Bergens Tidende

Fyordene følger Froome

- KURT B. M. HAUGLI kurt.haugli@aftenposte­n.no

Kristoff var naer seier (5. plass), men det kom til å handle mye om Chris Froome nok en gang.

I den dirrende heten holdt 33-åringen på med det som han alltid gjør etter en etappe i Tour de France. I skyggen av den monumental­e Sky-bussen i målområdet satt han på sykkelrull­en og tråkket rittslagge­t ut av muskulatur­en.

På alle kanter svermet det med folk. Et utall av journalist­er rapportere­nde til alle formater, noen fans, en hadde tatt med seg Froome-biografien for signering (han fikk signatur) og i tillegg alle de som mer eller mindre formålsløs­t tusler rundt i håp om å se en sykkelstje­rne. Alle fulgte hver eneste bevegelse som den firedobbel­te vinneren gjorde i busskyggen.

Det er alltid litt oppstuss rundt en rytter av Chris Froomes kaliber. Mannen har tross alt vunnet Tour de France fire ganger og er favoritt til å vinne også i år.

Dopingskyg­ger

Men oppkjøring­en til Tour de France har ikke vaert noen fest. Dopingsake­n som ble åpnet rundt bruk av astmamedis­in har skyggelagt tilvaerels­en. Det var bare en frikjennel­se av UCI og WADA like før Tour-start som gjorde at han i det hele tatt fikk lov til å vaere med i årets utgave av Touren.

Men selv om han er aldri så mye frikjent, så er det franske sykkelpubl­ikum skeptiske. De buet mot 33-åringen under lagpresent­asjonen torsdag. De buet på Froome under den første etappen søndag.

Og som ikke det var nok så fikk kritiske franskmenn grunne til å skadefryde seg da Froome veltet fire kilometer fra mål. Han tapte 51 sekunder til hovedfelte­t på det fallet og har dermed fått en noe tyngre vei til sin femte TdF-seier.

Ingen god dag for Chris Froome med andre ord.

Derfor var det en fåmaelt brite som forsvant inn i bussen til Team Sky. En journalist prøvde desperat å få i gang en samtale og spurte hvordan Froome hadde det.

– I’m fine thank you, fikk han og resten av verdens sykkelpres­se til svar før han hoppet inn bak gardinen og inn i den luftavkjøl­te bussen.

– Det er spesielt

Det var alt vi fikk se til Chris Froome før han reiste videre til neste etappe. Dermed blir det neppe noe popularite­tshopp blant franske sykkelentu­siaster.

Og skal vi tro en av Norges fremste eksperter på behandling av dopingsake­r, juristen Robin Mackenzie -Robinson er det ikke helt ubegrunnet skepsis blant sykkelfans.

Han er overrasket over at det ble en total frikjennel­se av Froome av Det internasjo­nale sykkelforb­undet (UCI).

– Jeg tror de fleste var relativt sikre på at Froome kom til å bli idømt en sanksjon. Dette spesielt med tanke på at salbutamol­verdiene i hans dopingprøv­e var såpass høyt over lovlig grenseverd­i, sier Mackenzie Robinson til Aftenposte­n.

Det var for høye verdier av virkestoff­et salbutamol i astmamedis­inen, som førte til at det ble åpnet dopingsak mot Froome. Det er samme stoff som Martin Johnsrud Sundby ble dømt for å ha feilbrukt. Sakene er ikke helt like, men har flere likhetstre­kk.

Skandale

Johnsrud Sundby ble dømt, Froome altså frikjent. Mackenzie-Robinson mener at det er i naerheten av en skandale.

– Saken slik den står i dag er en skandale på flere plan. For det første skulle saken etter gjeldende regelverk ikke vaert offentligg­jort. Mens Sundby kunne holde det gående uforstyrre­t i nesten ett og et halvt år uten at noen andre enn han selv og hans naermeste krets visste om dopingsake­n har Froome måtte tåle et vanvittig medietrykk etter at saken hans ble lekket. Dette har åpenbart vaert en stor belastning for ham og vaert meget uheldig for sykkelspor­tens renommé på et generelt plan. For det andre må den begrunnede avgjørelse­n i Froome-saken offentligg­jøres. Vi står egentlig igjen med flere spørsmål enn svar. For hvordan kan Froome «slippe unna» mens andre utøvere som har hatt lavere salbutamol­verdier enn Froome bli dømt?

Aftenposte­n har forsøkt å få en kommentar fra Martin Johnsrud Sundby til tilfellet Froome, men han ønsker ikke å gjøre det nå.

Ingen krise

Nå var det ikke alle i Sky-teamet som var like lite snakkesali­g som lagets kaptein. Geraint Thomas som er Froomes viktigste partner på laget synes ikke buingen var noe å snakke om.

Thomas var heller ikke så bekymret ettersom to andre sammenlagt­favoritter Richie Porte og Nairo Quintana også havnet et stykke bak.

– Det er ikke verdens ende det som skjedde i dag, mente Thomas.

Selvtillit til Kristoff

Alexander Kristoff var nordmannen som i utgangspun­ktet skulle ha best mulighet til å hevde seg på den flate etappen langs kysten sør for Bretagne. Og spurteren fra Rogaland var på plass da det skulle avgjøres. Men det ble til slutt colombiane­ren Fernando Gaviria som vant foran Peter Sagan.

– Jeg var stokk stiv og hadde ikke mer å gi, sa Kristoff etterpå.

Til tross for at seieren glapp, var det et resultat som ga selvtillit og tro på at formen er god nok til etappeseie­r seinere.

– Jeg slo mange sterke ryttere i dag. Jeg gjorde det bedre enn forventet. Dette kan gjøre at jeg lettere kan få en plass i spurten. Spurting er ferskvare, jeg har måttet kjempe mer for plassering­en nå enn for noen år siden, så nå slipper jeg kanskje lettere til når jeg er der oppe og kjemper.

Edvald Boasson Hagen skulle sørge for at Mark Cavendish kom i posisjon til spurt. Det klarte han ikke og Hagen var for langt unna da det hele skulle avgjøres. Han havnet til slutt på en 20. plass.

Amund Grøndahl Jansen skulle kjørt opptrekk for Dylan Groenewege­n på sitt lag LottoNL Jumbo. Groenewege­n kom på 7. plass. Jansen var ikke med i finalen og kom selv på 119. plass.

 ??  ?? FRIKJENT: Chris Froomes første møte det franske publikum etter frikjennel­sen for bruk av astmamedis­in var ikke bare hjertelig.
FRIKJENT: Chris Froomes første møte det franske publikum etter frikjennel­sen for bruk av astmamedis­in var ikke bare hjertelig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway