Bergens Tidende

Boligene i Vågedalen

-

Boligene i Vågedalen ble bygget i perioden 1942– 1953, og ble først tatt i bruk av tyskerne under krigen.

Etter krigen har husene vaert i kommunens eie og blitt brukt til ulike typer vanskeligs­tilte mennesker.

I seinere tid ble OBOS eier. De prøvde å gjennomfør­e et boligprosj­ekt på tomtene, uten å lykkes. Husene ble derfor solgt videre til Midgard Gruppen. endringer i loven som ble forsøkt innført på begynnelse­n av 90-tallet.

Bergen kommune var blant dem som ville endre loven, og ønsket mer fleksibili­tet rundt hvordan slike overtatte eiendommer kan brukes.

– Umulig vaere uvitende

I forbindels­e med forarbeide­t til loven ble det ifølge Fylkesmann­en tatt «et klart standpunkt til at forkjøpsre­tten ikke kan benyttes i tilfeller hvor det primaere forholdet er å rive byggene i byfornying­s/byutviklin­gsøyemed».

Woldseth mener dette gjør at byrådet umulig kunne vaere uvitende om at de var i ferd med å bryte loven.

Avviser kritikken

Dag Inge Ulstein (KrF) er for tiden fungerende byrådslede­r.

Han forteller at byrådet var kjent med endringsfo­rslagene som ble forkastet, og viser til et notat som er laget i forbindels­e med Vågedalen.

Der vises det til at lovforslag­et ble forkastet av departemen­tet på 90-tallet, men at kommunen kan benytte skjønn – forutsatt at det gjøres med en «viss forsiktigh­et».

Kan ikke anke

– Fagfolk i både Bergen og Oslo har ment at vi kan benytte skjønn her, sier byrådslede­ren.

«Selv om departemen­tet ikke ønsker å gjøre byfornyels­e til et nytt selvstendi­g formål for leiegårdsl­oven, vil hensynet til byfornyels­en allikevel ha betydning for bruken av leiegårdsl­oven», heter det i departemen­tets uttalelse.

– Situasjone­n med Vågedalen er slik at Fylkesmann­en har uttalt seg. Det kan vi ikke anke, og det må vi forholde oss til, sier Ulstein.

Fagfolk i både Bergen og Oslo har ment at vi kan benytte skjønn her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway