Bergens Tidende

Satte inn helikoptre for å slukke

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no LINNEA SKARE OSKARSEN PER LINDBERG foto EIRIK BREKKE

Brannvesen­et hentet inn to helikoptre for å slukke skogbranne­n i Lindås. De brukte også drone for å få oversikt. Boliger og hytter ble evakuert.

Brannvesen­et fikk den første brannmeldi­ngen klokken 16.45 og ankom stedet 30 minutter seinere.

Det brant i en skogsidé på Botsholmne­set ved Vikanes i Lindås kommune. Lyng- og skogbranne­n spredte seg raskt i vinden.

Stort omfang

Da BT snakket med brannvesen­et og politiet på stedet litt etter klokken 20 ble brannen anslått til å ha et omfang på mellom 50 og 70 mål.

– Jeg tør ikke å si at vi har fått kontroll helt ennå, men vi skal sende opp en drone for å få oversikt, sa Nils Medaas, lagleder for brannvesen­et i Lindås, til BT lørdag kveld.

Det var da minst 35 mann på stedet, og to brannbiler kjører frem og tilbake til en basestasjo­n i naerheten for å fylle på vann.

– To brannstasj­oner i Bergen står klare til å bistå ved behov, sa Medaas.

Hus og hytter evakuert

– Det ser ut som flammene driver oppover og vekk fra et hyttefelt i området, og det er ingenting som tyder på at vinden skal snu, sa politiets operasjons­leder Bjarte Rebnord lørdag kveld.

Likevel ble totalt tolv boliger og syv personer evakuert, ifølge politiets innsatsled­er på stedet, John Endre Skeie.

Politiet holdt vakt ved hyttefelte­t og sperret av området, og nødetatene drev arbeid for å hindre spredning.

– Naboene ropte «brann»

Oddbjørg Woods var én av de fem som ble evakuert fra brannen i Lindås.

Hun forteller at brannen plutselig oppsto i lyng og kratt og at naboene ropte: «brann». Hun så at de fant frem slukningsa­pparater.

– Jeg kjørte fra hytten for å finne flere apparater, men da jeg kom tilbake i 17-tiden fikk jeg beskjed av brannvesen­et om at jeg ikke kunne komme tilbake, forteller Woods.

Hun søkte husly hos noen naboer like i naerheten.

– Jeg er veldig fortvilet og vil gjerne komme tilbake til hytten i løpet av kvelden. Heldigvis blir jeg godt ivaretatt av naboene mine, sier Woods

Langt etterslukn­ingsarbeid

Klokken 22 i går kveld hadde brannvesen­et fremdeles ikke et anslag om hvor lang tid det ville ta før brannen er slukket.

– Innsatsled­ere på området er om bord i de to helikoptre­ne og danner seg et bilde av situasjone­n, sa Ole Jacob Hartvigsen, vaktkomman­dør ved 110-sentralen.

– Etter at brannen er slukket må vi drive etterslukn­ingsarbeid i minst ett døgn, sa Skeie, innsatsled­er ved Vest politidist­rikt.

Målet er å få de fem evakuerte personene tilbake til hyttene i løpet av kvelden, opplyser han.

NTB melder at brannvesen­et ville prioritere slukking i bebyggelse­n og heller la det brenne i fjellsiden der det var vanskelig å komme frem. Mannskapen­e fikk hjelp av to helikoptre.

De gikk fra sjøen og opp i fjellet der de dumpet vann. Da tankene skulle fylles med drivstoff, landet de like godt på E 39.

Ifølge brannvesen­et er det for bratt til å ta seg oppover i terrenget ovenfor brannstede­t som strekker seg fra Vikanesveg­en til Urdalen. Brannvesen­et satte inn mannskap på begge sider av brannen langs E 39.

25–30 personer fra Sivilforsv­aret var på vei til stedet for å bistå i slukningsa­rbeidet. De kommer fra avdelingen­e i Lindås og i Bergen, meldte Sivilforsv­aret på Twitter litt før klokken 20.

 ?? FOTO: GEIR-ÅGE FOLLESØ ?? HØRTE ROP: Oddbjørg Woods hørte at naboene ropte «brann».
FOTO: GEIR-ÅGE FOLLESØ HØRTE ROP: Oddbjørg Woods hørte at naboene ropte «brann».
 ??  ?? TANKET: De to helikoptre­ne tanket opp på E 39 slik at veien ble stengt i perioder. De brukes til å slukke skogbranne­n i Lindås kommune.
TANKET: De to helikoptre­ne tanket opp på E 39 slik at veien ble stengt i perioder. De brukes til å slukke skogbranne­n i Lindås kommune.
 ??  ?? KRAFTIG BRANN: Det brant kraftig flere steder i terenget.
KRAFTIG BRANN: Det brant kraftig flere steder i terenget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway