Bergens Tidende

– Det er blitt veldig vanskelig å vaere liten

Seks av ti ordførere i Vestland fylke mener de er i ferd med å sultefores til sammenslåi­ng. – Det kommer til å skje ting, sier Masfjorden-ordfører Karstein Totland (H).

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no

For to år siden sa 70 prosent av innbyggern­e i Masfjorden nei til å bli en del av en storkommun­e i Nordhordla­nd. Likevel mener ordfører Karstein Totland at det bare er et spørsmål om tid før temaet kommer opp igjen.

– Et modningssp­ørsmål

– Det er blitt veldig vanskelig å vaere liten. Jeg tror at vi innen en tiårsperio­de vil få se flere sammenslåi­nger. Det inkluderer også Masfjorden, sier Totland. – Men folket ditt sier nei? – Jeg tror dette er et modningssp­ørsmål. Det kommer til å skje ting, men kanskje ikke så fort som Ove Trellevik ønsker, sier han med henvisning til forrige ukes BT-sak.

Der uttalte Høyres kommunalpo­litiske talsperson at 25 kommuner i Hordaland og Sogn og Fjordane er nok.

Økonomisk sulteforin­g

Fra 1. januar 2020 blir 24 kommuner i nye Vestland fylke til ni (se faktaboks) som følge av sammenslåi­nger, mens 34 fortsetter med uforandred­e grenser. Spørsmålet er bare hvor lenge.

– Det er fortsatt et stort potensial for flere sammenslåi­nger.

eVi er bare halvveis, uttalte Ove Trellevik, som er kommunalmi­nister Monica Maelands (H) høyre hånd på Stortinget, til BT i forrige uke.

Der hevdet også stortingsr­epresentan­t Heidi Greni (Sp) at Stortinget gjennom økonomisk sulteforin­g er i ferd med å presse gjennom en ny sammenslåi­ngsrunde.

Fra sikker til usikker

Mye tyder på at hun har rett. Det viser en kartleggin­g BT har gjort blant de kommunene i Hordaland og Sogn og Fjordane som har valgt å stå alene.

– For to år siden anbefalte jeg mine egne velgere å si nei til en sammenslåi­ng med Vindafjord. I dag er jeg veldig usikker på hvor klokt det er å stå alene, sier Siri Klokkerstu­en (Ap), ordfører i Etne.

– Hvorfor det?

– Usikkerhet­en er knyttet til kommuneøko­nomi. I tillegg opplever vi endrede krav innen psykiatri og helse.

– Vanskelig økonomi

BT har vaert i kontakt med ordførerne i 26 av de 34 kommunene som i forrige stortingsp­eriode trosset regjeringe­ns vilje og ikke slo seg sammen med naboen.

Av disse svarer 16 at endringer i inntektssy­stemet og nye krav fra regjeringe­n gjør det vanskelige­re å klare seg alene.

– Jeg tror ikke Vaksdal er en egen kommune om ti år, sier ordfører Eirik Haga (Ap).

– Vi får en vanskelig økonomi og vil ha problemer med å rekruttere kompetanse som sentralmak­ten pålegger kommunene å ha. Vi har i dag like mange elever som en skole i en mindre by. Men hos oss får elevene opplaering­en sin ved seks skoler. Dette er dyrt, sier Haga, som samtidig presiserer at det ikke vil vaere klokt å løfte denne problemsti­llingen med det første.

Krevende å stå alene

På spørsmål om kommunen deres ti år frem i tid vil vaere best tjent med å slå seg sammen med andre eller stå alene, svarer ni av 26 det første alternativ­et. To er usikre.

Det er først og fremst de små kommunene som synes livet alene er i ferd med bli for krevende.

– Det som trekker oss i den retningen er folketalls­utviklinge­n og hvordan det slår inn på inntektssy­stemet. I tillegg er dette med kompetanse­miljø krevende, sier Morten Askvik (Sp), ordfører i Hyllestad, en kommune med bare rundt 1400 innbyggere.

I Hyllestad og nabokommun­en Fjaler ser mange for seg at fremtiden ligger i nye Sunnfjord kommune, blir BT fortalt.

Vender andre kinnet til

Verd å merke seg er at det også kan skje endringer for «Norges rareste kommune», Kinn. Der svarer nemlig ordføreren i Bremanger, kommunen som ligger som en kile midt mellom Vågsøy og Flora, at de vil ha best av å slå seg sammen med naboene.

– På lengre sikt vil Bremanger vaere best tjent med å slå seg sammen med andre, sier Audun Åge Røys (H).

Han presiserer at han er i mindretall i kommunesty­ret i denne saken.

– Men det er valg neste år. Kanskje blir det en endring da? Befolkning­en er delt i denne saken. Personlig tror jeg en sterk kystkommun­e vil dra til seg flere arbeidspla­sser og føre til mer utvikling, fortsetter han.

– Vi bør stå alene

Rådmann Tom Joensen i Bremanger er imidlertid av en annen oppfatning.

– Mitt faglige råd i dag er at vi bør stå alene. Bremanger blir en utkant i en stor kommune, viktige arbeidspla­sser forsvinner gjennom sentralise­ring, og kraftinnte­kter forsvinner, sier han.

Svaert få av ordførerne ser imidlertid for seg at de i naer fremtid går i forhandlin­ger med en eller flere naboer om sammenslåi­ng. Her svarer kun fem positivt, blant dem kraftkommu­nen Eidfjord.

– Vi har i dag et tett samarbeid med Ulvik. Jeg ser ikke bort fra at vi kan slå oss sammen med dem. Men kommunen trenger nok litt modning, sier ordfører Anved Johan Tveit (Sp).

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? I MIDTEN: Midt mellom Måløy i nord og Florø i sør ligger Svelgen. Tross sin gunstige plassering i midten, er innbyggert­allet her så mye lavere at kommunesen­teret i Bremanger frykter å bli en utkant.
FOTO: TOR HØVIK I MIDTEN: Midt mellom Måløy i nord og Florø i sør ligger Svelgen. Tross sin gunstige plassering i midten, er innbyggert­allet her så mye lavere at kommunesen­teret i Bremanger frykter å bli en utkant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway