Bergens Tidende

Bård Eirik Hallesby Norheim

-

Født i 1973, oppvokst i Os.

Ordinert til prest i 2000. Har vaert misjonaer for Det Norske Misjonssel­skap og Mellomkirk­elig Råd for Den norske kirke i Tallinn.

Førsteaman­uensis ved NLA Høgskolen siden 2012. Har doktorgrad i kristent ungdomsarb­eid, jobber i dag som forsker ved NLA Høgskolen Bergen og skriver bok om ledelsesre­torikk.

Gift med Kjersti Gautestad Norheim, som er sokneprest i Birkeland menighet. Sammen har de fire barn. Håndballtr­ener for ett guttelag og ett jentelag i Fana IL. Også kjent under artistnavn­et Reverend B. Deltok i den estiske Melodi Grand Prix-finalen i 2006.

at det er viktig. Man skal vaere seg selv. Men da jeg satt der på avslutning­en, følte jeg det ble en overdose high school-film. Er dette det eneste vi har å si til ungdommen? Og er det sikkert at de oppfatter det på samme vis som oss? spør han.

Norheim tror dagens ungdom trenger andre råd enn foreldrene fikk. Tenåringer i 2018 lever i en

helt annen virkelighe­t, med mye større ansvar for egen utvikling. Å vaere seg selv handler om å frigjøre seg fra ytre press. Men det indre presset er et større problem for mange, mener han.

Indre press

Ifølge Ungdata-undersøkel­sen er dagens tenåringer generelt mye mer opptatt av å prestere enn tidligere generasjon­er. Hvis det stemmer, bør unge kanskje heller oppfordres til å vende fokus bort fra seg selv, mener Norheim.

– På bakgrunn av Ungdata skrev psykiater Finn Skårderud at disse unge preges av ytelsestva­ng, ikke mestringsg­lede. De er opptatt av å prestere på skolen, sosialt, utseendeme­ssig og i idrett. Når de i tillegg skal vurdere sin egen laering på skolen, vendes alt press innover.

Samtidig gjør en tettere foreldre-barn-relasjon at vi som voksne fortere fristes til å fjerne barnas ubehag. Med mobilen i hånd kan barna kreve å få hjelp til ting de godt kan løse selv, påpeker han.

– «Kom og hent meg!» Den telefonen fikk aldri mine foreldre. Da vi skulle spille kamper, fylte en forelder opp bilen med spillere. Nå forventes det til og med at besteforel­dre stiller og heier. For mange foreldre er det blitt et prestisjep­rosjekt å realisere barna. De roser innsatsen deres i sosiale medier, derfor tror barna at det er deres oppgave å prestere.

Resultatet er en generasjon som i større grad «masserer selvet», som lettere krenkes og lettere bryter sammen i motvind, mener 45-åringen.

Curlingfor­eldre

Ute på håndballba­nen møter Fana G14 større og kraftigere indiske spillere. Det er ennå tidlig på dagen, og de fleste foreldre er på jobb. Men noen mødre er på plass langs sidelinjen og ser sønnene få mange mål mot seg.

– Jeg er håndballin­teressert og vil gjerne se treninger også, men det er blitt for flaut for sønnen min. Nå sykler han selv til trening, sier en mor.

Hun er enig i at dagens foreldre er litt for opptatt av å koste veien for barna. Curlingfor­eldrene lever i beste velgående.

– Kan jeg få vann? Er sykt sliten!

Bård Norheims sønn Eirik kaster seg ned på sidelinjen for en liten pause.

– Vannflaske­n er jo her, sier far og slenger en sekk bort til sønnen.

Etter en stund signaliser­er en av de andre spillerne at han også vil ha en innbytterp­ause.

– Vent en runde til, beordrer treneren.

Han tror han er litt strengere med egne barn enn de andre spillerne. Samtidig mener han det er viktig at alle laerer seg å tåle smerte, å tåle å fryse, tape, vente på tur, omgås folk de ikke liker ... Tåle at foreldrene ikke stiller på kamp.

– Forutsetni­ngen er at de opplever omsorg og ikke mobbing eller overgrep, understrek­er han.

Å glemme seg selv

Ved pause ligger Fana langt under mot det indiske laget. Trener Norheim holder ny peptalk.

– Dere er slitne, det skjønner jeg godt. Mange har vaert syke, og da blir det tungt. Forsvaret er blitt bedre, men der sover vi fortsatt litt. Husk å bruke hele bredden, sier han før laget samler seg til nytt kamprop.

– En, to, tre: FANA!

På trening passer Norheim på å arrangere leker der spillerne ikke konkurrere­r, men glemmer seg selv og opplever fellesskap. Han synes det er viktig at ikke alt er en konkurrans­e, og at ikke alvoret starter for tidlig.

– Samtidig gir idrett enorme muligheter til å trene seg på å takle nødvendig ubehag. Og til å tolke andre, både på og utenfor banen.

– Si en bra ting

Kampresult­atet gir ikke rom for tolkning. 20–9 til det indiske laget.

– Husk å takke for kampen, roper treneren før han samler guttene til ny peptalk.

– Så tar vi den faste runden. Si en bra ting til hverandre.

Det gjør spillerne. Noah var flink til å score, Kristoffer til å løpe, keeper Olav reddet mange skudd ... Når runden er ferdig konkludere­r de med at de indiske spillerne var virkelig gode.

 ??  ?? TØFFE TAK: De fleste spillerne på Fana G14 er 13 år. De tipper at spillerne i SSRVM India er 14 år. Her Noah Mevold Fjereide (til v.), Eirik Gautestad Norheim og Kristoffer Kroken Hatland i kamp mot spillerne fra Mumbai. De to lagene møttes igjen i B-sluttspill­et.
TØFFE TAK: De fleste spillerne på Fana G14 er 13 år. De tipper at spillerne i SSRVM India er 14 år. Her Noah Mevold Fjereide (til v.), Eirik Gautestad Norheim og Kristoffer Kroken Hatland i kamp mot spillerne fra Mumbai. De to lagene møttes igjen i B-sluttspill­et.
 ??  ?? NY MULIGHET: – OK, så fikk vi oss en på trynet, men vi får en ny mulighet seinere i dag, sier trener Bård Norheim etter tapet mot SSRVM India, som til slutt vant B-finalen.
NY MULIGHET: – OK, så fikk vi oss en på trynet, men vi får en ny mulighet seinere i dag, sier trener Bård Norheim etter tapet mot SSRVM India, som til slutt vant B-finalen.
 ??  ?? MÅ TÅLE LITT: Barn bør laere seg å tåle litt smerte, mener Bård Norheim. Sønnen Eirik var syk like før Bergen cup og her er han «sykt sliten». Bak står Noah Mevold Fjereide.
MÅ TÅLE LITT: Barn bør laere seg å tåle litt smerte, mener Bård Norheim. Sønnen Eirik var syk like før Bergen cup og her er han «sykt sliten». Bak står Noah Mevold Fjereide.
 ??  ?? UTEN MAT OG DRIKKE: – Husk å få i dere mat før neste kamp, sier trener Norheim og gir sønnen Eirik en banan.
UTEN MAT OG DRIKKE: – Husk å få i dere mat før neste kamp, sier trener Norheim og gir sønnen Eirik en banan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway