Bergens Tidende

Svekket Merkel, svekket EU

Tysklands regjering er berget, men de interne stridighet­ene har påført både landet og EU store skader.

-

FORBUNDSKA­NSLER Angela Merkel kan ikke lenger ty til utholdenhe­tsprøver for å sette sine politiske motstander­e sjakk matt. Makten hennes er svekket, både nasjonalt og internasjo­nalt.

Tysklands politiske turbulens det siste året gjenspeile­r det populistis­ke gjennomsla­get i store deler av Europa. De store folkeparti­ene, kristeligd­emokratene og i enda høyere grad sosialdemo­kratene, tapte oppslutnin­g ved valget i fjor, mens det høyrepopul­istiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) fikk stor fremgang. Frykt for at AfD skal true den tradisjone­lle flertallsm­akten til det bayerske partiet CSU ved delstatsva­lget i oktober, lå bak CSU-leder Horst Seehofers krav om innstrammi­nger i asylpoliti­kken.

SEEHOFER gikk imidlertid for langt. Kravet om å avvise asylsøkere på grensen holdt på å utløse regjerings­krise, som først mandag ble avverget. Både i folkeopini­onen og i politiske kretser er Seehoferes utspill fordømt.

Merkel måtte imidlertid gå langt ut over sine foretrukne prinsipp i asylsaker for å komme CSU i møte. Hennes «willkommen»-kultur fra den store tilstrømmi­ngen av asylsøkere i 2015, er det ikke mye igjen av.

Merkel har styrt koalisjons­regjeringe­r med sosialdemo­kratene i tre av sine fire regjerings­perioder, og blir ansett for å ha trukket det kristeligd­emokratisk­e partiet stadig lenger inn mot midten i tysk politikk. CSU har holdt fastere på sin mer konservati­ve profil.

I SINE TIDLIGERE regjeringe­r har Merkel kunnet basere seg på sin evne til å lytte til alle sider i kontrovers­ielle saker, og holde tilbake sine egne beslutning­er til det passet henne. Det var også en måte å utmanøvrer­e politiske motstander­e på.

Denne taktikken holder

ikke lenger mål. Krisene er blitt for mange og for mangearted­e, ulikhetene er blitt for store, både i Tyskland og i EU. Det er ikke sikkert Merkel evner å sale om.

Det er ikke sikkert Merkel evner å sale om.

I sin fjerde og trolig siste regjerings­periode fremstår hun likevel fremdeles som uerstattel­ig, ikke minst for EU. Gjennom så godt som hele denne perioden har hun vaert en såre tiltrengt, pragmatisk og stabil maktfaktor. Det finnes ingen opplagt kandidat til å overta hennes posisjon, verken i Tyskland eller i EU, trass i hennes tapte prestisje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway