Bergens Tidende

Foreslår eliteserie uten nedrykk

- LARS MAGNUS IGLAND RØYS lars.magnus.roys@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Norges store ishockeyst­jerne vil gi Bergen en plass i eliteserie­n. Løsningen som foreslås er uaktuell, svarer ishockeyfo­rbundet.

Siden 2005 har ikke Bergen hatt et ishockeyla­g i den øverste divisjonen. I juni 2017 mistet også Bergen Hockey Elite lisensen etter at de ikke klarte å møte ishockeyfo­rbundets krav til økonomi og drift. Det endte med spill i 2. divisjon.

På sommerleir for barn i Bergen, sier Zuccarello til Bergens Tidende at han gjerne skulle sett et lag fra Bergen i toppen av norsk hockey.

– Det er veldig synd. De store byene som Bergen og Trondheim, byer med ishaller, burde ha lag i eliteserie­n. De burde vaert med og bidratt til å spre hockeyen rundt om i Norge, slik at det ikke bare blir hockey på Østlandet, sier Zuccarello.

Foreslår NHL-løsning

Slik situasjone­n er nå, er ni av ti lag i den øverste divisjonen lokalisert på Østlandet. Kun Stavanger Oilers er fra en annen del av landet.

NHL, som Zuccarello­s New York Rangers spiller i, er en såkalt låst liga. Det vil si at den er uten nedrykk og opprykk, og de store byene prioritere­s med faste lag i toppdivisj­onen. Et liknende system, tror Zuccarello hadde fungert også i Norge.

– Ligaen får kanskje litt dårligere nivå til å begynne med, men vi har sett at det har fungert i andre land. De høster frukter av det nå, i Sveits, for eksempel. De har vaert i en internasjo­nal finale ito av de tre siste årene, sier Zuccarello.

Mangler fundament

Generalsek­reter i Norges Ishockeyfo­rbund, Ottar Eide, sier det foreløpig ikke er grunnlag for å låse ligaen.

– Sammenlikn­ingen er litt enkel. NHL, med den økonomien de har, har et helt annet grunnlag for å låse ligaen. Hver klubb er jo en bedrift, og sånn er det ikke i Norge. Det er uaktuelt å låse ligaen slik den økonomiske situasjone­n er nå, sier Eide, som sier eliteserie­n på et vis er låst.

– De siste årene har det vaert få opprykk og nedrykk, så sånn sett har ligaen vaert låst. Lagene i ligaen er gode nok, sier Eide.

Zuccarello synes derimot det må settes i gang endringer for å heve nivået på norsk ishockey.

– Jeg har ikke noe fasit, men noe må gjøres. Sånn som det har vaert nå, det går ikke, sier Zuccarello tydelig frustrert over hvordan norsk hockey styres.

Utenom låsing, mener Zuccarello at det burde bli faerre utlendinge­r i norsk hockey slik at unge norske spillere får flere sjanser.

Krever sterkere økonomi

I 2017/18-sesongen endte Bergen Hockey Elite på 3. plass i 2. divisjon, kun ett poeng bak playoff om opprykk til nest øverste nivå. Med andre ord blir det minst to år, og sannsynlig­vis flere, til Bergen igjen har et eliteserie­lag i ishockey.

Eide ønsker å få med Bergen og Trondheim i den øverste divisjonen.

– Men da må det vaere et rekrutteri­ngsgrunnla­g, med sterkere økonomi og ledelse. Vi kan ikke investere i Bergen og Trondheim om ikke man kan forvente ordentlig satsing, konkludere­r Eide.

 ?? ARKIVFOTO: SCANPIX ?? UAKTUELT: Ottar Eide sier det er uaktuelt å innføre en amerikansk modell i Norge.
ARKIVFOTO: SCANPIX UAKTUELT: Ottar Eide sier det er uaktuelt å innføre en amerikansk modell i Norge.
 ??  ?? I BERGEN: Forrige uke var Mats Zuccarello på sommerleir på Åsane Folkehøgsk­ole som lagleder for barn.
I BERGEN: Forrige uke var Mats Zuccarello på sommerleir på Åsane Folkehøgsk­ole som lagleder for barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway