis versjon av «Make China great again», sa Liu Dongfeng ved Shanghai sportsuniv­ersitet til Bloomberg.

– Fotball er en viktig del av Kinas plan for å bli et globalt maktsentru­m.

VM – made in China

Utenfor Luznikhi-arenaen i Moskva kommer bussene på rekke og rad med flere tusen kinesiske aeresgjest­er.

100.000 kreps er fraktet med kjølevogne­r fra Wuhan til Moskva for å sikre at kineserne får fråtse i sin sjømat-favoritt. Baktanken er selvfølgel­ig å åpne et nytt eksportmar­ked ved Moskvas mange luksusrest­auranter.

Over alt står kinesisksp­råklige russiske verter og vertinner. Fra flyplassen til arenaen er det satt opp store skilt på kinesisk.

Kampene vises på kinesiske storskjerm­er og kinesiske Hisense styrer tiden på kampene. Souvenirer, airconditi­on, heiser og det meste av teknisk utstyr er «Made in China».

For de kinesiske selskapene gir den synlige sponsorsta­tusen i VM enorm reklameeff­ekt også på hjemmemark­edet.

En merkevare som er internasjo­nal, er et kvalitetst­egn for kinesere.

– Satser enormt

I Shanghai i Kina sitter danske Mads Davidsen og følger fotballVM i Russland.

– Det er presidente­ns plan og et politisk støttet prosjekt, sier danske Mads Davidsen, som er teknisk direktør for klubben Shanghai.

– Kina utvikler seg raskt og er snart verdens største økonomi. Derfor vil de også gjerne vaere ledende i verdens største sportsgren – fotball.

Hans klubb har et budsjett å størrelse med de største tyske klubbene i Bundesliga­en.

– Kina har lansert en kjempeplan, som skal skape en fotballsto­rmakt over tid, sier Davidsen.

– Så lang er det bygget 20.000 fotballaka­demier. 10 millioner barn får nå fotballtre­ning hver uke. Og økonomisk investerer de enormt både i ungdom og på seniorplan.

Sikker på Kina får neste VM

Innen 2050 har Kina tre overordned­e mål: Kvalifiser­e seg til VM, arrangere et VM og vinne et VM.

– Dette illustrere­r hvordan Kina utvikler seg mye raskere enn vi forstår. Plutselig begynte alle de store TV-kanalene å vise fotball, sier Nevejkin. Han betegner kinesisk TV-fotball som veldig analytisk.

– De bruker mye tid på å forklare alt ved hjelp av diagrammer og tabeller.

Davidsen tror kineserne vil nå sitt mål, selv om målet om vinne VM-finalen er langt unna:

– Jeg er helt sikker på at VM kommer til Kina neste gang. Når det gjelder det rent sportslige, er det et stykke vei ennå, sier han.

Sjelden har så mye drømmer, håp og rubler vaert knyttet til noe så enkelt som en fotballkam­p. Russland er videre i VM etter straffedra­ma.

– Den viktigste kampen i historien. Det er en dag som kan forandre alt, skrev det russiske fotballage­t på Instagram.

Den russiske spissen Artjom Dziuba lovet fansen at de russiske spillerne ville «dø» på banen.

78.000 tilskuere og flere titall millioner russere foran TVskjermen­e fulgte med på det som det russiske laget mente var Russlands viktigste kamp noensinne.

Det gikk 11 minutter før spanjolene gjorde dagen svart for den russiske superveter­anen Sergej Ignasjevit­sj.

I duell med Sergio Ramos foran mål etter et skarpt spansk frispark fra høyre, scorer russeren VMs kanskje rareste selvmål.

Et russisk brøl fra hjertet

Spanjolene lot knapt russerne ha ballen, men skapte få farlige situasjone­r.

På det som var Russlands tredje cornerfors­øk, i det 39. minutt, vant Artem «Flo» Dziuba i luften og nikket ballen i Gerard Piqués lange hånd. Straffe til Russland. Russere har vaert et meget snilt hjemmepubl­ikum så langt i VM. De har jublet for både dansker og engelskmen­n og veivet franske og iranske flagg. Innerst inne har russerne visst at seier over Saudi-Arabia og Egypt langt fra er noen fotballbra­gd.

Denne gangen kom brølet fra hjertet. Da ballen gikk i mål, laget Luzjniki stadion med 78.000 tilskuere et ellevilt, desperat jubelskrik.

Ingen skal ødelegge festen

Rammen for den historiske kampen var meget spesiell.

Mens millioner av russere samlet seg foran TV-skjermene for å se Russland-Spania, foregikk en ganske annerledes kamp ute i gatene.

I 40–50 russiske byer demonstrer­te tusenvis av russere i protest mot den svaert upopulaere pensjonsre­formen som Kreml la frem samme dag som fotball-VM startet.

I Moskva og de andre VMbyene er det derimot forbudt å demonstrer­e på grunn av VM.

Stanget mot russisk mur

I andre omgang fortsatte spanjolene å stange mot det russiske forsvaret. Flere småfeil kunne tyde på at de spanske spillerne visste at de hadde alt å tape.

Enkelte lynraske, men aldri veldig farlige kontringer viste hvilken strategi russerne hadde. Russlands strålende midtstoppe­r Ilja Kutepov pakket inn Diego Costa gang på gang. Da spanjolene­s stjerne ble byttet ut etter 79 minutter, hadde han fått til svaert lite.

Største sjanse var Andrés Iniestas skudd nede i høyre hjørne, som keeper Igor Akinfejev måtte strekke seg helt ut for å redde.

Putin selv valgte å stå over fotballfes­ten han har brukt 100 milliarder kroner på.

– Han har en travel arbeidskal­ender, sa hans talsmann Dmitrij Peskov.

Fotballsat­singen er en veldig sentralise­rt beslutning tatt av den kinesiske stat. Det finnes ingen grenser for hvor mye penger og ressurser Kina vil bruke. Vladimir Nevejkin, en av Russlands fremste Kina-eksperter

Nervedrama i Moskva

De 30 minuttene med ekstraomga­nger ble en eneste stor, lang nervepåkje­nning for hjemmepubl­ikumet. Spanjolene fortsatte presset.

Videobilde­r viste det spanjolene mente var en klar straffe, da to spanjoler ble revet ned foran Russland mål.

Etter videovurde­ring blåste dommeren spillet videre. I forhold til andre straffer i dette VM, slapp russerne billig.

Dermed var det duket for et dramatisk straffedra­ma.

Hva som foregikk i hodet på de spanske spillerne da de hørte 70.000 hylende russere, er umulig å forestille seg. Det gjorde direkte vondt i ørene for de få som ikke jublet på Luzjniki stadion.

Da Koke og Iago Aspas bommet for Spania i straffespa­rkkonkurra­nsen, fikk VM nok en gigantisk overraskel­se.

Nå begynner russernes VMfest for alvor.

Russland har alt og vinne – og intet og tape.

 ?? FOTO: PER ANDERS JOHANSEN ??
FOTO: PER ANDERS JOHANSEN
 ??  ??
 ?? FOTO: ANTONIO CALANNI, AFP ?? FAN: En kinesisk fotballfan heier på Portugal under VM- kampen mellom Portugal og Marokko i Moskva.
FOTO: ANTONIO CALANNI, AFP FAN: En kinesisk fotballfan heier på Portugal under VM- kampen mellom Portugal og Marokko i Moskva.
 ?? FOTO: DAVID VINCENT, AP ?? HELTEN: Keeper Igor Akinfejev ble den store helten da Russland sendte Spania hjem fra fotball-VM.
FOTO: DAVID VINCENT, AP HELTEN: Keeper Igor Akinfejev ble den store helten da Russland sendte Spania hjem fra fotball-VM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway