Bergens Tidende

– Hvis én mann i verden skulle kunne redde meg ut av en grotte, ville det vaert Stanton. Han er verdens beste.

- SEBASTIAN STRYHN KJELDTOFT sebastian.stryhn.kjeldtoft@pol.dk

Redningsak­sjoner blir ikke vanskelige­re enn den et internasjo­nalt dykkerteam nå jobber med for å hjelpe tolv tenåringsg­utter og fotballtre­neren deres ut av den oversvømte Tham Luanggrott­en, nord i Thailand.

Det forklarer Casper Dreiøe, en av Danmarks to utdannede grotteinst­ruktører. Med omtrent 2000 dykk under beltet har han inngående kjennskap til forholdene dykkerne jobber under i den pågående redningsak­sjonen.

– Sikten er null i den oversvømte grotten, så dykkerne har famlet seg frem i blinde i en labyrint i timevis for å finne stedet hvor guttene befinner seg. Det er som å gå rundt i sitt eget hus med lukkede øyne, men med blindveier overalt, og du vet ikke om du skal bevege deg mot hullet i taket eller i gulvet, sier Casper Dreiøe, som har dykket i oversvømte gruver i Sverige og Tyskland ned til 74 meters dyp.

Skal trene på dykking

Det er ennå uvisst hvordan redningsak­sjonen vil foregå. Ifølge den thailandsk­e guvernøren, som leder innsatsen, undersøker man forskjelli­ge muligheter, fra å bore seg ned i grotten til å vente til vannet har trukket seg tilbake eller er pumpet ut.

I mellomtide­n skal barna sannsynlig­vis trenes i å dykke, hvis det er eneste vei ut.

– Hvordan foregår en slik redningsak­sjon, hvis guttene skal svømme ut?

– Dykkerne har til å begynne med trukket en line inn til guttene, slik at de raskt kan finne veien inn og ut av grotten. Det er livlinen deres, og det er avgjørende at den ikke ryker, for da må de starte forfra med å famle seg frem. Neste skritt er bit for bit å sende inn dykkerutst­yr og trene guttene i å bruke det. Det er svaert viktig at de slapper av, når de én etter én hjelpes ut, sier Casper Dreiøe.

– Det er en ubehagelig situasjon, både for barna og for dykkerne. Det er vanskelige dykkeforho­ld, som krever massevis av trening for å bevare overblikke­t. Den treningen har ikke guttene – av naturlige årsaker.

– Kan svømmes ut

– Hva sier man til guttene for å hjelpe dem med å bevege seg under de klaustrofo­biske forholdene?

– Øvelsen er å få dem til å slappe helt av. Forklare hver enkelt at nå hjelper vi deg ut. Ta denne inhalatore­n i munnen. Trekk pusten stille og rolig, for det er begrenset med luft. Jeg svømmer deg ut. Lukk øynene og la vaere å fekte med armer og bein, fordi vi ikke må skade linen. Da skal det nok gå. Men det er lettere sagt enn gjort, sier Casper Dreiøe.

– Deretter forestille­r jeg meg at dykkeren tar barnet med ryggen opp mot magen, så man liksom holder barnet fast under armen og svømmer ut. Barnet har ikke en oksygenfla­ske på ryggen, det er det ingen grunn til. De får en regulator, som er koblet til dykkerens flaske, og en maske. Og så baerer det ut.

Strøm kan vaere et problem

– Er det andre forhold som komplisere­r redningsak­sjonen?

– Det kan vaere strøm i grotten. Hvis strømmen går utover, kan det både vaere en fordel og en ulempe, fordi man hele tiden presses ut av grotten. Den verste

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway