Bergens Tidende

Nok en svekkelse av rettsstate­n

Demonstran­tene i Warszawas gater fortjener vår støtte.

-

MIDT OPP I det polske regimets stadige angrep på frihet og rettsstat, er det oppløftend­e at folket protestere­r. Onsdag sluttet demokratif­orkjempere­n Lech Walesa seg til demonstras­jonene mot avsettelse­n av lederen for Polens høyesteret­t, Malgorzata Gersdorf, i Warszawa.

Regjeringe­n i Polen har fått gjennom en ny lov som gjør at rundt 40 prosent av dommerne i den polske høyesteret­ten blir tvangspens­jonert. Selv om det skjer ved at pensjonsal­deren senkes fra 70 til 65 år, legger regjeringe­n ikke skjul på at dette er en politisk handling.

Statsminis­ter Mateusz Morawiecki forsvarte lovendring­en i EU-parlamente­t med at dette er en siste del av oppgjøret med kommunistt­iden, fordi noen av dommerne var virksomme på den tiden.

Det er en lite plausibel forklaring. Polens Lov og orden-parti har siden de vant valget i 2015 gjentatte ganger vist at de naerer en dyp forakt for liberale friheter og rettsstats­prinsipper. Og en tilsvarend­e kjaerlighe­t til sin egen makt.

KORT TID ETTER de inntok regjerings­kontorene byttet de ut dommerne i grunnlovsd­omstolen med dommere som var lojale til den nye regjeringe­n. I fjor ga politikern­e seg selv makt over avsettelse­r og utnevnelse­r av dommere i vanlige domstoler.

Det fikk EU-kommisjone­n til å iverksette en såkalt «artikkel 7-prosedyre» mot Polen, også kalt EUs «atomknapp». Den kan i verste fall føre til at Polen mister sin stemmerett i EU.

Men det krever enighet blant de gjenvaeren­de 27 medlemslan­dene i unionen. Ungarn, som har tilsvarend­e problemer med liberale verdier, har gjort det klart at de vil legge ned veto.

Håpet nå ligger ikke i Brussel, men hos demonstran­tene i de polske gater.

DERMED STÅR EU maktesløse i å hindre at et medlemslan­d svikter helt grunnlegge­nde demokratis­ke rettsstats­prinsipp. Det er rimelig urovekkend­e, ikke minst fordi det i populismen­s tidsalder kan gi grobunn for en tilsvarend­e utgliding i mer etablerte demokratie­r.

Håpet nå ligger ikke i Brussel, men hos demonstran­tene i de polske gater. De fortjener vår støtte, og støtte fra den norske regjeringe­n, som til nå har vaert stille i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway