Bergens Tidende

Leger i spesialise­ring, del 1 (LIS1)

-

Felles for alle som skal bli spesialist­leger i Norge, er at de først må fullføre en grunnutdan­ning for leger på seks år.

Spesialist­utdanninge­n for leger består av tre deler. Del 1 (LIS1) er felles for alle, og består av tolv måneder praksis på sykehus og seks måneder i kommunehel­setjeneste­n.

I løpet av de siste fem årene har antallet søkere til LIS1-stillinger økt gradvis, mens antallet tilgjengel­ige stillinger har forblitt nesten de samme.

Det er ca. 950 LIS1-stillinger. Halvparten lyses ut om høsten, halvparten om våren.

Universite­tssykehus. Det klarte hun knapt å tro.

– Det er nesten så jeg må klype meg selv i armen, siden jeg har vaert så heldig å få en spesialise­ringsstill­ing, sier hun.

At det var nesten 500 søkere pr. stillingsa­nnonse i fjor høst, synes hun er frustreren­de å tenke på.

– Den høye konkurrans­en gjør det naermest tilfeldig hvem som får jobb og ikke.

– Det er litt skummelt

John Georg Riisdal er en annen lege under spesialise­ring ved Haukeland Universite­tssykehus. Han synes det er merkverdig at Helsedirek­toratet ikke tilrettele­gger for at flest mulig leger kan fullføre spesialist utdannelse­n raskt.

– Samfunnet bruker millioner av kroner, og enkeltpers­oner mange år på utdannelse­n. Da blir det dumt om en ikke får tatt den i bruk så raskt som mulig, sier Riisdal.

Lederen for Norsk medisinstu­dentforeni­ng Hordaland er ikke fornøyd med at ventetiden presser nyutdanned­e inn i midlertidi­ge vikariater.

– Der får de ofte mindre veiledning og oppfølging, noe som igjen kan gå utover pasientsik­kerheten dersom legen er uerfaren, sier Pedersen.

Simolin, som er vikar på legevakten mens hun venter, kjenner på den samme følelsen.

– Nå jobber vi i vikariater hvor vi eksponeres for komplisert­e problemsti­llinger, uten å ha fått veiledning­en som følger med en LIS1-stilling. Det er litt skummelt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway