Bergens Tidende

Snart har bygden vaert isolert i en hel uke

- PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T paul.sommerfeld­t@bt.no

Turistvert­en i Åkra i Kvinnherad krysser fingrene for at veien hvor det gikk et steinras i forrige uke, blir åpnet igjen torsdag.

Torsdag forrige uke ble bygden Åkra i Kvinnherad fullstendi­g isolert etter at et steinras sperret den eneste innfartsår­en til bygden. Sikringsar­beidet har vaert utfordrend­e på grunn av en stor steinblokk som sperrer hele veibanen.

Hentet ut turister

Tirsdag formiddag ble boreutstyr flydd opp med helikopter til rasstedet, for å sikre en annen steinblokk som henger igjen i fjellsiden. Denne ble ikke løst ut skikkelig av raset, forklarer byggeleder Åsmud A. Sekse i Statens vegvesen. Steinblokk­en som ligger i veibanen er såpass stor at den må sprenges. Torsdag starter opprydding­sarbeidet.

– Vi ligger godt an etter planen. Jeg tror vi skal klare å åpne veien igjen torsdag, sier Sekse.

Mandag kveld ble flere innesperre­de turister hentet ut fra bygden ved hjelp av en lekter. Turistene skulle egentlig dratt hjem før helgen, og mange var frustrerte over at sikringsar­beidet har dratt ut i tid. Fungerende ordfører i Kvinnherad, Hans Inge Myrvold

Utåker

Rosendal

Skånevik

Markhus (Sp), opplyser at kommunen har satt inn en kystbåt med avgang morgen, ettermidda­g og kveld. Denne korrespond­erer med øvrig kollektivt­rafikk. Reisende som kommer fra Bergen blir rådet til å dra med buss til Utåker, og derfra videre med ferge.

– Vi bidrar med det vi kan, og har sikret forsyning til matbutikke­n i Åkra. Ellers går informasjo­nsflyten gjennom kommunen sine nettsider, sier Myrvold.

Må slå ut melken

Han bekrefter videre at situasjone­n har fått konsekvens­er både for lokale bønder og for bosstømmin­gen i Åkra.

– Mattilsyne­t har strenge krav, så noen av melkebønde­ne har blitt nødt til å tømme ut melken. Når det gjelder bosstømmin­gen, er vi lovet at renovasjon­sselskapet skal tømme fredag dersom veien åpner torsdag, sier Myrvold.

Turistvert i Åkra, Geir Inge Vågen, forteller at situasjone­n har roet seg etter at de mest utålmodige turistene kom seg over fjorden.

– De som hadde behov for det, fikk dra hjem i går kveld. Ting har roet seg veldig her nå, sier Vågen.

Situasjone­n skapte en del frustrasjo­n ettersom turistene gikk tur til rasstedet og så at ingenting ble gjort.

– Det tok en del tid før geologen kom, så det skjønte de ikke så mye av, sier Vågen.

Håper på løsning torsdag

Arbeidet med å sikre rasstedet vil fortsette onsdag. Etter planen skal veien åpnes igjen torsdag.

– Om det ikke skjer, må vi se om vi kan hjelpe turistene forbi raset enten sjøveien, eller til fots i terrenget. Det blir jo tungvint, sier turistvert­en.

 ?? FOTO: LARS EMIL BERGE ?? SPERRER: Et steinras har isolert innbyggern­e i Åkra i Kvinnherad i snart én uke.
FOTO: LARS EMIL BERGE SPERRER: Et steinras har isolert innbyggern­e i Åkra i Kvinnherad i snart én uke.
 ??  ??
 ?? FOTO: LARS EMIL BERGE ?? FRAKTET MED LEKTER: Mandag ble innesperre­de turister fraktet ut fra bygden sjøveien, ved hjelp av en lekter.
FOTO: LARS EMIL BERGE FRAKTET MED LEKTER: Mandag ble innesperre­de turister fraktet ut fra bygden sjøveien, ved hjelp av en lekter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway