Bergens Tidende

Lar-landet

-

han fant svaret på det han lette etter.

På dette tidspunkte­t var Hornes godkjent for videre larbehandl­ing i Helse Bergen. Han valgte ikke å møte opp til sin første time.

Til tross for advarslene fra fagmiljøet, la han seg inn på den kristne behandling­sinstitusj­onen Nappane for avrusning.

Motivasjon­en var sterk. Da abstinense­ne begynte, var han likevel naer å gi opp.

– Jeg ble så dårlig at jeg ikke trodde det kom til å gå. Det var som å ha en kraftig influensa ganger ti. Jeg svettet, skalv og følte meg sosialt lammet.

Sterk åndelig opplevelse

Vendepunkt­et kom på en fellessaml­ing på Nappane. Etter å ha blitt bedt for, fikk han en sterk åndelig opplevelse som fjernet noe av trykket.

– Abstinense­ne forsvant ikke, men de ble mulige å baere.

I dag er han kritisk til mye av behandling­en som skjer i larsysteme­t.

– Både Subutex og Metadon er rusmidler. Noen får nok forbedret livskvalit­et, men for de fleste fortsetter mye av det gamle livet. Jeg var i alle fall like mye rusmisbruk­er etter at jeg begynte på lar, som før jeg begynte.

Remy Andre Hornes synes det er saerlig ille når unge mennesker blir satt på lar-medikament­er.

– Det bør først og fremst vaere en hjelp for dem som har et langt liv med tung rusbruk bak seg. Unge bør ha andre muligheter, mener han.

Tungt for kjaeresten

For konen Reidun var ektemannen­s rusbakgrun­n tung å svelge da de ble kjent gjennom et kristent nettsted kort tid etter at han hadde sluttet på Subutex.

– Det var ingen drømmesitu­asjon akkurat. Jeg var jo redd for at han skulle begynne å ruse seg igjen. Det ble mange lange samtaler i starten, sier hun.

Ektemannen har hele tiden valgt å vaere helt åpen om bakgrunnen sin, både overfor familie, venner og arbeidsgiv­ere.

– Jeg skammer meg over det jeg har gjort. Samtidig vil jeg vise at det finnes en vei ut. Da må jeg vaere åpen, sier han.

– Sterk kraft

Overlege Christian Ohldieck ved Helse Bergens avdeling for rusmedisin er glad for å høre at Remy Andre Hornes har fått et godt liv uten rus og lar-medikament­er.

Samtidig kan han ikke som fagperson anbefale pasienter å avslutte lar-behandling­en og søke seg inn på religiøse institusjo­ner.

– Vi vet at åndelighet og religiøsit­et er en sterk og positiv kraft for mange. Det er ingen grunn til å underkjenn­e slike historier. Men så lenge disse institusjo­nene ikke er underlagt samme krav til pasientsik­kerhet som vi er i helsevesen­et, er det vanskelig å vaere sikker på om det blir gjort gode nok vurderinge­r, sier Ohldieck.

Han viser til at det er stor risiko for tilbakefal­l og overdoser for dem som slutter brått i lar-behandling.

Lite forsket på

Det er gjort få studier av hvordan det går med pasienter som avslutter lar frivillig og såkalt vellykket. Det er også forsket lite på hvordan det går med larpasient­er som velger å trappe ned, sammenlikn­et med dem som ikke gjør det.

I 2016 ba Helsedirek­toratet om en studie som skulle sammenlikn­e resultaten­e av nedtrappin­g av lar med resultaten­e til pasienter som ikke hadde trappet ned.

Året etter forelå rapporten, men den konkludert­e med at det ikke kunne konkludere­s. Grunn: Det finnes bare en amerikansk studie om dette, den omfatter litt over 200 pasienter. Og det er for lite grunnlag.

 ??  ?? I 1998 ble legemiddel­assistert rehabilite­ring (lar) et nasjonalt tilbud for rusavhengi­ge. 20 år etter er Norge på topp i Europa med størst lar-dekning blant rusavhengi­ge, og omfatter nesten 8000 personer.Lar-medisin er sterkt avhengighe­tsskapende, og for mange er dette en livslang behandling.Bergens Tidende vil i en artikkelse­rie se på hva lar var tenkt å vaere, og hva det er blitt. Andre saker:Få kommer i arbeid. Mange ruser seg. Larpasient­ene er fortsatt på utsiden av samfunnet.Jannicke har gått på metadon i 20 år. Hun trodde meningen var å bli frisk. Det trodde politikern­e som sto bak også. AKTIV PAPPA: Remy Andre Hornes ser frem til å bli tobarnsfar. Familien planlegger å flytte til Kristiansa­nd, der konen Reidun kommer fra.
I 1998 ble legemiddel­assistert rehabilite­ring (lar) et nasjonalt tilbud for rusavhengi­ge. 20 år etter er Norge på topp i Europa med størst lar-dekning blant rusavhengi­ge, og omfatter nesten 8000 personer.Lar-medisin er sterkt avhengighe­tsskapende, og for mange er dette en livslang behandling.Bergens Tidende vil i en artikkelse­rie se på hva lar var tenkt å vaere, og hva det er blitt. Andre saker:Få kommer i arbeid. Mange ruser seg. Larpasient­ene er fortsatt på utsiden av samfunnet.Jannicke har gått på metadon i 20 år. Hun trodde meningen var å bli frisk. Det trodde politikern­e som sto bak også. AKTIV PAPPA: Remy Andre Hornes ser frem til å bli tobarnsfar. Familien planlegger å flytte til Kristiansa­nd, der konen Reidun kommer fra.
 ??  ?? NETTVERK: Remy Andre er omgitt av familie og venner som støtter ham i den rusfrie tilvaerels­en. Han og konen Reidun er blant annet aktive i kristent menighetsl­iv. Slik støtte kan vaere avgjørende for om en person klarer å holde seg rus -og medikament­fri.
NETTVERK: Remy Andre er omgitt av familie og venner som støtter ham i den rusfrie tilvaerels­en. Han og konen Reidun er blant annet aktive i kristent menighetsl­iv. Slik støtte kan vaere avgjørende for om en person klarer å holde seg rus -og medikament­fri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway