Bergens Tidende

Jeg er redd fremtidens kulturskol­e vil bidra til større klasseskil­ler

Det er urettferdi­g at rike familier kan kjøpe seg forbi den kommunale kulturskol­ekøen.

-

eI BERGEN HAR VI også fått en situasjon der rike foreldre kan kjøpe seg forbi den kommunale køen. Det samme selskapet som har opprettet private videregåen­de skoler i Hordaland, Metis Education AS, startet i 2016 opp en privat kulturskol­e i Bergen med dyrere satser enn den kommunale kulturskol­en.

Så kan man spørre seg om det er så farlig at rike foreldre betaler mer for kulturoppl­aeringen enn andre? Ja, det er faktisk det. Det er urettferdi­g at noen få skal kunne kjøpe seg tjenester som vi i de siste 40 årene har disponert til det beste for fellesskap­et.

Dessuten er det et problem om kommunen ikke lenger vil ta ansvar for en bred og offentlig kulturoppl­aering. Da står vi i fare for å havne i en situasjon som mest av alt minner om 1800-tallet, der kultur er et privilegiu­m forbeholdt overklasse­n.

HELDIGVIS LEVER VI i en tid som speiler at vanlige folk har arbeidet og tilrettela­gt for at kunst og kultur skal vaere et felles anliggende. Denne tanken står faktisk så sterkt at det er nedfelt i Opplaering­sloven (§136) at alle kommuner skal sikre et musikk- og kulturskol­etilbud til sine barn og unge. Aller helst burde kulturskol­en vaert gratis på lik linje med det øvrige opplaering­stilbudet.

Nå er denne retten truet gjennom flere instanser. I vår foreslo Naerings- og fiskeridep­artementet å konkurrans­eutsette kulturskol­en i en rapport om «like konkurrans­evilkår for offentlige og private aktører». En pekepinn på regjeringe­ns ansvarsfra­skrivelse har vi også fått de siste ukene, ettersom KrF på Stortinget har lagt frem et forslag om å innføre en nasjonal makspris for kulturskol­en.

Ikke overrasken­de er Høyre og FrP negative: Hva skal de med likebehand­ling og rimelige priser hvis planen likevel er å overlate tjenesten til kommersiel­le aktører?

JEG BLIR BEKYMRET når de økonomiske forskjelle­ne i samfunnet øker samtidig som velferden privatiser­es. Samfunnet som helhet vil tape på at overklasse­n er de eneste som får råd til f.eks. kulturoppl­aering. Det kulturelle mangfoldet vil nemlig bli mindre. Men først og fremst taper de som har minst fra før på denne privatiser­ingen: de som ikke har råd til å betale seg forbi de kommunale køene.

Den gode nyheten er at vi kan arbeide politisk for å snu utviklinge­n med økende forskjelle­r. Derfor håper jeg at bystyret i Bergen, og saerlig Arbeiderpa­rtiet, som tross alt sitter med makten, vil støtte alle forslag om å gi mer penger til den kommunale kulturskol­en. En køfri, offentlig og inkluderen­de kulturskol­e hadde vaert noe i et jubileumså­r!

Det er urettferdi­g at noen få skal kunne kjøpe seg tjenester som vi i de siste 40 årene har disponert til det beste for fellesskap­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway