Bergens Tidende

Blar opp 5,3 milliarder for Rolls-Roycevirks­omhet

- ADRIAN BROCH JENSEN adrian.broch.jensen@sysla.no

Kongsberg Gruppen har inngått avtale om å kjøpe Rolls-Royce Commercial Marine, verdsatt til 5,3 milliarder kroner. Staten bidrar med 2,5 milliarder til kjøpet.

Begge selskapene sendte ut nyhetsmeld­inger om kjøpet fredag morgen. De er blitt enige om en verdi på Rolls-Royce-selskapet på 5,3 milliarder kroner, men den endelige kjøpesumme­n er ikke bestemt, ifølge NTB.

Rolls-Royce har fire divisjoner: Aerospace, Power Systems, Defence og Commercial Marine. Transaksjo­nen omfatter ikke Bergen Engines eller RollsRoyce’s Naval Business, skriver Kongsberg Gruppen i en pressemeld­ing.

2300 ansatte i Norge

I Norge er det om lag 2300 RollsRoyce ansatte, hvorav 1600 i Rolls-Royce Marine AS, mens rundt 700 er ansatt i Bergen Engines AS.

Rolls-Royce Commercial Marine er en verdensled­ende leverandør av skipsdesig­n, skipstekno­logi og skipsutsty­r. Selskapet har omtrent 3600 ansatte, hvorav rundt 1500 i Norge.

Rolls-Royce Commercial Marine hadde en omsetning på rundt 8,9 milliarder kroner i fjor.

Kongsberg Gruppen har 7000 ansatte og omsatte i fjor for 14,5 milliarder kroner. Staten eier 50,001 prosent av aksjene i Kongsberg Gruppen.

– Kjøpet av Rolls-Royce Commercial Marine gjør oss til en mer helhetlig leverandør til maritim industri, sier Geir Håøy, konsernsje­f i Kongsberg Gruppen i en pressemeld­ing.

Kongsberg Gruppen opplyser at den endelige kjøpesumme­n vil vaere avhengig av Rolls-Royce Commercial Marines kontantbeh­oldning, gjeld og arbeidskap­ital på gjennomfør­ingstidspu­nktet for transaksjo­nen.

Staten bidrar

Naerings- og fiskeridir­ektoratet vil bidra med 2,5 milliarder for å finansiere salget til Kongsberg Gruppen.

– Dette er viktig sak for Kongsberg Gruppen, RollsRoyce Commercial Marine og den norske maritime naeringen. Begge selskapene er i dag verdensled­ende på sine områder. De har mange ansatte i Norge, samtidig som de har bred internasjo­nal virksomhet, sier naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen.

Naeringsmi­nisteren påpeker at oppkjøpet er styrets beslutning, og at det er styret som har ansvaret for å få finansieri­ngen på plass. Regjeringe­n er imidlertid positiv til at staten deltar i kapitalutv­idelsen med sin andel på 2,5 milliarder kroner, men dette forutsette­r tilslutnin­g i Stortinget.

Underskudd i 2016

Rolls-Royce-konsernet meldte i januar at de vurderte å selge den delen av marinedivi­sjonen som leverer til kommersiel­l skipsfart. Delen som leverer til sjøforsvar­smarkedet ble flyttet inn i Defence-divisjonen under restruktur­eringen tidligere i år der fem divisjoner ble til tre.

Marinedivi­sjonen hadde et resultat på minus 27 millioner pund i 2016. Det kommersiel­le markedet represente­rte 75 prosent av denne omsetninge­n, mens Sjøforsvar­smarkedet sto for 25 prosent.

I Norge har marinedivi­sjonen produksjon­ssteder i Ålesund og Ulsteinvik. De siste årene har selskapet gjennomfør­t en rekke bemannings­reduksjone­r, også i Norge.

 ?? FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX ?? STYRKE: Konsernsje­f Geir Håøy i Kongsberg Gruppen mener oppkjøpet av Rolls-Royce Marine vil vi styrke selskapets strategisk­e posisjon.
FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX STYRKE: Konsernsje­f Geir Håøy i Kongsberg Gruppen mener oppkjøpet av Rolls-Royce Marine vil vi styrke selskapets strategisk­e posisjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway