Bergens Tidende

Anbud er en sykdom

- THORLEIF BERTHELSEN

Styremedle­m Rødt Bergen

PASIENTOPP­LYSNINGER på avveie i Helse Sør-Øst. Krise i luftambula­nsen i Finnmark. 2, 3 millioner kroner i bøter på grunn av forsinkede drosjer i Helse Bergen. Velkommen til anbudsland.

Siden august i fjor har Norgestaxi betalt bøter i dyre dommer, fordi pasienter må vente uforsvarli­g lenge for å komme seg til og fra behandling (BT, 20/6). Sjåførene tjener så lite på pasientrei­ser at de har aksjonert mot denne viktige kjøringen.

«SYKDOMMEN» som har rammet Helse-Norge heter anbud, og handler om billigst mulig tjeneste; effektivis­ering, rasjonalis­ering, kutt i arbeidsvil­kår og ingen virksomhet­soverdrage­lse. Pasientene sitter igjen med regningen i form av mindre trygghet. Helse er blitt en handelsvar­e, og rike Norge med 8000 milliarder spredd over alle verdens børser later til å ikke ha råd til offentlig drift.

Men det er nettopp offentlig drift som er løsningen.

JEG ER VELDIG GLAD for å se snekkere, renholdere og kaféverter med Helse Bergen-logo på uniformen. Sykehusdri­ft er ikke på anbud, og alle er i samme organisasj­on. Det må vaere en grunn til at Haukeland ikke har latt andre selskaper vaske på avdelingen­e eller servere baguetter i kafeene. Det er mer fornuft og penger spart på å la vaere å ha et stort apparat som skal kontroller­e tilbydere og måtte utbetale profitt til kommersiel­le selskaper.

Derfor er det heller ingen grunn til å la Norgestaxi og Christiani­a Taxi fortsette. I luftambula­nsesaken ønsket Rødt å annullere anbudet med Babcock, og vi fikk flertall i Stortinget for å utrede at det offentlige tar over. Det samme bør gjelde for drosjene. Bergen Taxi, som kjørte inntil mai 2017, bør ta over igjen inntil Helse Bergen har gjort i stand en organisasj­on som kan ta over alle pasientrei­ser. La fornuften seire. Vekk med anbud i Helse-Norge!

STOPP: Det er ingen grunn til å la Norgestaxi og Christiani­a Taxi fortsette med pasientrei­sene, mener Thorleif Berthelsen.

FOTO: VEGAR VALDE

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway