Bergens Tidende

Gigantutby­gging to mrd billigere

- ADRIAN BROCH JENSEN sysla.no foto ØRJAN DEISZ

Troll-utbygginge­n er blitt 2,2 milliarder billigere enn da planen ble lansert i 2016, og Equinor går nå inn i en periode hvor de trenger både mer kompetanse og flere ansatte.

Leverandør­ene til Equinor er blitt møtt med krav om dramatiske kostnadsku­tt ved sine siste prosjekter.

En kalddusj

Saerlig har subsea-leveran- dørene blitt sjokkert i møte med oljegigant­en.

På Sysla live i juni sa både TechnipFMC og Aker Solutions at de nye kravene var som å få en bøtte kaldt vann i hodet.

– Disse nye kravene som indikerte at vi skulle kutte veldig drastisk på hva et juletre, manifold og template skulle koste, var tøffe. Veldig tøffe, fortalte Senior visepresid­ent, Liv-Runi Syvertsen.

Direktør for prosjektut­vikling i Equinor, Torger Rød, sier at disse kravene er en av hovedårsak­ene til at Troll-utbygginge­n nå er blitt 2,2 milliarder billigere enn da planen ble lansert i 2016.

Sikrere jobber

Mandag formiddag leverte Equinor utbyggings­planen (PUD) for prosjektet ved kontoret i Bergen.

Her jobber om lag 3000 mennesker for oljegigant­en, som siden 2014 har hatt flere nedbemanni­ngsperiode­r.

Nå er situasjone­n snudd, og med Troll-prosjektet er de ansatte sikrere enn på lenge.

Det slår Gunnar Nakken fast. Han har tittelen områdedire­ktør for Drift Vest i Equinor.

– Vi er i en periode hvor vi trenger både mer kapasitet og kompetanse. Troll-utbygginge­n vil gi jobbsikker­het for våre ansatte i Bergen i overskueli­g fremtid, sier han.

Trenger flere ansatte

Utbygginge­n skal bidra til å forlenge levetiden på Troll-feltet til utover 2050, og Equinor går nå inn i en periode hvor de trenger både mer kompetanse og flere ansatte, ifølge områdedire­ktøren.

– I tillegg til økt aktivitet vil vi de neste ti årene måtte etterfylle en rekke stillinger, siden mange vil komme til å pensjonere seg i denne perioden, sier Nakken.

– Kinderegg-effekt

– Å forenkle designet og redusere dimensjone­ne på subseainst­allasjonen­e har vaert veldig viktig. Kort fortalt har vi kuttet 20.000 kilo med stål, noe som står for store deler av kostnadsre­duksjonen, sier han.

– Dette skaper en kinderegge­ffekt hvor man kan bruke lettere båter for frakte installasj­onene, og dermed går prisen enda lenger ned, legger Rød til.

Etter noen runder bestemte Equinor seg for å utvide troll ved å bygge to nye subsea-templates, og åtte brønner med tilbakefør­ing til Troll-feltet. Dette er også med på å forklare hvorfor utbygginge­n ble «billig».

Den viktigste grunnen

Ifølge Equinor er prosjektet trolig det mest lønnsomme i selskapets historie. Feltet får en balansepri­s (break-even) på under ti dollar fatet.

– Nornefelte­t som startet opp i 1997 hadde en balansepri­s på seks dollar pr. fat, men da var oljeprisen 16 dollar fatet, og volumet kun en fjerdedel av Trollfelte­t, sier Rød.

Den aller viktigste grunnen til rekordlønn­somheten er imidlertid ikke kostnadsku­tt.

– Jeg må jo innrømme at den aller viktigste grunnen er det enorme reservoare­t på Trollfelte­t. Det har vaert det mest produktive feltet på norsk sokkel de siste fem årene og fremdeles er under halvparten av ressursene tatt ut, sier Rød.

 ??  ?? JUBELTALL: Leverandør­er og ansatte i Equinor var til stede da oljekjempe­n presentert­e planene for Troll fase 3. En glad direktør for prosjektut­vikling i Equinor, Torger Rød, informerer.
JUBELTALL: Leverandør­er og ansatte i Equinor var til stede da oljekjempe­n presentert­e planene for Troll fase 3. En glad direktør for prosjektut­vikling i Equinor, Torger Rød, informerer.
 ??  ?? GLADMELDIN­G: Leverandør­er og ansatte i Equinor var til stede da oljekjempe­n presentert­e planene for Troll fase 3.
GLADMELDIN­G: Leverandør­er og ansatte i Equinor var til stede da oljekjempe­n presentert­e planene for Troll fase 3.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway