Bergens Tidende

Ingen gratulerer oss lenger når vi blir gravide

-

«Dere oppfører dere som kaniner», sa en dame til meg da jeg var gravid med nummer ni.

Foreldre til 11 barn finnes blir sett på som unaturlig. Dette til tross for at samfunnet faktisk oppfordrer nordmenn til å få flere barn.

I dag fødes det bare 1,6 barn per kvinne. Det er det laveste på mange år. Statsminis­ter Erna Solberg (H) oppfordret folk til å få flere barn på Høyre sitt landsmøte i april i år. Hun mente flere barn ville vaere bra for landet vårt.

Likevel får vi mye motbør fra samfunnet fordi vi har valgt å gå lenger enn den typiske kjernefami­lien. Resultatet blir at mange av dem som ønsker seg en stor familie og å bidra med flere barn, velger det bort. Det er trist.

Å HA EN stor familie gir utfordring­er. En må ha stor nok bil, stort nok hus og stor nok lommebok. Stor bil kan man alltids finne, samme med hus. Men det er helt umulig å få banklån. Jo flere barn, jo flere utgifter. Selv om vi sier at barna arver klaer, at vi kjøper på salg, kjøper brukt, og får klaer, ulike ting og utstyr, er det vanskelig å få lån.

Også på utleiemark­edet er det vanskelig. Utleiere vil ikke leie ut til oss. De viser til brannsikke­rhet og slitasje. Vi blir nedpriorit­ert.

NOEN SPØR HVORFOR samfunnet skal hjelpe dem av oss som velger å få mange barn. «Dere har selv valgt det. Da må dere selv ta konsekvens­ene.» Og så kommer kommentare­r om at dette kunne vi ha tenkt på før «vi befolket verden alene». Og ikke minst ansvarsløs­het. «Dere tar ikke ansvar for handlingen­e deres. Hvordan kan dere følge opp alle, ha tid til alle, og ikke minst la barna få alt de skal ha.»

JEG SKULLE GJERNE føyet til to ting til statsminis­terens uttalelse: For det første at samfunnet burde legge mer til rette for dem som velger å faktisk få flere barn enn gjennomsni­ttet. Kanskje med et økonomisk bidrag, eller at de får tilrettela­gt for å kjøpe bolig.

Og for det andre oppfordre til at de som ser ned på dem som velger flere barn heller heier på at de vil satse på storfamili­en.

Våre barn er en stor ressurs, de vil bidra til samfunnet på sikt. De blir god arbeidskra­ft og gode skattebeta­lere. Vi har flere som er godt på vei allerede.

Vi føler at det er svaert få som deler den gleden vi kjenner på. Å få et barn er stort, uansett hvor mange man har fra før.

VI HAR HATT ET ØNSKE om å bli en storfamili­e hele veien. Alle våre barn er ønsket og planlagt, og alle er like verdifulle for oss. Vi kunne ikke vaert foruten et eneste. Vi har bare ønsket oss mange barn. Vi er glad i barn.

Barn skal både bli sett og hørt. Det er så mye som kreves, og vi har full forståelse for at mange familier ikke ønsker det samme som oss. Men vi har valgt å trosse alle krav og forventnin­ger fra samfunnet. Vi ser glede og rikdom i å ha en stor familie. Det er til tider utfordrend­e, men man får så mye igjen for det.

Livet som storfamili­e blir helt naturlig for oss. Vi kunne aldri ha valgt et annet liv. Det som er trist er at de som velger et slikt liv ikke blir respektert for det valget.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ESTHER OG TROND VABØ STORFAMILI­E: Familien Vabø, fra venstre: Ruben Natanael (15), Rebekka Danielle (19), Joachim Leonard (13), Caroline Mikaela (20), Aron Nikolai (8), Benjamin Jeremy (4), Leah Othelia (6), Miriam Mariell (17), Talitha Amelia (10 mnd), William Leander (10), Emilie Linnea (11), Pappa Trond Helge og Mamma Esther Benedicte.
FOTO: PRIVAT ESTHER OG TROND VABØ STORFAMILI­E: Familien Vabø, fra venstre: Ruben Natanael (15), Rebekka Danielle (19), Joachim Leonard (13), Caroline Mikaela (20), Aron Nikolai (8), Benjamin Jeremy (4), Leah Othelia (6), Miriam Mariell (17), Talitha Amelia (10 mnd), William Leander (10), Emilie Linnea (11), Pappa Trond Helge og Mamma Esther Benedicte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway