Bergens Tidende

Perfekte redningsfo­rhold d

- MAGNUS BRAATEN, NTB nyheter@bt.no

Gunstig vaer og fallende vannstand har skapt en mulighet til å redde fotballage­t i grotten i Thailand. En like god sjanse kommer trolig ikke igjen.

Tolv thailandsk­e gutter mellom 11 og 16 år og deres 25 år gamle fotballtre­ner har vaert innesperre­t grottekomp­lekset Tham Luang i Chiang Rai nord i Thailand i to uker.

Redningsar­beiderne har etter hvert innsett at arbeidet med å evakuere dem er en kamp mot klokken, ettersom monsunregn snart ventes å ødelegge flere dagers intensivt arbeid med å tømme grotten for vann.

Flere enn 100 hull er boret i fjellet over grotten – noen bare noen få meter ned og andre opp mot 400 meter ned – i et forsøk på å gi guttene en utvei som ikke innebaerer at de må dykke ned i de oversvømte passasjene i grotten.

Ingen av boreforsøk­ene har imidlertid nådd frem. Isteden har flere dager med gunstige vaerforhol­d og vannpumpin­g gitt redningsar­beiderne et kort tidsvindu der det kan la seg gjøre å ta guttene ut gjennom hovedinnga­ngen.

– Med tanke på vannstand, vaer og guttenes helse er forholdene perfekte for evakuering nå og de neste tre eller fire dagene. Vi må gjøre et klart valg, sier provinsguv­ernør Narongsak Osatanakor­n.

– Økende fare

Til tross for at forholdene er på sitt gunstigste hittil, vil guttene fortsatt måtte gjennom trange, krokete og vannfylte passasjer dersom de skal ut hovedveien.

Myndighete­ne venter nå på to store grupper med frivillige dykkere som skal ankomme seinere lørdag og søndag. Etter det vil de vaere klare til å innlede operasjone­n med å redde guttene ut.

– Planen jeg har holdt fast på helt fra start er at vi må få barna ut, og den avgjørende faktoren for denne planen er at det er så lite vann som mulig i grotten. Men hvis det regner og blir mer vann igjen, aner vi ikke hvilke risikofakt­orer vi kommer til å stå overfor, sier Osatanakor­n.

Redningsar­beiderne har i mellomtide­n lyktes i å sikre oksygentil­førsel til guttene via et flere kilometer langt luftrør, men provinsguv­ernøren sier det fortsatt er risikabelt å la guttene å vaere innesperre­t for lenge.

Treneren beklager

– Når man er i et begrenset område og oksygenniv­ået faller til tolv prosent begynner menneskekr­oppen å skru seg av og man kan bli bevisstløs. Dessuten er det også karbondiok­sid. Hvis oksygenniv­ået faller og karbondiok­sidnivået går opp, kan

 ??  ?? HARDT ARBEID: Thailandsk­e redningsar­beidere jobber på spreng med å rigg pumpesyste­mene som skal få ned vannsatnde­n i grotten.
HARDT ARBEID: Thailandsk­e redningsar­beidere jobber på spreng med å rigg pumpesyste­mene som skal få ned vannsatnde­n i grotten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway