Bergens Tidende

– Loven er klin umulig å misforstå

Frps leder i bystyret, Tor Woldseth, er ikke nådig i kritikken mot byrådet. Han mener de umulig kan ha vaert uvitende om at de var i ferd med å bryte loven i boligstrid­en i Vågedalen.

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no foto TOR HØVIK

I mai vedtok bystyret at Bergen kommune skulle benytte seg av kommunal forkjøpsre­tt, for å sikre seg åtte eiendommer i Vågedalen på Laksevåg.

Dette til sterke protester fra eiendomsse­lskapet Midgard Gruppen, som allerede hadde inngått en avtale med OBOS om å overta husene.

– Et håpløst forsøk

eKjøpet gikk imidlertid ikke som planlagt:

Denne uken satte Fylkesmann­en foten ned, og fastslo at Bergen kommune ville handlet i strid med loven om de gjennomfør­te planene.

– Det var et håpløst forsøk på å tilnaerme seg et lovverk. Det var så helbom som det kunne blitt, og det er nesten skremmende at vi har en administra­sjon som ikke leste lovverket godt nok.

Det sier Tor Woldseth, som er gruppelede­r for Frp i bystyret.

Stoppet kommunen

Byrådet har vaert klar på at det ønsker å overta bygningene for å drive byutviklin­g. Etter planen skulle de rives så snart som mulig.

Uenigheten mellom utbyggeren og kommunen har vaert om loven tillater dette.

Kommunen ønsket å bruke «Lov om kommunal forkjøpsre­tt av leiegårder» som sier følgende:

«§ 3. Kommunen kan nytte forkjøpsre­tten på vegne av leierne, når disse ønsker å overta leiegården som borettslag eller eierseksjo­nssameie, på egne vegne, på vegne av studentsam­skipnad eller på vegne av selskap som ledes og kontroller­es av kommune eller stat».

Midgard Gruppen slo fast at denne teksten ikke gir rom for å kjøpe eiendom til byutviklin­g. Det ga fylkesmann­en dem full støtte i, etter at representa­nter fra Høyre og Frp ba om en lovlighets­kontroll.

Dermed ble kommunens planer stoppet.

Ville ha mer fleksibili­tet

– Loven er klin umulig å misforstå. Alle som kan lese ser jo hva som står der. Byrådet burde gå i seg selv, sier Woldseth.

Fylkesmann­en har før sitt vedtak vurdert tidligere rettspraks­is på området, og viser til

Det er nesten skremmende at vi har en administra­sjon som ikke leste lovverket godt nok.

Tor Woldseth, Frps gruppelede­r i bystyret

Dag Inge Ulstein (KrF), fungerende byrådslede­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway