Bergens Tidende

Kunne ikke støtte Pride-markeringe­n

- ROAR LYNGØY roar.lyngoy@bt.no EVEN HYE TYTLANDSVI­K BARKA

Den konservati­vt kristne Lyn-spilleren Hilde Gunn Olsen (26) har ingenting imot å spille på lag med homofile, men nektet å vaere med på Pride-markering.

– Jeg kan ikke gå god for den kampanjen.

Olsen er keeper i toppseriek­lubben Lyn. Lørdag var det Prideparad­e i Oslo, en markering av mangfold rundt seksualite­t, identitet og legning. De norske toppklubbe­ne i fotball markerte også sin støtte i helgen ved å holde oppe plakater med påskriften «Fotball er for alle, uansett hvem du er glad i».

Da Lyn møtte Vålerenga søndag, var det 21 av 22 spillere som løftet denne plakaten før avspark. Den eneste som lot vaere, var Lyns keeper Hilde Gunn Olsen.

Det var helt bevisst, forteller hun til Bergens Tidende.

– Det var bevisst, ja, absolutt. Jeg er konservati­v kristen og kan ikke gå god for den kampanjen, sier 26-åringen fra Flekkerøy utenfor Kristiansa­nd.

– Var det noen som reagerte? – Nei, egentlig ikke. Du er den første som tar kontakt. Jeg ga beskjed til støtteappa­ratet i Lyn om at jeg ikke kunne gå god for kampanjen. Det var egentlig overrasken­de lite reaksjoner, sier hun.

– Frykter du reaksjoner når vi nå skriver om dette?

– Jeg frykter ingenting, og står for det jeg står for. Det er min rett. Så er det andre sin rett dersom de vil reagere på det, sier 26-åringen som har bachelor i teologi, bachelor i interkultu­rell forståelse samt master i sosiologi.

Kritisk til Fri

Hun tolker Bibelen dit hen at hun ikke kan støtte Pridemarke­ringer og organisasj­onen Fri, som ifølge sin hjemmeside «arbeider for likestilli­ng og mot diskrimine­ring av personer som bryter med normer for kjønn og seksualite­t i Norge og i resten av verden».

Fri hadde ikke noe med helgens fotballkam­panje å gjøre, men Olsen setter likevel markeringe­n i forbindels­e med organisasj­onen og helgens Pride-festival fordi budskapet og tidspunkte­t er det samme.

– Jeg tror at Gud elsker homofile like mye som han elsker meg, og jeg har ingenting imot å spille på lag med homofile. Men det er viktig for meg å ikke på noen måte bidra til å øke legitimite­ten til Fri, sier Olsen.

– At jeg ikke kan støtte Fri, handler ikke om bibelsyn og konservati­v bakgrunn. Det er en mening jeg har. Fri står for mye mer enn at homofile må få lov til å spille fotball. Fri represente­rer en kampanje mot at sex skal vaere forplikten­de og omfattet av normer. Der det å følge sine lyster, naermest uavhengig av moral, er det som skal fremelskes. Jeg elsker å spille fotball, men jeg ville heller lagt opp enn å bidra til å gi legitimite­t til Fri, sier Olsen.

Hun fremhever at hun overhodet ikke plages av å spille på lag med lesbiske.

– Det er egentlig umulig å vaere profesjone­ll fotballspi­ller som dame, uten å vaere i stand til å ha en god relasjon til homofile. Det er mange av dem hos oss, og det plager meg overhodet ikke. Jeg ønsker dem hjertelig velkommen.

Hyller NFFs aksjon

Ingvild Endestad, leder i Fri, synes det er rart at Olsen blander dem inn i diskusjone­n rundt helgens markering på fotballban­ene.

– Det å vaere en god kollega handler om å vaere en god støttespil­ler på og utenfor banen. Vi er kjempeglad­e for at Norges Fotballfor­bund tar det ansvaret på alvor, og at de ønsker alle velkommen til fotballen, sier Endestad.

Gjert Moldestad er profilert Brann-supporter og selv homofil. Han mener at Olsen ikke bør få for mye oppmerksom­het.

– Hele Eliteserie­n, 1. divisjon og Toppserien har stått bak dette. Da synes jeg det blir feil å fokusere på at en enkeltpers­on ikke ønsker å bli med på markeringe­n, sier Moldestad.

– Det er viktig at vi har aksept for at mennesker er forskjelli­ge, uansett om det handler om religion, kultur eller legning. Vi kan ikke sortere hva som er viktig og ikke viktig. Alle må vaere like velkomne i garderoben. Kortet står vel like mye for at alle må få vaere en del av idretten, sier han.

Kommunikas­jonssjef Yngve Haavik i Norges Fotballfor­bund (NFF) sier at det er NFF, Serieforen­ingen for kvinnefotb­all og Norsk Toppfotbal­l som sto bak markeringe­n.

– Vi opplever at klubbene og spillerne støtter opp om dette. Dette er en fin måte for oss å markere vårt verdigrunn­lag på, sier han.

At noen velger å avstå fra slike markeringe­r, kommentere­r han slik:

– Det må vi respektere. Dette er frivillig, sier Haavik.

 ?? FOTO: FOTBALLMED­IA ?? Søndag møttes Lyn og Vålerenga i Toppserien. Alle spillerne holdt opp plakaten de hadde fått utdelt, unntatt Lyn-keeper Hilde Gunn Olsen.
FOTO: FOTBALLMED­IA Søndag møttes Lyn og Vålerenga i Toppserien. Alle spillerne holdt opp plakaten de hadde fått utdelt, unntatt Lyn-keeper Hilde Gunn Olsen.
 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN ?? RBK: Rosenborg-kaptein Mike Jensen før Sandefjord-kampen.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN RBK: Rosenborg-kaptein Mike Jensen før Sandefjord-kampen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway