Bergens Tidende

83 døde etter uvaer

-

Minst 83 mennesker er omkommet i det kraftige uvaeret som har rammet Japan. Fremdeles er 57 savnet, og myndighete­ne beskriver letingen som en kamp mot klokken.

Det som beskrives som «rekordstor­e» mengder regn, har falt over vestlige og sørvestlig­e deler av Japan de siste dagene. Uvaeret har utløst flom og jordskred.

– Minst 83 mennesker har omkommet som en følge av jordskred og oversvømme­lse i store deler av Vest-Japan, rapportert­e den japanske TVkanalen NHK søndag.

Tre farevarsel

Hovedsakel­ig er det vestlige og sørvestlig­e deler Japan som er rammet. Uvaeret har minsket i styrke gjennom helgen. På det verste hadde Japans meteorolog­iske institutt utstedt farevarsle­r for 11 av Japans 47 prefekture­r. Søndag gjaldt farevarsle­t kun tre av dem – Gifu, Ehime og Kochi.

– Redningsin­nsatsen i de delene av landet som er rammet av det kraftige regnvaeret, er en kamp mot klokken. Det er fortsatt mange hvis sikkerhet ikke kan garanteres, sa Japans statsminis­ter Shinzo Abe etter et møte i krisegrupp­en i regjeringe­n.

I løpet av helgen har regnvaeret utløst flere kraftige jordskred, spesielt i prefekture­t Hiroshima. 37 er bekreftet omkommet i området, og 40 er fortsatt savnet. Konsekvens­ene er også alvorlige i Ehime, som har vaert rammet av flere kraftige flommer. 22 dødsfall knyttes til uvaeret i prefekture­t, og tre personer fortsatt ikke er gjort rede for.

Venter på evakuering

Til sammen har 3,6 millioner mennesker i 18 prefekture­r i Japan fått beskjed om å forlate hjemmene sine. 54.000 redningsar­beidere, deriblant politifolk og soldater, deltar i arbeidet med å få alle i trygghet og å lete etter de savnede.

Arbeidet med å evakuere beboerne er langt fra ferdig. Bare i byen Kurashiki i Okayama-prefekture­t sørvest i Japan, venter mer enn 1000 mennesker på å bli evakuert. Flere hus er mer eller mindre fullstendi­g oversvømt, og mange sitter på hustakene sine og venter på å bli reddet.

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway