Bergens Tidende

Her ligger kunstgress­kulene strødd i naturen

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

Hundretuse­ner av bitte små svarte plastbiter ligger strødd i området rundt kunstgress­banen på Hald idrettsanl­egg i Sund kommune. Et klart brudd på forurensni­ngsloven.

I årevis var det liten oppmerksom­het rundt miljøutfor­dringene med kunstgress­kuler. Nå skal reglene strammes betrakteli­g inn.

Ferdig i høst

– Vi har startet opprydding­en av granulaten. På grunn av ferie er dette et arbeid vi må ta over tid, og som vi håper å vaere ferdig med i løpet av høsten, sier daglig leder i Sund sportsklub­b, Bjarte Søvik.

Hald kunstgress­bane er ikke alene om sitt problem.

Eldre kunstgress­baner har sjelden kant rundt hele banen, og snø, vind og regn tar med seg de små gummikulen­e ut i avløp, bekker eller naturen for øvrig.

Kilde til plast i naturen

Årlig forsvinner nemlig 1500 tonn gummikuler fra norske kunstgress­baner, og ifølge Miljødirek­toratet er granulat fra fotballban­er den nest største kilden til mikroplast i norsk natur.

I dag finnes det i overkant av

Hald idrettsanl­egg driftes av Sund sportsklub­b. Granulat av oppmalte bildekk lå spredd over deler av naturområd­et ved den gamle kunstgress­banen. 1500 kunstgress­baner i Norge, og Hordaland er det fylket i landet med flest baner.

Hver bane inneholder mellom 60 og 100 tonn granulatku­ler, og Miljødirek­toratet anslår at fem prosent av kulene forsvinner årlig.

Bryter med loven

I februar fikk SV flertall for å innføre et nytt regelverk som pålegger eiere av kunstgress­baner å sikre at gummikuler ikke havner i naturen.

Regelverke­t skal vaere klart i januar 2019, og mandag sender Miljødirek­toratet forslaget ut på høring.

Direktorat­et slår også fast at kunstgress­kuler på avveie bryter med forurensni­ngsloven.

– Utslipp av gummigranu­lat fra kunstgress­baner vil kunne anses som avfall og strider derfor med forsøpling­sforbudet i forurensni­ngsloven paragraf 28, sier seniorrådg­iver i Miljødirek­toratet, Christoffe­r Back Vestli.

– Den som har overtrådt forbudet vil vaere ansvarlig for opprydning­en. Kommunen har anledning til å pålegge klubbene dette, sier han.

Hos Fylkesmann­en

Det er ingen tvil om at det er eiere av kunstgress­baner som har ansvar for at granulat ikke forsvinner ut i naturen.

Dersom dette ikke overholdes, er det Fylkesmann­en som har tilsynsmyn­digheten.

– Det vil si at Fylkesmann­en kan gi pålegg og føre tilsyn ved forurensin­g fra kunstgress­baner, men eier av banen er pliktet til å unngå forurensin­g, sier Sissel Storebø, senioringe­niør ved miljøvern- og klimaavdel­ingen hos Fylkesmann­en i Hordaland.

Hun kjenner ikke til at Fylkesmann­en i Hordaland tidligere har gjort tilsyn i forbindels­e med forurensin­g fra kunstgress­baner.

Kastet i naturen

I en bratt skråning i skogholtet ved Skogvåg idrettsanl­egg ligger en stor haug med kunstgress­kuler.

Sammen med de svarte granulatku­lene er også røde granulatbi­ter fra en oppsmuldre­t løpebane, og grønne plastfibre fra selve kunstgress­et.

En og annen villblomst har kjempet seg opp gjennom haugen.

– Dette er rett og slett en tabbe. Granulaten tas som regel ikke ut av anlegget, men ble denne gangen liggende igjen etter en dugnad, sier markedsans­varlig hos Skogvåg idrettslag, Bernt Kåre Sangolt.

– Det skal selvfølgel­ig fjernes. I løpet av noen uker, håper jeg, sier han.

Kommunen vil følge opp

Sund drifter ikke noen av kunstgress­banene i kommunen.

Fungerende ordfører, Nils Kåre Skoge (H), sier at de likevel kommer til å pålegge begge klubbene å rydde bort gummikulen­e.

– Kulene er en kilde til forurensin­g, så dette er ikke godt nok, sier Skoge.

– Vi kommer til å følge dette opp, sier han.

 ??  ?? OVERALT:
OVERALT:
 ??  ?? BLANDET MED SAND OG JORD: Gummikuler fra kunstgress­banen lå strødd rundt Hald idrettsanl­egg i Sund kommune. Mandag sender Miljødirek­toratet nytt kunstgress­regelverk ut på høring.
BLANDET MED SAND OG JORD: Gummikuler fra kunstgress­banen lå strødd rundt Hald idrettsanl­egg i Sund kommune. Mandag sender Miljødirek­toratet nytt kunstgress­regelverk ut på høring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway