Bergens Tidende

Nei, Bergen blir ikke som Venezia

- JULIE ANDERSLAND

Byråd for klima, kultur og naering (V)

MARLEN FOSEID er i BT 25.6 bekymret for at cruiseturi­stene skal overta Bergen. Jeg deler bekymringe­n, men har tro på at det er noe vi kan unngå. Det er ikke bare folk som bor i sentrum som er bekymret for at det iblant er for mange cruiseskip i havnen og for mange turister i gatene. Også dem som lever av handel og reiseliv tar kontakt med meg og spør hvordan vi skal unngå at den flotte byen vår skal bli mindre attraktiv av trengsel, forurensin­g og lange køer.

Derfor jobber jeg og resten av byrådet med å gjøre cruiseturi­smen baerekraft­ig. Venstre, KrF og Ap har sagt tydelig ja til en begrensnin­g på hvor mange skip og cruiseturi­ster som kan vaere i Bergen i løpet av en dag.

VI MØTER MOTBØR i lovverket, som gir oss en plikt til å ta imot skip. Da vi for en tid tilbake ville legge begrensnin­ger på hvor mange cruiseskip som kunne komme til Bergen, var beskjeden fra Kystverket tydelig: Det har vi ikke lov til. Derfor jobber vi nå for å endre loven.

EN NY HAVNELOV er på trappene. Jeg mener at denne loven må åpne for at de store cruisehavn­ene kan legge begrensnin­ger på hvor mange skip og passasjere­r som kommer til byen, for å unngå de problemene Marlen Foseid skriver at de har blant annet i Venezia. Frem til en slik lov eventuelt er på plass, må vi finne andre måter å unngå det på. Vi i byrådet har et godt samarbeid med Bergen havn om små og store tiltak som kan dempe trykket på sentrum, og byrådet er tydelig på at det må legges noen begrensnin­ger på cruisetraf­ikken for å sikre at Bergen blir en trivelig by for både bergensere og besøkende. Ingen er tjent med at Bergen får et dårlig rykte som reisemål. VÅRT MÅL ER konkrete begrensnin­ger på både hvor mange passasjere­r og skip vi kan ha i Bergen samtidig, og vi vil be Bergen havn om å bli enige med cruiserede­riene om avtaler som gjør at vi ikke har flere enn 8000 cruisepass­asjerer på samme dag. Foreløpig må dette gjøres frivillig, men jeg håper og tror at ny havne- og farvannslo­v vil gi oss mulighet til å bestemme hvordan Bergen skal utvikles – også når det gjelder cruiseturi­sme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway