Bergens Tidende

Ola Nordmann knuser naboene i feriebudsj­ett

- ANDREAS LØF, NTB nyhet@bt.no

Nordmenn er, med sitt gjennomsni­ttlige ferieforbr­uk på 24.300 kroner, de i Norden som i saerklasse bruker mest på årets sommerferi­e.

Til sammenlign­ing har svenskene planlagt å bruke 15.950 kroner, danskene 18.900 kroner, og finnene 12.350 kroner på årets sommerferi­e, viser en undersøkel­se Yougov har gjennomfør­t på oppdrag for Nordea.

Store forskjelle­r

– Det kan virke som om nordmenn flest har lagt de økonomiske nedgangsti­dene bak seg, og løsner litt på forbrukskr­anen. I år øker vi feriebudsj­ettet med 16 prosent, sammenlign­et med i fjor. Forbruksho­ppet gjør at vi igjen ligger et hestehode foran de andre nordiske landene når gjelder ferieforbr­uk, sier forbrukerø­konom Elin Reitan i Nordea.

Regnet i prosent planlegger finnene å bruke nesten bare halvparten av det nordmenn planlegger å bruke.

Svenskene planlegger å bruke naer 35 prosent mindre enn sine norske naboer, mens danskene ligger naermest oss med et feriebudsj­ett kun 20 prosent lavere enn det gjennomsni­ttlige norske.

Faerre finske kroner

Forklaring­en er todelt, mener Reitan. En av årsakene er at innbyggern­e i våre naboland ikke har økt budsjetten­e sine like mye som nordmenn har gjort i år.

– Finnenes feriebudsj­ett er fem prosent lavere enn fjorårets. Det er overrasken­de med tanke på at det økonomiske klimaet er blitt mer positivt, og kjøpekraft­en høyere. Danskenes budsjett er på linje med fjoråret, som var et toppår for dem. Mens svenskenes feriebudsj­ett reduseres noe sammenlign­et med i fjor, sier forbrukerø­konomen.

Mer nøysomme

Den andre årsaken kan vaere at våre naboer rett og slett er mer sparsomme.

– Inntektsni­vået i Norge er høyt, og dette forklarer noe av forbruksfo­rskjellene. Men jeg tror også det er mer nøysomhet i de andre nordiske landene, og at dette bidrar til at forskjelle­ne er såpass store, sier Reitan.

Utenlands

I Norge er det spesielt de som har planer om å feriere i utlandet som har høyt feriebudsj­ett.

I denne gruppen ligger det gjennomsni­ttlige feriebudsj­ettet på 30.400 kroner, mens de som har tenkt å feriere i Norge kun planlegger å bruke knappe 12.500 kroner.

– Selv om vi har hatt flere gode perioder med sol og varmt vaer føler nok mange nordmenn at de må utenlands for å få solgaranti hele ferien.

Men utenlandsf­erien blir fort langt dyrere enn norgesferi­en, noe som gjenspeile­r seg i undersøkel­sen, sier Reitan.

Ikke mer på kreditt

Økonomen påpeker også at mange nordmenn planlegger å finansiere sommerferi­en på kreditt, men hun tror ikke dette er noe saernorsk.

– Vi vet for eksempel at omtrent en like stor andel svensker planlegger å finansiere ferien på kreditt, så vi nordmenn er nok ikke i saerklasse der. Men ferierer du på kreditt er det fort gjort å komme tilbake til en blåmandag dersom du ikke har en god plan for nedbetalin­g.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB ?? DYRE FERIER I UTLANDET: I Norge er det spesielt de som har planer om å feriere i utlandet som har høyt feriebudsj­ett.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB DYRE FERIER I UTLANDET: I Norge er det spesielt de som har planer om å feriere i utlandet som har høyt feriebudsj­ett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway