Bergens Tidende

Jeg liker kvinnefotb­all

- BENT HØIE (H)

Fastlegene kommer til å redde det norske velferdssa­mfunnet.

FHelse- og omsorgsmin­ister ASTLEGENE I KOMMUNE spiller kvinnefotb­all og får liten oppmerksom­het. Legespesia­listene på sykehusene spiller herrefotba­ll og får mye oppmerksom­het. Det skriver Torgeir Hoff Skåvøy, fastlege og styremedle­m i Allmenlege­foreningen.

Han mener å vite at jeg liker herrefotba­ll og bryr meg lite om kvinnefotb­all. Når det gjelder det siste tar han feil. Men ellers forstår jeg hva han mener.

FOR NÅR VI SNAKKER OM helse i politikken og mediene handler det veldig ofte om det som skjer på sykehusene. Vi snakker om ventetider og liggetider, kikkhullso­perasjoner og nyretransp­lantasjone­r.

Det er viktige temaer. Men gode helsetjene­ster der folk bor er like viktig som god behandling på sykehusene.

VI VET HVA som kommer til å bli utfordring­ene i helsetjene­sten de neste tiårene. Vi blir flere eldre med kroniske sykdommer som kommer til å trenge helsehjelp. Flere kommer til å bli rammet av hjertesykd­ommer, diabetes og psykiske lidelser. Det er utfordring­er som vi i første rekke må møte i kommunene.

DET ER IKKE hjertekiru­rgen som følger opp den eldre kvinnen med diabetes som har sår som ikke gror. Det er ikke nevrologen som snakker med tenåringen som strever med vonde tanker. Det er ikke anestesile­gen som oppmuntrer mannen med høyt blodtrykk og høy vekt til å stumpe røyken.

Det er fastlegen og fagfolkene i kommunen som følger opp smått og stort når vi trenger helsehjelp der vi bor. Derfor må vi satse på fastlegene og en mer helhetlig helse- og omsorgstje­neste ute i kommunene. Dette var budskapet i meldingen om primaerhel­setjeneste­n jeg la frem for tre år siden.

HER FORESLO JEG å heve fastlegene­s kompetanse, forsøk med teamarbeid for å skape et bredere tilbud til pasientene og avlaste fastlegene, og forsøk med avstandsop­pfølging av pasienter og forsøk med nye måter å organisere legevaktar­beidet.

Alt dette er nå realisert. Men det er ikke nok.

FASTLEGENE HAR FÅTT for mange oppgaver og for stort arbeidspre­ss. Derfor skal vi forbedre og moderniser­e ordningen. Vi rekruttere­r nå flere fastleger gjennom tilskudd til rekrutteri­ng og tilskudd til utdannings­stillinger. Vi har startet på en evaluering av ordningen der vi ser på hvordan vi skal møte utfordring­ene. Her vurderer vi hvilke oppgaver andre kan overta og hvilke oppgaver vi kan løse på mer moderne og effektive måter.

Denne evaluering­en av fastlegeor­dningen vil føre frem til en handlingsp­lan som vi legger frem våren 2020.

JEG HAR VAERT opptatt av kvinnefotb­all helt siden jeg ble helseminis­ter. Det kommer jeg også til å vaere i fremtiden. Når vi skal bygge et godt fotballag må vi tenke både kortsiktig og langsiktig. Vi må ha et godt støtteappa­rat rundt spillerne. Vi må sørge for at de får nok utfordring­er, men ikke så mange at de blir skadet eller utbrent. Det er viktig for å unngå av de bytter lag og går fra kvinnefotb­allen til herrefotba­llen!

VI MÅ LEGGE EN strategi der vi forbereder oss på de store og viktige kampene vi skal spille de neste tiårene. For mange av disse kampene kommer til å finne sted i kvinnefotb­allen.

Og det er der vi skal vinne dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway