Bergens Tidende

– Sånt man drømmer om som liten

-

St. Petersburg stadion

Tilskuere: 64.042

Mål: 1-0 Emil Forsberg (66). Dommer: Damir Skomina, Slovenia.

Gult kort: Mikael Lustig (31), Sverige, Valon Behrami (61), Granit Xhaka (68), Sveits.

Rødt kort: Michael Lang (90+4), Sveits.

Sverige (4-4-2): Robin Olsen – Mikael Lustig (Emil Krafth fra 82.), Victor Lindelof, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinss­on – Viktor Claesson, Gustav Svensson, Albin Ekdal, Emil Forsberg (Martin Olsson 82.) – Marcus Berg (Isaac Kiese Thelin fra 90.), Ola Toivonen.

Sommer – Michael Lang, Johan Djourou, Manuel Akanji, Ricardo Rodriguez – Valon Behrami, Granit Xhaka – Xherdan Shaqiri, Blerim Dzemaili (Haris Seferovic fra 73.), Steven Zuber (Breel Embolo fra 73.) – Josip Drmic.

Emil Forsberg har fått kritikk for ikke å leve opp til forventnin­gene i fotball-VM. Tirsdag svarte han kritikerne med skuddet som ga 1-0-seier over Sveits.

Tirsdag leverte Leipzig-spiller Emil Forsberg i begge ender av banen. Det var han som sto ved stolpen og stoppet innbytter Breel Embolos nikk på et hjørnespar­k da sveitserne presset for utlikning vel ti minutter før slutt.

– Sverige trengte meg, og tiden var inne, sa Forsberg i et intervju vist på NRK.

– Det er det største øyeblikket i livet mitt så langt. Å skyte Sverige til kvartfinal­e er sånt man drømmer om som liten.

– Vi hadde ventet og ventet og ventet på akkurat ham. Til slutt åpnet VM seg for Emil Forsberg, til slutt fikk han øye på en hjelpende fot, og i samme øyeblikk frigjorde han en svensk fotballsuk­sess som kommer til å gi ekko i all evighet, skrev kommentato­r Noa Bachner i Expressen etter kampslutt.

Robin Olsen i målet ble også svensk helt med en kjemperedn­ing på heading fra innbytter Haris Seferovic på overtid.

Burde scoret i første

Som i siste gruppekamp mot Mexico sløste Sverige med sjansene og hadde marginene mot seg i første omgang. Som da vippet det i stedet svensk vei etter pause.

I det 66. minutt dro midtstoppe­r Victor Nilsson Lindelöf opp et angrep som resulterte i en opprulling fra høyre til venstre. Ballen kom ut til Ola Toivonen, som spilte den inn igjen til Forsberg. Han skaffet seg rom for et skudd. Det ville neppe gitt keeper Yann Sommer store problemer om det ikke hadde endret retning på midtstoppe­r Manuel Akanji så ballen seilte inn i krysset mens keeper sto utspilt på feil bein.

Hvordan målet kom spilte ingen rolle for svenskene, som tirsdag tok seg til sin første VMkvartfin­ale på 24 år. I 1994 endte det med bronsemeda­ljer i USA.

– Igjen brente vi en del sjanser i første omgang, men laget slapp seg ikke ned en millimeter. Halvparten av spillerne kunne knapt gå av banen, da hadde de tømt seg. Jeg er så glad at jeg knapt kan prate, sa landslagss­jef Janne Andersson.

På overtid av overtiden ble Michael Lang utvist for å dytte Martin Olsson som var alene gjennom på en kontring. Dommeren sa først straffespa­rk, men ga etter VAR-konsultasj­on korrekt frispark i stedet. Ola Toivonen prøvde å score på fødselsdag­en, men Sommer reddet.

– Dette var jo rolig og udramatisk. Det var ett lag som var tydelig bedre enn det andre, et lag som virker å mestre alt fotballver­den kan kaste mot det, kommentert­e Erik Niva i Aftonblade­t.

131 millioner

Så langt i VM har Sverige spilt inn 66 millioner kroner Fra før hadde det svenske forbundet mottatt 65 millioner kroner for å kvalifiser­e seg til mesterskap­et, og totalt har forbundet altså tjent 131 millioner kroner.

Den svenske bankkontoe­n vokste med 33 millioner kroner i det øyeblikket laget tok seg videre fra gruppespil­let, og med seieren over Sveits ble summen doblet. En kvartfinal­eplass er nemlig verdt nye 33 millioner

– Det er inntekten, ja. Men det er ikke hva vi sitter igjen med, for det kommer også utgifter når man avanserer, sier generalsek­retaer Håkan Sjöstrand i Sveriges fotballfor­bund til Aftonblade­t.

NTB

 ?? FOTO: JASON CAIRNDUFF, REUTERS ?? Sveits (4-2-3-1):Yann KAMPENS ENESTE: Emil Forsberg kunne hilse fansen på tribunen etter at han satte inn 1-0 via Manuel Akanji.
FOTO: JASON CAIRNDUFF, REUTERS Sveits (4-2-3-1):Yann KAMPENS ENESTE: Emil Forsberg kunne hilse fansen på tribunen etter at han satte inn 1-0 via Manuel Akanji.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway