Bergens Tidende

Bayern er noe for seg selv

- JESPER THOBO-CARLSEN jsper.thobo-carlsen@pol.dk

De konservati­ve i Bayern og resten av Tyskland har vokst fra hverandre – igjen.

I den sørtyske fristaten går klokkene litt annerledes, sier man i Tyskland.

Mest iøynefalle­nde er kanskje det kvinnelige antrekket dirndl med sine karakteris­tiske blonder og de maskuline laerbuksen­e og lange ullsokkene, som både signaliser­er tradisjone­lle kjønnsfigu­rer og seksuell frimodighe­t. Det blir løssluppen­t i ølteltene under Oktoberfes­ten.

Språket i Bayern er også stolt sitt eget med en hang til finurlige grovheter og en saerlig høflig konjunktiv. Og når man virkelig skal si nei, kan bayerne hente frem en spesiell dobbelt eller trippel negasjon: «Niemals nie nicht!»

Sin egen vei

Politisk har Bayern siden andre verdenskri­g på mange måter gått sin egen vei, noe som i grunn har fungert lenge, men nå har spenningen­e mellom Bayern og Berlin nådd bristepunk­tet. De to variantene av tysk sentrumhøy­re-konservati­sme ser ut til å ha vokst fra hverandre.

Bayerns CSU ble dannet med sterk katolsk innflytels­e og har siden 1946 vaert i regjering i Bayern, med unntak av kun tre år i perioden 1954–1957.

CDU, som siden 2000 er blitt ledet av kansler Angela Merkel, stiller til valg i de 14 andre delstatene med en bredere, men fortsatt kristen appell. De siste tiårene har den 70 år gamle unionen mellom de to partiene blitt strukket og tøyd, mens Merkel har moderniser­t CDU og flyttet regjeringe­ne sine mot sentrumspo­litikken med farvel til atomkraft og verneplikt og velkommen til ekteskap for homofile og minstelønn.

I Bayern gikk CSU under partileder Horst Seehofer lenge nølende med på utviklinge­n, mens han med jevne mellomrom kalte til forsvar for hjemstavne­n med sosialkons­ervative slagnumre. Mens resten av Tyskland snakker om å bygge barnehager, har CSU slåss for en sjekk til mødre som passer barna hjemme.

Tallene viser at det i stor grad er snakk om symbolsk verdipolit­ikk. Andelen av arbeidsakt­ive kvinner er faktisk en anelse større i Bayern enn i resten av Tyskland.

Flyktninge­r og migranter

Det er spørsmålet om migranter som nå får CSU til å true regjerings­samarbeide­t med CDU. I praksis har Bayern lenge vaert en åpen delstat. Seehofer brystet seg lenge av hvor mange utlendinge­r Bayern kunne integrere på arbeidsmar­kedet, med den karakteris­tiske bayerske lysten til å vaere best. Det skal imidlertid foregå på Bayerns premisser.

Da politikern­e i Berlin begynte å gjøre plass til islam i den tyske selvforstå­elsen, gikk CSU imot og snakket om tysk ledekultur og satte opp kors i offentlige kontorer.

Med det store antallet flyktninge­r og andre migranter i 2015 ble striden bitter. Igjen var det tydelig at Bayern består av vidt forskjelli­ge mennesker, selv om det sjelden høres slik ut, når CSU snakker om «borgerne» og «befolkning­en».

På jernbanest­asjonen i München ble flyktninge­ne tatt imot av 7000 frivillige med vann, klaer og mat. Byen som siden 1984 har hatt en sosialdemo­kratisk borgermest­er, tok på få uker imot 150.000 flyktninge­r og ble sett på som en modell for hvordan sivilsamfu­nnet kan hjelpe i den slags situasjone­r. Men mens gymsaler ble fylt opp, begynte lokale myndighete­r å klage over den store oppgaven. I 2016 søkte nesten 750.000 mennesker om asyl i Tyskland.

I fjor hadde antallet personer som søkte asyl falt til 222.683 ifølge den ansvarlige myndighete­n, BAMF. Omtrent en tredjedel får for øyeblikket beskyttels­e.

Bayern mottar per innbygger cirka like mange asylsøkere som andre populaere delstater.

Merkels syndefall

Nå har imidlertid CSU begynt å føre sin egen strenge asylpoliti­kk. Delstatsre­gjeringen har vedtatt en asylplan som fra august innebaerer at Bayern med egne charterfly vil fly avviste asylsøkere hjem. Nylig har Horst Seehofer, som i vår ble innenriksm­inister i Angela Merkels forbundsre­gjering, presentert en «master plan» for innvandrin­g for hele Tyskland, uten å ha avklart den med kansleren på forhånd. Ett punkt handler om å avvise allerede registrert­e asylsøkere fra andre EU-land ved tyske grenser. Det har Angela Merkel motsatt seg uten først å avklare det med de gjeldende landene.

I oktober skal CSU møte velgerne i Bayern til delstatsva­lg, og partiet er svaert bekymret for å miste sitt absolutte flertall i konkurrans­e med det høyrenasjo­nale partiet Alternativ­e für Deutschlan­d. CSUs strenge tone ser imidlertid ikke ut til å hjelpe stort. AfD ligger på meningsmål­inger på rundt 13–14 prosent, slik som i resten av Tyskland. CSU ligger på omkring 40 prosent.

Markus Söder, ministerpr­esident hos CSU i Bayern, forklarte nylig i avisen Die Welt at CSUs absolutte flertall er nødvendig for å bevare den politiske stabilitet­en. Bayern er et av de sterkeste og mest stabile «Länder» i Europa, sa Markus Söder med det tyske ordet som både betyr delstater og land. En slags europamest­er, altså.

Det ligger i CSUs selvforstå­else at Bayern nødvendigv­is er noe helt spesielt. Et forstadium til paradis, sa Horst Seehofer, da han tiltrådte som delstatens ministerpr­esident i 2008. Det ligger også i selvforstå­elsen at det ikke kan oppstå et demokratis­k legitimt parti til høyre for CSU selv. Det er i ferd med å skje med AfD. CSU gir Merkel skylden.

AfD har oppstått i Berlin og partiets appell skyldes «befolkning­ens dype usikkerhet overfor innvandrin­gs- og flyktningp­olitikken», sier Markus Söder til Die Welt.

 ?? FOTO: LUKAS BARTH, NTB SCANPIX ?? DIRNDL: Det kvinnelige antrekket dirndl har gjort Bayern kjent langt utenfor «landets» grenser. Den tyske delstaten har alltid likt å skille seg ut fra resten av Tyskland.
FOTO: LUKAS BARTH, NTB SCANPIX DIRNDL: Det kvinnelige antrekket dirndl har gjort Bayern kjent langt utenfor «landets» grenser. Den tyske delstaten har alltid likt å skille seg ut fra resten av Tyskland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway