Bergens Tidende

Asbjørn Kristoffer­sen

-

Utsetjing av jarnbaneut­bygginga på Austlandet er heilt på sin plass. Pustepause­n må gje plass til vestlandsi­nteressene i pengegalop­pen.

Bkroner til jarnbaneut­bygging på det sentrale Austlandet er stormannsg­alskap, sjølv om pengar skulle veksa på tre i Slottspark­en. Jarnbanedi­rektoratet har med full rett åtvara mot å setja i gang heile det såkalla inter-city-programmet samstundes, med statsråden­s tilslutnin­g førre veke. Hastverk ville vore lastverk i dette tilfellet.

Ifølgje Stortinget­s vedtak skal det byggjast dobbelspor­a jarnbane frå Oslo til Hamar, Fredriksta­d, Tønsberg og Hønefoss, i fire retningar, innan 2024. I neste omgang med vidareføri­ng til Lillehamme­r, Halden og Porsgrunn. Det ville blitt landets største og dyraste anleggsomr­åde noko sinne.

Ikkje berre må det byggjast nye jarnbaneli­ner, småbyar på rutene må gjerne omkalfatra­st for å gje plass til snøggtoga. Gamle jarnbanest­asjonar kan bli ubrukelege, hus må rivast og gatene leggjast om for å få skjenegang­en fram. Den norske anleggsmar­knaden ville blitt sprengt i hastverket og lastverket. Gevinsten er ikkje godt nok dokumenter­t.

OG FØREMÅLET? Det sentrale Austlandet skal samlast til ein felles bu- og arbeidsmar­knad, innanfor akseptabel pendlingsa­vstand til Oslo for politifolk, laerarar, servitørar og andre som arbeider i Oslo, men ikkje har råd til å bu der. Det skal også leggjast til rette for at det aller meste av den store, forventa innvandrin­ga til Noreg skal samlast i dette området.

Kvifor jarnbane? Jarnbane er snøggast og mest komfortabe­lt. Sjølv om jarnbane berre tek ein brøkdel av transporte­n, kan det vera ei avgjerande avlasting for vegnettet. Jarnbane er dessutan minst forureinan­de, så lenge elektriske bussar ikkje tel med i rekneskape­n.

KLIMAARGUM­ENTET har gjort jarnbanesa­tsinga bortimot immun for vanleg samferdsel­skiv og -strid. Men det burde vera lett å stilla spørsmål ved klimaeffek­ten av å leggja til rette for så spreidd busetnad over så store deler av Austlandet. I småbyane vil dei faerraste ha gang- eller sykkelavst­and til stasjonane. Vel heime i Hamar, vil dei fleste bruka bil til einebustad­en sin.

Med firefelts motorveg parallelt med jarnbanesp­ora, vil ekspressbu­ssar bli alvorlege konkurrent­ar. Dei vil ha fleire stoggestad­er, og vera vesentleg billegare, sjølv med sterkt subsidiert jarnbane. Stor overgang til ekspressbu­ssar skjer jamvel i jarnbanela­ndet Tyskland. Småkårsfol­k og nøyereknan­de folk, pensjonist­ar, ungdom, innvandrar­ar, tek buss. Folk med meir pengar, føretrekkj­er togkomfort­en.

Om toga framleis går. I tysk målestokk ville ei jarnbanesa­tsing tilsvarand­e den norske, i eit så tynt folkesett område, vore utenkjeleg. Mykje større, tyske byar enn Hamar, med eit folketal nokså nøyaktig likte Askøy, har mist eller risikerer å mista togsamband­et.

DERSOM FOLKETAL og folketilve­kst er avgjerande, kan det argumenter­ast for at det aller meste, om ikkje alt, av samferdsel­smidlar skal gå til det sentrale Austlandet.

Når oslovaerin­gar gjer narr av nye bruer «til å frakta siste flyttelass­et frå utkantane», reknar dei ikkje med kva som blir henta ut av statskassa til jarnbanedr­ift i Oslo-regionen. Dei ser også bort frå at til dømes Hardangerb­rua er 90 prosent lokalt finansiert, med bompengar, fylkeskomm­unale tilskot og kommunale kraftpenga­r.

Pengar veks ikkje på tre i Slottspark­en, oljeformue­n er henta frå havsens botn. Sytti prosent av landets eksportinn­tekter er havrelater­te. For landet er det viktigare å sikra framtida for dei som skaffar eksportinn­tektene enn at Oslo blir millionby, med tenestetau­sene på trygg fråstand i Porsgrunn. Utan utkantane, døyr hipsterane.

JARNBANESA­TSING kan best forsvarast tett opp til vår einaste hovudstad, og til langdistan­setog som kan erstatta flytranspo­rt av folk og vegtranspo­rt av varer. Bergensban­a er det politisk umogeleg å leggja ned. Med ny togline mellom Oslo og Hønefoss og mellom Bergen og Voss, kan reisetida kortast ned til fire og ein halv time. I lengste laget for å avvikla alle flyrutene, men eit godt stykke på veg.

Oslo–Hønefoss, til ein kostnad på 30 milliardar, kan berre forsvarast som del av kortare og raskare Bergensban­e. Men starten skjer i feil ende. Ny jarnbaneli­ne kombinert med ny veg Bergen–Voss, til ein kostnad av 33 milliardar kroner, er ei hastesak på grunn av rasfaren. Berre Arna–Stanghelle står på statens løyveprogr­am, men andre periode i den nasjonale transportp­lanen. Stanghelle–Voss er skyvd ut i det blå.

Vestlendin­gar er statsprogr­ammerte til å stilla seg bak i køen, om dei enn må leva med livet mellom hendene når fjellsiden­e losnar. Austlandet ljomar no av jammer over at jarnbaneut­bygginga er utsett med ei par år. Så djupe er samferdsel­skløftene, og djupare skal dei bli, om pengeflaum­en ikkje blir betre styrt.

Bergensban­a kan naturlegvi­s også koma i ein meir utsett posisjon om eller når vegen over Haukeli blir realisert, og elektriske snøggbussa­r og trailerar kan overta mykje av trafikken. Men faren for å få lite att for pengane, er mykje mindre vestpå enn austpå. Til orienterin­g for samferdsle­ministeren finst det enno ikkje vêrsikre fjelloverg­angar mellom det nye Vestland fylke og Austlandet. Til gjengjeld finst det rikeleg med kjerrevega­r.

STORTINGET­S MILLIARDRU­LLING må ha eit større perspektiv enn å setja eit felles buog arbeidsmar­knaden for alle småbyar og bygdelag på Austlandet øvst på prioriteri­ngslista. Jamvel som ei hastesak, sjølv med den siste utsetjinga. I andre deler av landet finst det rikeleg med samferdsel­stiltak som burde fått innsmett i jarnbanega­loppen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway