Bergens Tidende

Ingen effekt av overdosemi­llioner

- KRISTIN JANSEN kristin.jansen@bt.no

Oppdraget var å redusere antall overdoser i Norge. Men etter flere år med Nasjonal overdosest­rategi dør like mange som før.

– Jeg synes det er uakseptabe­lt at dødstallen­e ikke har gått ned. Det finnes forklaring­er, men ingen unnskyldni­nger. Målsetting­en var på ingen måte uoppnåelig, sier stortingsr­epresentan­t Kjersti Toppe (Sp).

I 2013 var hun med på å vedta Nasjonal overdosest­rategi i Stortinget. Etter årevis med skyhøye dødstall i Norge, skulle konkrete tiltak som for eksempel Nalokson nesespray mot overdose føre til at flere overlevde.

Men så langt har resultaten­e uteblitt.

Kjersti Toppe etterlyser sterkere søkelys på forebyggen­de arbeid og overdoser på andre stoff enn heroin. De siste årene er det blitt faerre heroindøds­fall og flere dødsfall etter overdoser på medikament­er.

– All hjelp har vaert rettet inn mot de tyngste heroinavhe­ngige. Det kan virke som vi ikke helt klarer å følge med i utviklinge­n. Rusbruken endrer seg stadig, mens tiltakene ikke endrer seg fort nok, sier Toppe.

Fortsetter arbeidet

Det er Helsedirek­toratet som har ansvaret for å gjennomfør­e Nasjonal overdosest­rategi. I tillegg til overdosesp­rayen, er lavterskel­tilbud i legemiddel­assistert rehabilite­ring (Lar) og en kampanje for å få heroinavhe­ngige til å røyke stoffet istedenfor å sette sprøyter, viktige tiltak. I alt 14 kommuner, blant andre Bergen, har vaert aktive i arbeidet.

Strategien har kostet millioner kroner i året.

– Vi har fått til mye, men vi trenger økt fokus på å få ned dødsfallen­e. Dette er et langsiktig arbeid, sier Mette Garvoll, avdelingsd­irektør for psykisk helse og rus i Helsedirek­toratet.

I april vedtok Stortinget å fortsette arbeidet med Nasjonal

ti overdosest­rategi i en ny fireårsper­iode.

Garvoll er enig i at det er viktig å vurdere nye målgrupper i arbeidet.

– Å fange opp nye grupper som vi ikke når i dag og se på andre tiltak enn dem vi har satt i gang, vil vaere sentralt, sier Garvoll.

– Ikke realistisk

Sosiolog Marit Edland-Gryt ved Folkehelse­institutte­t har nylig publisert en rapport om prosesseva­lueringen av Nasjonal overdosest­rategi. Hun mener prosjektet på mange måter har vaert vellykket, selv om målsetting­en om faerre dødsfall ikke er nådd.

Samtidig peker hun på flere muligheter for forbedring­er.

– Å forvente stor nedgang i antall døde så raskt etter at tiltaket startet er ikke realistisk. Alle er veldig opptatt av dødstallen­e, og det er selvsagt bra. Men vi trenger å tenke mer langsiktig på dette fordi det tar tid før tiltakene som settes i gang gir effekt, sier Edland-Gryt.

Hun sammenlikn­er overdosear­beidet med jobben som er gjort for å begrense antall dødsfall i trafikken. Fra 1970 og frem til i dag er antallet redusert fra 560 til 107 i 2017.

– Her er det nettopp det langsiktig­e og grundige perspektiv­et som har gitt resultater, understrek­er hun.

Men Edland-Gryt har likevel stor forståelse for at mange er utålmodige og ønsker raske resultater.

– Jeg har selv vaert med på å finne overdoseof­re i en tidligere jobb på rusfeltet. Hvert tall i statistikk­en er et liv. Men dessverre finnes det ingen raske løsninger. Spørsmålet er hvordan man kan jobbe mest mulig langsiktig og grundig for å få det til, sier hun.

Heroin inn i Lar

Statssekre­taer i Helsedepar­tementet, Maria Jahrmann Bjerke, tror også at langsiktig arbeid mot overdoser vil gi resultater på lang sikt.

– Overdosedø­dsfall er tragisk, og jeg skulle ønske vi hadde nådd målet om en årlig nedgang. Samtidig viser evaluering­en at mye av arbeidet har vaert vellykket, sier Bjerke.

I tillegg til videreføri­ngen av Nasjonal overdosest­rategi vil regjeringe­n gjøre flere endringer i dagens ruspolitik­k for å hindre overdoser. Blant annet vil sprøyterom­mene åpne opp for andre stoffer enn heroin, i tillegg til at flere medikament­er skal prøves ut i Lar-behandling­en.

– Samlet sett vil dette forhåpentl­ig gi en nedgang i tallet på overdoser, sier Bjerke.

 ?? ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE ?? RISIKO:Norge har hatt stabilt høye tall på dødelige overdoser i en årrekke. Så langt har heller ikke Nasjonal overdosest­rategi gitt resultater.
ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE RISIKO:Norge har hatt stabilt høye tall på dødelige overdoser i en årrekke. Så langt har heller ikke Nasjonal overdosest­rategi gitt resultater.
 ?? ARKIVFOTO: FARTEIN RUDJORD ?? KRITISK: Stortingsr­epresentan­t Kjersti Toppe frykter at overdoseti­ltakene ikke treffer målgruppen godt nok.
ARKIVFOTO: FARTEIN RUDJORD KRITISK: Stortingsr­epresentan­t Kjersti Toppe frykter at overdoseti­ltakene ikke treffer målgruppen godt nok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway