Bergens Tidende

Mens de beste i verden er i Russland, ble det VM-gull til Kurdistan på Møhlenpris

- LARS MAGNUS IGLAND RØYS lars.magnus.roys@bt.no foto NIKITA SOLENOV

Søndag spilte FC Kurdistan og FK Brødre finale i den tradisjone­lle innvandrer­turneringe­n på Møhlenpris.

– Dette er årets happening på Møhlenpris. Vi har gledet oss i ett år til turneringe­n, og nå er vi i finalen for andre året på rad.

Det sier Daniel Suarez, trener for FK Brødre. Chileneren sier lagnavnet ikke er tilfeldig.

– Vi er et godt sammensatt lag. Det er derfor vi heter FK Brødre. Vi er en kompisgjen­g, og rett og slett brødre som stiller opp for hverandre, sier Suarez om laget som har spillere fra Eritrea, Somalia, Chile, Ghana og Norge.

Integrerin­g

Turneringe­n har siden 1994 vaert Uruguay Portugal

Frankrike Argentina

Brasil Mexico

Belgia Japan 2 1

4 3

2. juli

2. juli Uruguay Frankrike Kvartfinal­e et knutepunkt for integrerin­g i Bergen. Lawrence Newman er organisato­ren for turneringe­n, som er arrangert av Det Felles Innvandrer­råd i Hordaland (DFIRH).

– Vi har holdt på med turneringe­n i 24 år nå. Da den ble startet var det mange innvandrer­e som ikke hadde jobb, og bare slengte rundt i byen. Så vi tenkte fotball var en god måte å få samlet folk på, sier Newman, som sier målet med turneringe­n er å få innvandrer­e inn i samfunnet:

– Det viktigste er integrerin­g. Mange av lagene nå har et fellesskap med flere nasjoner, og det er kjempebra, sier Newman.

– Handler om respekt

Turneringe­n, som blir kalt «Bergens eget fotball-VM», har aldri vaert større. I år har tolv lag vaert med.

Kaptein for FC Kurdisatan, Rezwan Warmely, spilte i fjor for Somalia i finalen, og sier lagene

6. juli

6. juli plukker spillere fra hverandre for å få det beste laget. Vinnerinst­inktet er sterkt:

– Det handler om respekt. Vinner du turneringe­n, har du respekt hele året fra de andre, sant. Så det er en skikkelig krigekamp, dette her, sier Warmely. Men han poengterer at det sosiale er sentralt.

– Vi viser at vi kan ha det gøy sammen uansett hvor vi er fra. Vi utestenger ingen.

– Veldig givende

Newman sier det står mye arbeid bak. Den største utfordring­en med turneringe­n er at viljen lagene har til å vinne kanskje er litt for stor til tider.

– Den største utfordring­en er å unngå slåsskamp, humrer han, men poengterer at oppførsele­n i turneringe­n har vaert bra.

– Den har vaert veldig bra. Guttene har vist respekt. De tar tilbakemel­dinger veldig pent, og folk oppfører seg, sier Newman, som sier den største gleden han har med turneringe­n er gleden spillerne viser på banen.

Jubileum neste år

Neste år fyller turneringe­n 25 år. I den anledning planlegger Newman noe spesielt, men vet foreløpig ikke helt hva.

– Vi skal ha samtaler om det etter finalen nå. Vi har hatt et godt samarbeid med kommunen. Allerede i februar snakket vi om baner og så videre. Det fikk vi ordnet veldig fint, så vi håper det går bra også neste år.

FC Kurdistan vant finalen 2–1 mot FK Brødre.

Luzjniki stadion i Moskva

Tilskuere: , 78.011

Mål: 1-0 Sergej Ignasjevit­sj (selvmål, 12), 1-1 Artem Dzjuba (str. 41).

Straffene: 1-0 Andres Iniesta, 1-1 Fjodor Smolov, 2-1 Gerard Pique, 2-2 Sergej Ignasjevit­sj, 2-2 Koke (miss), 2-3 Aleksander Golovin, 3-3 Sergio Ramos, 3-4 Denis Tsjerijsje­v, 3-4 Iago Aspas (miss). Dommer: Björn Kuipers, Nederland.

Gult kort: Gerard Pique (40), Spania, Ilja Kutepov (54), Roman Zobnin (71), Russland. Spania (4-2-3-1): David De Gea – Nacho (Dani Carvajal fra 70.), Gerard Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba – Koke, Sergio Busquets – David Silva (Andres Iniesta fra 67.), Isco, Marco Asensio (Rodrigo fra 104.) – Diego Costa (Iago Aspas fra 80.). Russland (5-32): Igor Akinfejev – Mario Fernandes, Ilja Kutepov, Sergej Ignasjevit­sj, Fjodor Kudrjasjov, Jurij Zjirkov (Vladimir Granat fra 46.) – Alexander Samedov (Denis Tsjerijsje­v fra 61.), Roman Zobnin, Daler Kuzjajev (Aleksander Jerokhin fra 97.) – Aleksander Golovin, Artem Dzjuba (Fjodor Smolov fra 65.).

 ??  ??
 ??  ?? VINNER: FC Kurdistan vant den 24. utgaven av innvandrer­turneringe­n i Bergen.
VINNER: FC Kurdistan vant den 24. utgaven av innvandrer­turneringe­n i Bergen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway