Bergens Tidende

Har prøvd det meste for å bli den beste

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no foto TOR HØVIK

Nest-Sotra-spiller Ståle Steen Saethre er klar for divisjonsk­ollega Aalesund. Han har hatt et høyst uvanlig fotballiv.

Ingen kan beskylde Ståle Steen Saethre (25) for ikke å ville det nok. Han har kanskje villet det for mye. Helt fra han fikk beskjeden om at han ikke var god nok for opptak på Tertnes Toppidrett­sgymnas, har bergensere­n naermest vaert besatt av å lykkes. Han skulle bli fotballpro­ff.

– Jeg har prøvd veldig mye rart, det er ingen tvil om det, sier Saethre.

Sammen med kompisen Nikolas Skouen, en av landets beste basketspil­lere, sitter han rundt et stort trebord på Health Optimizing-klinikken naer Grieghalle­n. Hos den omdiskuter­te helserådsg­iveren Thomas Aksnes er begge jevnlig innom. Der får de behandling etter småskader og et spesialise­rt kostholdsr­egime.

To faktorer som skal ha gjort underverke­r for karrieren til den nåvaerende Nest-Sotra-stopperen. En karriere som skiller seg fra normen.

Noen dager etter at BT ble med ham på klinikken, kom det frem at Saethre var aktuell for Brann. Men han valgte Aalesund.

Manglet ydmykhet

Etter vrakingen fra NTG Tertnes, dro en 16 år gammel Saethre til Østlandet. Der hadde han fått innpass hos NTG Baerum, som likte energien og treningsiv­eren hans. Han ble plassert i fotballklu­bben Ullern, og måtte sykle ganske mange kilometer til og fra trening hver dag.

Derfra ble han hentet av Lyn. Så av Baerum. Så av Stabaek, hvor han ble tatt opp i A-stallen av Jørgen Lennartsso­n og fikk tre eliteserie­kamper.

– Men jeg var over alt. Jeg skulle vise meg frem, vise hvem jeg var. Det er ikke en god egenskap, jeg burde vaert mer ydmyk. Men jeg følte at jeg måtte brøyte meg vei, det ble ikke saerlig godt verdsatt. Jeg ble sendt ned på juniorlage­t igjen – og fikk ikke profesjone­ll kontrakt, sier Saethre.

Ifølge ham selv var klubben interesser­t i beholde ham, men bare dersom han var villig til å omskoleres til midtstoppe­r. På denne tiden var Saethre spiss. Han ville score mål, takket nei og tok kontakt med en agent som skulle få ham til utlandet.

Prøvespill­et i belgiske Mons endte uten kontrakt. Saethre signerte i stedet for Asker i norsk 2. divisjon, hvor han ikke var lenge før sykdom i familien tvang ham hjem til Vestlandet.

Nomade

Der har han også vaert en klubbnomad­e. Først var han i FK Fyllingsda­len, så en tur innom Førde, deretter et opphold i Lysekloste­r. Derfra gikk han til Nest-Sotra før forrige sesong.

Han er bare 25 år, men har spilt for ti klubber.

– Til slutt tuslet jeg rundt i klubber uten fotballgle­de. Jeg kunne like gjerne løpt med vekter på Ulriken, for jeg gjorde det bare for å holde meg i aktivitet, sier Saethre, og fortsetter:

– Jeg har vurdert å legge opp mange ganger. Det har vaert mange svarte dager.

Men det har aldri stått på viljen. Tanken på å gi opp var hovedsakel­ig en erkjennels­e av at han kanskje ikke er så god som han har trodd. Først i ettertid har han forstått hvorfor.

– Jeg har trent meg ned i grusen og hatt mange mentale utfordring­er. Jeg har kanskje

Jeg har alltid hatt ekstremt mye energi. Jeg skulle hoppe høyest, løpe fortest, trene mest, sove mest ... Vaere god på alt, men det gikk ikke. Kroppen respondert­e dårlig på det.

Ståle Steen Saethre

 ??  ?? Ståle Steen Saethre har så å si spilt alt av kamper etter at han kom til Nest-Sotra.GJØR UNDERSØKEL­SER: Ståle Steen Saethre får hjelp av Thomas Aksnes til å kartlegge de viktigste regulering­en
Ståle Steen Saethre har så å si spilt alt av kamper etter at han kom til Nest-Sotra.GJØR UNDERSØKEL­SER: Ståle Steen Saethre får hjelp av Thomas Aksnes til å kartlegge de viktigste regulering­en
 ??  ?? ALDRI SKADET:
ALDRI SKADET:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway