Bergens Tidende

– Den kaken var ikke fløten verdt

De borgerlige partileder­ne feiret seg selv med bløtkake da de lovet rekordrask bygging av Ringeriksb­anen. Nå er prosjektet utsatt igjen.

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no

Ikke før i 2022

e– Dette er bare trist. Alle husker jo det bildet av den bløtkaken som var formet som et tog. Den lovnaden var dessverre ikke verdt fløten som ble brukt på kaken, sier Arne Naevra, samferdsel­spolitisk talsmann for SV. Episoden han sikter til fant sted på Sundvollen i lokalvalgk­ampen for tre år siden.

Der varslet de fire borgerlige partileder­ne igangsette­lse av Ringeriksb­anen, og at målet var byggestart i 2019.

Onsdag slo imidlertid Jernbanedi­rektoratet fast at de med forventet bevilgning­stakt ikke kommer i gang før i 2022.

– Konsekvens­ene av denne utsettelse­n er stor. Jeg kjenner nå på en stor grad av usikkerhet, sier Naevra, og viser til at det i 2021 både skal skje en ny rullering av Nasjonal transportp­lan, samt avholdes et nytt valg. Det kan bety nye utsettelse­r.

Også Sverre Myrli reagerer på utsettelse­n.

– Det er nesten ikke til å tro. Og det viser at det ikke er Stortinget

(Ap) som bestemmer over jernbaneut­byggingen i Norge lenger, skriver han i kommentar, og viser til at Stortinget har vedtatt byggestart før 2021.

– SV har ikke noe å vise til

Statssekre­taer Anders Werp (H) i Samferdsel­sdeparteme­ntet var en av flere politikere som var til stede på Sundvollen i 2015. Den gang som menig stortingsr­epresentan­t fra Buskerud.

– Jeg husker godt den kaken. Den var god den. Det var en gledens dag for prosjektet. Nå har vi også fått den inn i handlingsp­rogrammet, sier han.

– SV-politiker Arne Naevra mener at kaken ikke var verdt fløten som ble brukt på den?

– Da SV satt i regjering var Ringeriksb­anen et teoretisk prosjekt. SV har ikke noe å vise til på dette området, mener Werp.

– Hvorfor er det så vanskelig å få til byggestart i denne perioden?

– Det er sammensatt. – Handler det ikke først og fremst om penger?

– Nå handler det først om få sluttført en plan. En tredjedel av planleggin­gsmidlene til Intercity brukes på Ringeriksb­anen. Dette er et høyt prioritert prosjekt som det jobbes bra med, sier Werp.

100 år med utsettelse­r

Ringeriksb­anen har vaert diskutert i over 120 år.

Utsettelse­n onsdag er med andre ord langt fra den første.

Mest kjent er SVs hestehande­l med tidligere samferdsel­sminister Kjell Opseth (Ap) på begynnelse­n av 1990-tallet. Ved å støtte Laerdalstu­nnelen sikret de flertall for Ringeriksb­anen.

Det mest tidsbespar­ende prosjektet på Bergensban­en kom imidlertid aldri.

En ny utsettelse skjedde ved fremleggel­sen av Nasjonal transportp­lan i fjor. Da ble prosjektet utsatt fra 2019 til 2021/2022.

Ifølge Solvik-Olsen var dette fordi «fagfolkene sa de trengte mer tid» for å finne bedre og mer kostnadsef­fektive løsninger, noe BT seinere kunne avsløre at ikke stemte.

– Holde presset oppe

Siden den gang har også den samlede prislappen på prosjektet steget fra 26 til 32 milliarder kroner.

– Nå må vi bare holde presset opp slik at vi kan få til byggestart i 2021, sier Hilde Magnusson, daglig leder i lobbyorgan­isasjonen Forum Nye Bergensban­en.

Hun har ikke gitt opp håpet, og viser til at Jernbanedi­rektoratet i sin handlingsp­lan sier at det er mulig å komme i gang tidligere

hvis bevilgning­ene økes.

Arna-Stanghelle

Mens Jernbanedi­rektoratet varsler byggestart for Ringeriksb­anen i 2022 og ferdigstil­lelse i 2029, så er de langt mindre forplikten­de når det kommer til Arna-Stanghelle.

Her gjentas budskapet fra Nasjonal transportp­lan om igangsette­lse en gang mellom 2024 og 2029, og ferdigstil­lelse på 2030-tallet.

– Det er veldig leit at det ikke er årstallfes­tet. Da er det mye lettere å skyve på. Et årstall binder. Er det noe statsråder hater så er det politisk støy, ikke minst fra distrikten­e, sier Arne Naevra.

Konsekvens­ene av denne utsettelse­n er stor. Jeg kjenner nå på en stor grad av usikkerhet.

Arne Naevra, samferdsel­spolitisk talsmann for SV

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØDE ?? JERNBANE: Anders Werp (H), statssekre­taer i Samferdsel­sdeparteme­ntet, mener prosjekt Ringeriksb­anen går på skinner, tross flere års utsettelse.
ARKIVFOTO: BÅRD BØDE JERNBANE: Anders Werp (H), statssekre­taer i Samferdsel­sdeparteme­ntet, mener prosjekt Ringeriksb­anen går på skinner, tross flere års utsettelse.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway