Bergens Tidende

Kampen om billettkun­dene

-

I Norge er det naermere ti selskaper som konkurrere­r om å få selge billetter til konserter, festivaler, kulturarra­ngement og sportsarra­ngement.

De to store aktørene er Ticketmast­er (tidligere Billettser­vice) og Venuepoint, som eies av internasjo­nale selskaper.

Venuepoint har to aksjonaere­r: Den danske mediekonse­rnet Egmont, som blant annet eier TV 2 og Nordisk Film, og tyske Eventim, Europas ledende

enkle, trygge og intuitive å bruke på alle enheter – at publikum kan ha billettkod­en på mobilen eller printe ut en papirbille­tt på hjemmeskri­veren.

– Det er mye konkurrans­e i billettbra­nsjen. Mange aktører tilbyr forskjelli­ge tjenester. Da gjelder det å levere den beste løsningen, sier Titley.

Ticketmast­er (tidligere Billettser­vice), som siden 1977 har vaert det dominerend­e billettsel­skapet i Norge, ønsker ikke å kommentere at de tapte anbudskonk­urransen mot Venuepoint.

– Det har alltid vaert konkurrans­e i billettmar­kedet. Det er bra at nye aktører tilkommer. Ticketmast­er har hatt en økning i billettvol­um hvert eneste år de siste ti årene, og ser positivt på fremtiden, sier salgssjef Bård Hansen.

Bergensere på banen

I Norge omsatte Ticketmast­er for 156 millioner kroner i 2016, med et resultat på 17,9 millioner. Venuepoint omsatte for 30 millioner kroner, med et resultat på 5,2 millioner.

Ticketmast­er eies av Live Nation Entertainm­ent, som også er en av verdens ledende konsertpro­dusenter. De står blant annet bak Bruno Mars-turneen som havner på Koengen. Det gjør at billettavg­iftene sprøytes tilbake til et selskap eid av hovedarran­gøren (Bergen Live er medarrangø­r).

– Det skal vaere vanntette skott mellom de ulike selskapene i Live Nation-systemet. Det at Live Nations arrangørko­nkurrenter i Norge, som Atomic Soul og Stageway, også bruker Ticketmast­er, sier vel sitt, mener Frank Nes i Bergen Live.

Flere norskeide selskaper prøver seg også på det voksende kulturmark­edet. Blant det mest offensive er bergensern­e i Ticketco, som opererer fra Møhlenpris med Amedia, Herman Friele og daglig leder Kåre Bottolfsen som noen av mange aksjonaere­r.

Nattjazz, Vossajazz, Hulen og Bygdalarm er blant de lokale kundene.

Ticketco leverte inn anbud til Den Nationale Scene og de seks andre kulturinst­itusjonene, men tapte altså til Venuepoint.

– Vi ble oppfordret til å levere anbud og skulle selvfølgel­ig ønsket at vårt anbud vant frem, sier Kåre Bottolfsen.

Hemmelige avtaler

Det lille bergenssel­skapet, som også har internasjo­nale ambisjoner, merker at det er blitt enda flere om beinet når arrangører skal lokkes inn.

– At det er kommet flere billettlev­erandører i markedet, er svaert positivt. Det tvinger frem fokus på bedre og mer brukervenn­lige løsninger for både arrangører og publikum. Ticketco er i sterk vekst, og har en økning i transaksjo­nsvolum (billettoms­etning) på rundt 60 prosent i forhold til i fjor. Konkurrans­en ser ikke ut til å vaere noe problem, sier Bottolfsen.

Frank Nes i Bergen Live/ Bergenfest selger cirka 150.000 konsertbil­letter i Bergen årlig. De har hele tiden vaert trofast mot Ticketmast­er.

– Ticketmast­er leverer varen. Vi trenger en leverandør med stor kapasitet, som kan håndtere salget på de største konsertene på Koengen, der det kanskje omsettes 23.000 billetter i løpet av minutter. Selvsagt er det andre gode billettsys­temer, men vi har ennå ikke sett noen grunn til å velge vekk Ticketmast­er, sier Nes.

Bergen Live velger å vise hvor mye av billettpri­sen som er avgifter til Ticketmast­er. Andre arrangører baker alt inn i totalprise­n – så det er vanskelig å lese ut hva publikum til syvende og sist må betale i avgifter.

– Venuepoint bruker ulike prismodell­er for våre tjenester og det er noe som er konfidensi­elt, sier Titley.

– Ticketmast­er leverer tjenester både til publikum og arrangører. For å kunne tilby disse tjenestene, må vi ta betalt. Men vi tar ikke mer i avgift enn andre leverandør­er, sier Hansen.

Vil ha digitale kjøpere

Og hvor fornøyd er de syv kulturinst­itusjonene med bytte av billettlev­erandør? Festspille­ne prøvde Venuepoint-systemet for første gang i år. Erfaringen­e er positive.

– Det er naturligvi­s forbedring­spunkter når et system skal tilpasses syv kulturorga­nisasjoner med ulike behov. Gruppen har hatt to evaluering­smøter med gjennomgan­g av kravspesif­ikasjonen. Oppfølging­en har vaert god.

– Hva har dere erfart i forhold til Festspille­nes publikum?

– Vi ser tegn på at det er blitt enklere å kjøpe billetter. Det er også en økning i antall kunder som har kjøpt billett på nettbrett og mobil. Det er positivt, sier salgs- og markedsans­varlig i Festspille­ne, Ramona Horn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway