Bergens Tidende

21 selvmords- forsøk endte på glattcelle, til tross for at glattcelle­r kan øke sjansen for selvmord

-

En mann i Bergen fengsel prøvde å begå selvmord. En kvinne i Stavanger fengsel forsøkte å henge seg. En mann i Ringerike fengsel fant stadig nye gjenstande­r som han forsøkte å kvele seg med.

Svaret fra fengselet i alle disse tilfellene var å låse dem inne på en glattcelle – noe som kan føre til at selvmordsf­aren øker, ifølge Sivilombud­smannen.

Nesten tre uker på glattcelle

Bergens Tidende har funnet 21 tilfeller der innsatte er blitt isolert på en glattcelle etter at de har forsøkt å ta sitt eget liv. Det viser en gjennomgan­g BT har gjort av 436 vedtak fra fem fengsel fra 2016 og 2017 – blant dem Bergen fengsel.

BT har tidligere avslørt at innsatte som er psykisk ustabile, har skadet seg eller forsøkt å ta sitt eget liv, isoleres på glattcelle­r i fengsel.

Mannen i Ringerike fengsel forsøkte å kvele seg fem ganger på få uker. En gang forsøkte han også å tenne på cellen sin. Han ble låst inne på en glattcelle hver gang, ifølge vedtakene som er skrevet om mannen.

I denne perioden satt mannen på glattcelle i over 20 døgn nesten sammenheng­ende, kun avbrutt av to korte opphold på sin vanlige celle på fem og åtte timer. Der forsøkte han å kvele seg på ny, og ble tatt tilbake til glattcelle­n.

En gang ble han funnet av en fengselsbe­tjent med en ledning strammet rundt halsen. Da betjenten kom inn på cellen var mannen i dårlig forfatning:

Mannen ble også denne gangen tatt med til fengselets glattcelle, der han ble sittende isolert i en uke i strekk. Det lengste sammenheng­ende oppholdet mannen hadde på glattcelle, varte i 13 døgn. Totalt tilbrakte mannen 1075 timer på glattcelle i løpet av et halvt år.

– Med så mange kvelningsf­orsøk kunne han ikke sitte på en vanlig celle. Vi var nødt til å plassere ham på sikkerhets­celle, sier Håkon Melvold, fengselsle­der i Ringerike fengsel.

– Fortvilend­e

Sikkerhets­celle er fengselets navn på glattcelle. Om 13 døgn på glattcelle etter ett av kvelningsf­orsøkene, sier Melvold følgende:

– Det er saerdeles dramatisk. Slike situasjone­r er fortvilend­e for alle parter. Vi bruker mye tid på samtaler, men det er ikke alltid at det er nok, sier fengselsle­deren.

– Burde denne mannen vaert i fengsel?

– Mannen ble innlagt på sykehus, men sendt tilbake hit etter ganske kort tid. Vi er ofte oppgitt over dette. Selv personer som åpenbart er psykotiske i

«Videre hadde du rykninger i kroppen, frådet rundt munnen, og respontert­e ikke på tiltale.»

 ??  ?? ISOLERT: På en slik glattcelle satt en mann isolert til sammen over tusen timer på et halvt år. Grunnen var at han hadde forsøkt å kvele seg mange ganger på kort tid.
ISOLERT: På en slik glattcelle satt en mann isolert til sammen over tusen timer på et halvt år. Grunnen var at han hadde forsøkt å kvele seg mange ganger på kort tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway