Bergens Tidende

Uklart når veien åpnes for trafikk

- PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T paul.sommerfeld­t@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

fredag.

Det jobbes på spreng i Møllendals­veien etter det store vannlednin­gsbruddet natt til fredag. Kommunen kan ikke si med sikkerhet når veien åpnes for trafikk.

Flere hundre meter av Møllendals­veien ble dekket av fossende vann natt til fredag, etter at det slo sprekker i en hovedledni­ng.

Bruddet førte til at husstander fra Svartedike­t til Laksevåg en stund var uten vann. Det medførte at også Møllendals­veien ble helt stengt for trafikk.

Fredag morgen fikk alle abonnenten­e vannet tilbake.

Store skader

Vannlednin­gsbruddet har ført til omfattende skader både i gaten og på gang- og sykkelveie­n. Midt i kjørebanen har vannmengde­ne laget et stort krater.

Vaktleder Asle Aasen i Bergen vann sier at arbeidet med å bytte ut det ødelagte ledningsst­rekket trolig vil vaere ferdig en gang i løpet av lørdagen.

– Det er mange kabler og dårlige masser både under og i veien. Vi jobber det vi kan, men akkurat når veien åpner igjen vet jeg ikke, sier Aasen.

Gammel ledning

Rådgiver for vannkvalit­et i Bergen kommune, Anna Walde, sier at det var en nesten 100 år gammel vannlednin­g fra 1920-tallet som det oppsto brudd i.

– Men vi kan ikke bare legge alder til grunn for å vurdere kvalitet og behovet for utskiftnin­g. Vi ser på opprinneli­g kvalitet på røret og anleggsarb­eidet, massene ledningen ligger i og bruddhisto­rikk når vi prioritere­r tiltak på vannlednin­ger, sier Walde.

Helsemessi­g trygt

Walde understrek­er at det ikke er grunn til å bekymre seg for dårlig vann i springen når hovedledni­ngen er reparert.

– Det berørte ledningsst­rekket kloreres og testes for å se at vannet som skal ut i ledningen er helsemessi­g trygt. Vi slipper ikke vannet ut før vi vet at det har tilfredsst­illende kvalitet, forsikrer Walde.

Hovedvannl­edningen i Møllendals­veien er 60 centimeter i diameter. Hver time renner det mellom 450.000 og 3,2 millioner liter vann gjennom den.

– Jeg vil tro at røret har sprukket på langs, siden det er såpass mye vann som har lekket ut, sier faglig leder Frode Øybost i Bergen Vann.

Han kan ikke gi noe anslag på hvor mange liter vann som har lekket ut totalt.

Det berørte ledningsst­rekket kloreres og testes for å se at vannet som skal ut i ledningen er helsemessi­g trygt. Anna Walde, rådgiver for vannkvalit­et i Bergen kommune

– Var ikke meldt regn

Vannlednin­gsbruddet skjedde like utenfor studentbol­igene i Møllendals­veien.

Student Thord Kvittingen (20) bor i andre etasje i studentbol­igene på Sammen Grønneviks­øren, like ved stedet der vannet fosset ut.

– Jeg var inne på hybelen og hørte lyden av vann. Det var ikke meldt regn, så jeg tittet ut og så at parkerings­plassen var full av vann, sa han til BT torsdag kveld.

 ?? FOTO: MALENE INDREBØ-LANGLO ?? FOSSET: Vannet fikk asfalten til å sprekke opp flere steder ved studentbol­igene i Grønneviks­øren.
FOTO: MALENE INDREBØ-LANGLO FOSSET: Vannet fikk asfalten til å sprekke opp flere steder ved studentbol­igene i Grønneviks­øren.
 ??  ?? KRATER: Slik ser det ut i kjørebanen i Møllendals­veien etter det voldsomme vannlednin­gsbruddet natt til
KRATER: Slik ser det ut i kjørebanen i Møllendals­veien etter det voldsomme vannlednin­gsbruddet natt til

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway