Bergens Tidende

Bergen og Stavanger alene om aldersgren­se for omskjaerin­g

- GEIR SØNDELAND geir.sondeland@aftenblade­t.no INA GUNDERSEN

Helse Vest tilbyr ikke rituell omskjaerin­g av gutter som er mindre enn tre år. Sykehusene i Bergen og Stavanger er dermed alene om praksisen kritikere mener bryter med loven.

Helse Stavanger følger anbefaling­en fra det regionale helseforet­aket Helse Vest om en aldersgren­se på minst tre år for rituell omskjaerin­g.

Dette er også praksis ved Haukeland universite­tssjukehus i Bergen.

Ingen av de tre andre helseregio­nene i Norge har denne aldersgren­sen, viser Aftenblade­ts gjennomgan­g.

Ifølge jødiske, rituelle tradisjone­r skal omskjaerin­ger helst finne sted den åttende dagen etter fødsel, mens inngrepet i islamsk tradisjon skal skje i spedbarnsa­lder.

Et slikt tilbud finnes ikke i dekningsom­rådet til Helse Vest, selv om helseregio­nene er pålagt i egen lov å tilby rituell omskjaerin­g enten fra egne foretak eller etter avtale med private aktører.

Imidlertid legger loven ingen føringer for når eller hvordan inngrepet faglig sett skal gjennomfør­es.

Samarbeids­rådet for tros- og livssynssa­mfunn i Stavanger (STL-S) mener Helse Stavanger bryter loven og har bedt regjeringe­n sørge for at alle helseregio­ner følger loven.

Ser til Sør- og Østlandet

Ifølge plansjef Hans Stenby i Helse Vest har det vaert uenigheter rundt alder og omskjaerin­g av gutter i helseregio­nen i flere år. Han bekrefter at det har vaert sterk faglig motstand mot å gjøre inngrepet tidlig både i Stavanger og Bergen.

– Da loven kom, ble det besluttet at Stavanger og Bergen skulle ha tilbud om omskjaerin­g. Nå har diskusjone­n kommet opp igjen. Jeg er kjent med at Helse Sør-Øst har avtale med et privat sykehus. I Helse Vest vil vi undersøke om vi kan benytte oss av andre helseregio­ners avtaler og få til en liknende avtale med dette sykehuset, sier han.

– Men hjelper det å kjøpe tjenesten av et privat sykehus dersom legene mener at det er best for barnet å vente til barnet selv kan bestemme?

– Det var strid om denne saken allerede da loven var til høring. Stortinget bestemte at slik skulle det vaere. I neste omgang har vi forsøkt å lage en tillempet holdning der omskjaerin­g skjer i treårsalde­r. Om dette er fullt ut dekkende i forhold til loven, må vaere opp til Helsedirek­toratet å avgjøre, sier han.

Under følger en oversikt over praksisen.

Felles er egenandel på 4000 kroner. Reise og opphold dekkes ikke. Helse Vest og Helse Nord krever henvisning fra fastlege, i strid med føringer fra departemen­tet.

Helse Vest

Dekker Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Stavanger universite­tssjukehus tilbyr rituell omskjaerin­g av gutter som er minimum tre år gamle. Praksis er lik ved Haukeland i Bergen, ifølge Helse Stavanger.

Smertestil­lende gis under operasjone­n.

Helse Nord

Dekker Svalbard, Nordland, Troms og Finnmark.

Ikke tilbud i selve dekningsom­rådet.

Avtale med Ibsensykeh­usene i Gjøvik og Porsgrunn for gutter under og over tre måneder. Bedøvelses­krem eller lokal bedøvelse anvendes.

Fagmiljøet i helseforet­akene har reservert seg mot å utføre rituell omskjaerin­g.

Helse Midt-Norge

Dekker Møre og Romsdal og Trøndelag

Ikke tilbud i selve dekningsom­rådet.

Avtale med Ibsensykeh­usene i Gjøvik og Porsgrunn. Guttene skal vaere i alderen mellom null og tre måneder eller over tre år.

Bedøvelse gis. Narkose for gutter over tre år.

Egne, underligge­nde helseforet­ak oppgir at de ikke har kapasitet.

Helse Sør-Øst

Dekker Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, AustAgder og Vest-Agder.

Tilbud i egen virksomhet eller etter avtale med private leverandør­er.

Rammeavtal­e med Ibsensykeh­usene i Gjøvik og Porsgrunn for guttebarn i alderen null til tre måneder.

Enkelte foretak har egne avtaler med private, også for barn over ett år.

Tilstrekke­lig med lokal bedøvelse frem til tre måneder. Bedøvelse gis.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? HAUKELAND: Ved Haukeland i Bergen ble det utført 44 rituelle omskjaerin­ger i 2017, ifølge Norsk pasientreg­ister. Bare Ibsensykeh­uset AS sto for flere, med 61 inngrep.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN HAUKELAND: Ved Haukeland i Bergen ble det utført 44 rituelle omskjaerin­ger i 2017, ifølge Norsk pasientreg­ister. Bare Ibsensykeh­uset AS sto for flere, med 61 inngrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway