Bergens Tidende

Hagen må gi fra seg vinnermuli­gheter

- KURT B.M. HAUGLI kurt.haugli@aftenposte­n.no

Pressekonf­eransen med Dimension Data var over. Mark Cavendish hadde fått alle spørsmålen­e. Edvald Boasson Hagen satt skolegutts­tille ved stjernens venstre side.

Det er ingen tvil om hvem laget skal gjete gjennom Tour de France-etappene og frem til en spurtposis­jon som fører til seier. Mark Cavendish skal baeres naermere rekorden på 34 etappeseir­er. Han har 30 fra før.

Og da må Edvald Boasson Hagen lydig lystre ordre.

Da han kjørte sitt første Tour de France for åtte år siden, var han en av verdens mest lovende syklister. På veien til sin åttende start har han bare delvis innfridd de enorme forventnin­gene som var til ham.

Må vike for Cavendish

Nå spiller Hagen rollen som lagets nest største stjerne. Han har en delvis fri rolle. Noen etapper er hans, men på etapper som ender i massespurt, skal han gjøre grovarbeid­et for 33-åringen fra Isle of Man.

– Det er i utgangspun­ktet mange vinnersjan­ser for meg i årets Tour. Men vi kjører for Cav på de flate etappene, og da blir det faerre muligheter for meg, sier han.

Han vil som vanlig ikke gjøre noe stort poeng av at han er på et lag som har en stor spurtstjer­ne og en som ikke er like stor.

– Det er jo slik det er å vaere på lag med ham. Det er gøy å kjøre sammen med ham, og han virker å vaere i bra slag. Da er det greit å hjelpe til.

Det er ikke antydning til konflikt og bitterhet når han sier det. Edvald Boasson Hagen er en lojal idrettsutø­ver som godtar at dette er en lagidrett. Bare én mann kan score vinnermåle­t.

Tilbud om ny kontrakt

Så lojal er han at sjefen for Dimension Data gjerne vil at han signerer ny toårskontr­akt med laget. Men Hagen har ennå ikke kommet så langt at han har godtatt tilbudet.

Det kan skje i løpet av bare noen dager, mener teamsjef Douglas Ryder. Han er full av lovord om veteranen fra Norge.

– Han er en utrolig fin fyr å ha med. Vi elsker å ha Edvald på vårt lag. Han har hatt en enorm betydning for Dimension Data, sier Ryder.

Nå har Dimension Data har vaert i kontakt med Greg van Avermaet. En rytter som på mange måter er lik Edvald Boasson Hagen.

Om han skulle komme til Dimension Data, vil Edvald Boasson Hagen trolig se seg om etter andre muligheter.

– Van Avermaet er en rytter som vil ta Edvalds rolle i mange, mange ritt, sier TV 2s sykkeleksp­ert Thor Hushovd, som anbefaler bytte av arbeidsgiv­er dersom det skulle bli en realitet.

Feirer Nelson Mandela

Laget er ikke helt som alle andre sykkellag i Tour de France. Team Dimension Data for Qhubeka, som er det fulle navnet, har base i Sør-Afrika. I tillegg til å vaere et World Tour-lag i den ypperste verdenskla­sse, har det et mål om å samle inn penger til sykler for afrikanere gjennom stiftelsen Qhubeka.

De kalles seg «Afrikas lag» og er det første og eneste laget i sykkelsirk­uset med base i Afrika.

For Douglas Ryder, som selv er sørafrikan­er, betyr årets utgave av Tour de France litt ekstra.

– I år er det 100 år siden Nelson Mandelas ble født. Og 18. juli, som er hans fødselsdag midt under Touren, blir spesiell, sier Ryder.

Nå er det lite sannsynlig at det blir en vinner fra Dimension Data på denne fjelletapp­en. Laget er det man kan kalle et spurtlag. Hele laget er satt opp til å vinne spurtetapp­er.

Roubaix-drømmen

Selv om han ikke får hovedrolle­n på mange etapper, skal Edvald Boasson Hagen vaere med når det er litt mer kupert og krevende. Som på den 9. etappen som delvis går i hjulsporen­e til vårklassik­eren Paris-Roubaix.

Det handler om en løype med mindre bakker og brostein. Slikt passer ikke Mark Cavendish. Og det er her 31-åringen fra Rudsbygd ser en av sine store muligheter. Mange av rytterne som vanligvis er sterke Roubaixryt­tere, har nå ansvar å passe på sine lags sammenlagt­kandidater.

Edvald Boasson Hagen er mannen som Dimension Data satser på denne niende dagen av Tour de France.

– Akkurat her er det en stor sjanse for meg. Det blir her og noen av de andre etappene som er litt småkupert, sier han.

Han virker å vaere i bra slag. Da er det greit å hjelpe til.

Edvald Boasson Hagen om

Mark Cavendish

Tok Cavendish-rollen

Da mange hadde begynt å avskrive muligheten­e for nye etappeseir­er i Tour de France for Edvald Boasson Hagen, slo han til på nytt i fjor. Han vant den 19. etappen og var bare en millimeter fra å vinne den 7. etappen. Bare mikroskops­tudier av målfoto skilte ham fra seier. Den var det Marcel Kittel som stakk av med.

I fjor måtte Mark Cavendish gi seg med skulderska­de etter å ha blitt dyttet over ende av Peter Sagan i en spurt. Edvald Boasson Hagen fikk da rollen som lagets spurter. Det utnyttet han da.

Men i år er Cavendish tilbake. Godt trent, mentalt forberedt og revansjesu­gen etter det som skjedde i juli for ett år siden.

Da må det norske håpet vike.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? STJERNEN OG HJELPEREN: Mark Cavendish (til v.) er rytteren som Edvald Boasson Hagen er nødt til å hjelpe frem til seier selv om han vet at han selv ville hatt store vinnermuli­gheter.
FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX STJERNEN OG HJELPEREN: Mark Cavendish (til v.) er rytteren som Edvald Boasson Hagen er nødt til å hjelpe frem til seier selv om han vet at han selv ville hatt store vinnermuli­gheter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway