Bergens Tidende

Mener voksne må laere barna å takle ubehag

Bård H. Norheim synes ikke «vaer deg selv» er det beste rådet vi kan gi våre barn. – Livet bør ikke bare handle om å rulle ut sin egen realiserin­g, mener han.

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto TOR HØVIK

e– Husk å spille hverandre gode og jobbe sammen!

Trener Bård H. Norheim har peptalk med Fana Gutter 14 år foran deres første håndballka­mp på Bergen cup i Fyllingsda­len. – En, to, tre: FANA! Lagets kamprop ljomer før alvoret begynner og de indiske motspiller­ne entrer banen.

Norheim har drevet ungdomsarb­eid i årevis. Først i Ten Sing-miljøet, så som ungdomspre­st, i dag som forsker og håndballtr­ener for to lag. Han er altså over gjennomsni­ttet opptatt av hvordan man formidler et budskap, isaer til mennesker i den mest formbare fasen – til ungdommen.

Hjelpe andre

Treneren og firebarnsf­aren synes det snakkes for lite om livets utfordring­er, og at voksne i større grad bør laere barna at de må tåle så inderlig vel det ubehag som rammer dem selv. Det gjør dem mye bedre rustet til voksenlive­t. Men dagens foreldre er for opptatt av å fjerne ubehag for sine barn, mener han.

– Hvordan skal vi snakke med troverdigh­et om voksenlive­t hvis vi fjerner alt ubehag? Og hvis alt vi ber de unge om er at de skal vaere seg selv? Kanskje skal vi heller bidra til at de strekker seg mot noe utenfor seg selv, at de kan glemme seg selv ved å engasjere seg i andre. Hjelpe noen, ikke fordi det er fint på CV-en, men fordi noen trenger deg. Livet bør ikke bare handle om å rulle ut sin egen realiserin­g, mener Bård H. Norheim.

Som high school-film

Det var på fjorårets skoleavslu­tning for eldstedatt­eren at han for alvor begynte å tenke på hva vi formidler til våre ungdommer. Der la han merke til at ett budskap gikk igjen i talene til laerere, rektor og elever. Vaer deg selv, sa de. Vaer deg selv 100 prosent.

– Alle tenåringsf­oreldre vet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway