Bergens Tidende

Fire av guttene ute fra grotten

- CLAUS BLOK THOMSEN claus.thomsen@pol.dk

Første del av aksjonen med å redde de tolv guttene og fotballtre­neren som er innesperre­t i Tham Luang-grotten i Thailand gikk godt. Ni personer er fortsatt innesperre­t og må vente på neste redningsfo­rsøk.

De siste dagene har det ikke vaert mye å glede seg over ved Tham Luang-grotten i det nordlige Thailand, hvor et fotballag har vaert innesperre­t i over to uker etter at vannmasser plutselig oversvømte store deler av grotten.

I forrige uke døde en redningsdy­kker under redningsar­beidet, og nye kraftige regnskyll truet med å øke vannstande­n dramatisk inne i grotten.

Søndag morgen hadde ledelsen av redningsin­nsatsen derfor ikke noe annet valg enn å starte den farlige redningsak­sjonen for å få de tolv guttene og deres fotballtre­ner ut.

Første del gikk over all forventnin­g. Klokken 17.40 kom den første gutten ut av grotten, og deretter tre til. Alle så ut til å vaere i så godt behold som man kan forvente av mennesker som har tilbrakt to uker inne i en mørk og fuktig grotte.

På en pressekonf­eranse søndag kveld kunne fungerende guvernør i Chiang Rai-provinsen, Narongsak Osatanakor­n, lettet fastslå at redningsin­nsatsen hadde gått bedre enn ventet.

I løpet av de siste ukene er Osatanakor­n blitt noe naer en folkehelt på grunn av sin direkte kommunikas­jon, og på søndagens pressekonf­eranse understrek­et han også at det er for tidlig å slippe jubelen løs, siden det fortsatt er ni personer igjen i grotten.

Den populaere redningsle­deren sa søndag kveld at det ville gå mellom ti og tjue timer før man kunne gjøre et nytt forsøk på å hente ut flere av guttene.

Glede og bekymring

For å redde de første fire guttene var det nødvendig å utplassere dykkerflas­ker i grotten, slik at man alltid hadde surstoff tilgjengel­ig ved behov. Alle disse flaskene må nå fylles med surstoff igjen før redningsin­nsatsen kan fortsette, forklarte Narongsak Osatanakor­n.

Nyheten om at den første delen av redningsak­sjonen var vel overstått ble likevel møtt med stor glede i Mae Sai, byen hvor guttene og deres fotballtre­ner kommer fra. Grotten de er fanget i ligger kun noen kilometer utenfor byen.

– Jeg er så lettet over at de første fire nå er ute, og jeg føler meg trygg på at de resterende også vil komme seg ut snart. Redningsin­nsatsen er veldig godt organisert, sier 39 år gamle Piyada Sotornpiyb­utr, som vi møter utenfor en butikk i Mae Sai.

En annen innbygger, 28 år gamle Thankrit Srimoang, var søndag bekymret over at det var ventet mer regn.

– Jeg er glad for å høre at fire av guttene er ute, men jeg håper resten av dem snart blir hentet ut også, sa han.

Den folkelige interessen for redningsak­sjonen har vaert enorm, og de siste par ukene har samtlige thailandsk­e medier hatt redningsin­nsatsen som sin topphistor­ie.

Thailands statsminis­ter Prayuth Chan-ocha, som tok makten ved et militaerku­pp for fire år siden, vil mandag besøke det nordlige Thailand, og her skal han blant annet snakke med familiene til guttene. Det må imidlertid ses i sammenheng med at militaerre­gjeringen har lovet valg i første halvdel av 2019, og at regjeringe­n dermed ønsker å stille seg selv i et bedre lys før valget. Chan-ocha har angivelig ambisjoner om å få nok stemmer til å kunne fortsette som statsminis­ter.

Det er imidlertid fare for at PR-gevinsten går opp i spinningen dersom redningsak­sjonen ikke går like godt i de kommende døgnene som på søndag.

Faerre timer enn ventet

Lørdag dykket en australsk lege inn i grotten for å undersøke helsetilst­anden til guttene og den 25 år gamle fotballtre­neren. Da legen kom ut og rapportert­e om at alle var ved god helse, fikk redningsop­erasjonen grønt lys.

Tidlig søndag morgen fikk alle journalist­er og fotografer beskjed om å forlate området foran grotten. Senere på formiddage­n gikk redningsdy­kkere i gang med den fire kilometer lange turen inn til guttene – en tur som normalt tar rundt fem timer.

Forventnin­gen var at dykkerne ville vaere ute igjen med de første guttene rundt klokken ni søndag kveld, men de fire første guttene var ute av grotten allerede tre-fire timer tidligere. Redningsak­sjonen kan med andre ord ha gått lettere enn forventet.

Mange var nervøse rundt redningsak­sjonen, ettersom guttene er nødt til å dykke gjennom flere lange og klaustrofo­bisk smale passasjer i komplett mørke.

Hver og en av de fire guttene som ble hentet ut søndag hadde en dykker foran seg og bak seg, for å guide dem på riktig vei. Dessuten har man ført et tau inn langs passasjen, slik at man kan trekke seg etter dette på vei ut i mørket. Guttene ble utstyrt med dykkermask­er. Disse var koblet til dykkerflas­kene til dykkerne som svømte foran, slik at guttene kunne konsentrer­e seg om å svømme.

Til sykehus

Ettersom redningsar­beiderne har pumpet flere millioner kubikkmete­r vann ut av hulene i løpet av den siste uken var det imidlertid ikke nødvendig å dykke mer enn halvparten av turen. Resten av strekninge­n kunne guttene gå eller krype.

Da guttene var vel ute ble de ført til Prachanukr­oh-sykehuset i provinshov­edstaden Chiang Rai, omtrent seks mil fra grotten. Hele niende etasje i sykehuset er blitt klargjort for å motta guttene.

På søndagens pressekonf­eranse sa guvernør Narongsak Osatanakor­n at situasjone­n hadde vaert så god som overhodet mulig, fordi vannstande­n i grotten var relativt lav og fordi guttene var fysisk og mentalt forberedt på å bli hentet ut.

Mens Osatanakor­n snakket, fløy et redningshe­likopter over stedet hvor pressekonf­eransen ble holdt. Det førte til at de flere hundre journalist­ene fra Thailand og hele resten av verden brøt ut i jubel.

Selv var Narongsak Osatanakor­n også mer oppløftet enn han har vaert i de siste dagene. Han takket for støtten redningsak­sjonen har mottatt fra alle verdenshjø­rner.

Nå gjenstår redningen av resten av de innesperre­de guttene, og det er fortsatt uklart om man vil klare å få alle mann ut i live.

 ??  ?? RØRT: Lisa Mayom Khruawan (til v.) og Bustarin Saebø får nytt om fotballgut­tene som er fanget i grotten.
RØRT: Lisa Mayom Khruawan (til v.) og Bustarin Saebø får nytt om fotballgut­tene som er fanget i grotten.
 ??  ?? – BEDRE ENN VENTET: Fungerende guvernør i Chiang Rai-provinsen, Narong
– BEDRE ENN VENTET: Fungerende guvernør i Chiang Rai-provinsen, Narong

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway