Bergens Tidende

Airbus må ta ansvar for ulykken

En rotor skal ikke bare falle av. Funnene etter Turøy-ulykken må få konsekvens­er.

-

TO ÅR ETTER TURØY-ULYKKEN, kom Havarikomm­isjonen med sin konklusjon torsdag. En girboks ble ødelagt, noe som førte til at rotoren på helikopter­et falt av. 13 personer omkom.

Det er all grunn til å stole på Havarikomm­isjonens funn, som avfeier noen sammenheng mellom ulykken og flygernes handlinger.

Airbus må ta til seg de tolv sikkerhets­anbefaling­ene som kommisjone­n kommer med. Tilliten deres som en trygg helikopter­produsent står på spill.

FEILEN PÅ GIRBOKSEN var innvendig, og usynlig. Havarikomm­isjonen har undersøkt 500 gir av samme type som fikk Super Puma-helikopter­et til å styrte. Som på det havarerte helikopter­et, ble det funnet metallpart­ikler av ukjent opphav i mange av girboksene.

Det er disse partiklene Havarikomm­isjonen peker på som årsak til at en sprekk oppsto og girboksen knakk.

av Airbus sine Super Puma-helikoptre utenfor Skottland. 16 personer omkom etter at rotoren falt av, slik som ved Turøy. Havarikomm­isjonen skriver at denne ulykken også kom av skader inne i girboksen. Airbus sier i en pressemeld­ing at det den gangen ikke fantes klare beviser for årsaken til ulykken.

Hvis Airbus hadde byttet girboks på helikopter­typen etter ulykken i Skottland, kunne Turøy-ulykken vaert unngått. Dette kommer til å vaere et viktig moment for de pårørende, når de nå vurderer et erstatning­ssøksmål mot Airbus.

HAVARIKOMM­ISJONEN ANBEFALER et nytt design på girboksen. Den girboksen som var i bruk på ulykkeshel­ikopteret skal ikke brukes i norsk luftfart.

Det har de allerede fått gjennomsla­g for. Norge og Storbritan­nia var landene som holdt lengst på flyforbude­t for Super Pumaheliko­ptrene etter Turøy-ulykken. For ett år siden opphevet også disse landene flyforbude­t, men med noen krav: Girtypen skal byttes ut, og det nye girsysteme­t får bare brukes i 1000 flytimer.

I tillegg er det blitt utviklet et nytt system for å finne partikler i giroljen.

HELIKOPTER­TRAFIKKEN til og fra Nordsjøen er blitt en del av hverdagen på Vestlandet. Det er arbeidsrei­sen for vår viktigste naering, og den skal vaere trygg. Det er forståelig at de ansatte i oljebransj­en er blitt mer redd for helikopter­trafikk etter Turøy-ulykken.

Havarikomm­isjonen har gjort en grundig jobb med å finne årsaken. Ansvaret for å følge opp funnene ligger tydelig plassert på Airbus selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway