Bergens Tidende

Kina skal overvåke hele befolkning­en ved hjelp av droner

- CLAUS BLOK THOMSEN claus.thomsen@pol.dk

Menneskere­ttighetsor­ganisasjon advarer om at den kinesiske ledelsen ikke har noen begrensnin­ger når det gjelder å bruke ny teknologi til å overvåke befolkning­en. Nå skal myndighete­ne også bruke droner som ser ut som fugler.

Den kinesiske regjeringe­n har som mål å innføre en total overvåking av det kinesiske samfunn senest i 2020, hvor myndighete­ne ved samkjøring av alt fra politiregi­stre til bankopplys­ninger vil danne seg et bilde av hver enkelt borger i den omtrent 1,4 milliarder store befolkning­en.

Nå har myndighete­ne tatt i bruk enda et verktøy: Droner som likner såpass mye på fugler at de kan brukes til å overvåke mennesker fra himmelen, uten at noen oppdager det.

Ifølge en artikkel i avisen South China Morning Post har flere enn 30 myndighete­r innen det kinesiske militaer- og regjerings­apparatet de siste årene brukt de fuglelikne­nde dronene i minst fem provinser. Blant annet i den vestlige, selvstyrte regionen Xianjiang, som er hjemsted for en stor muslimsk folkegrupp­e, som den kinesiske ledelsen frykter vil prøve å vende seg mot sentralsty­ret i Beijing.

Derfor antas Xinjiang i dag å vaere Kinas mest overvåkte sted, med kameraer som kan gjennomfør­e ansiktsgje­nkjennelse, hyppige politikont­roller og massiv overvåking av befolkning­en gjennom registreri­ng av hva hver enkelt borger foretar seg – for eksempel hvem som sjekker inn på et hotell eller kjøper en togbillett.

I tillegg har man altså de nye dronene, som man i en fugleflokk på himmelen ikke vil klare å skjelne fra ekte fugler.

Store fremtidsmu­ligheter

Ifølge

den

engelskspr­åklige avisen South China Morning Post blir det nye droneprogr­ammet ledet av en professor som tidligere jobbet med å utvikle stealth-fly, som ikke kan ses på radarskjer­mer. For den innsatsen skal han ha blitt hedret av det kinesiske militaeret.

Yang Wenqing, som er lektor og medlem av teamet som under professore­ns ledelse utvikler de nye dronene, sier til South China Morning Post at droneprogr­ammet foreløpig er beskjedent, men at det har store utsikter.

– Vi tror at teknologie­n har et stort potensial til å bli brukt i stort omfang i fremtiden. Det har noen unike fordeler, som møter kravene for droner hos militaeret og sivil sektor, sier hun til avisen.

Vinger som en fugl

Selv om den nye dronen i praksis er et lite fly, er den svaert lik en fugl. I motsetning til andre droner har den blader som ikke roterer, men vipper opp og ned som vinger.

Det naturtro synet bedrar, fordi dronen nemlig er utstyrt med kamera, GPS og et styresyste­m som også gjør dronen i stand til å kommuniser­e med satellitte­r.

Menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Human Rights Watch anser de nye dronene som enda et eksempel på at den kinesiske ledelsen ikke respektere­r menneskers rett til privatliv.

– Vi har ikke selv dokumenter­t bruken av de omtalte dronene, men de siste årene har vi opplevd hvordan den kinesiske ledelsen har gjennomfør­t overvåking basert på innsamling av «big data», sier Sophie Richard, som er leder av Human Rights Watchs avdeling for Kina.

Hun frykter at kontrollen kun vil tilta.

– Det vi ser, antyder at den kinesiske ledelsen ikke har noen begrensnin­ger når det gjelder å bruke ny teknologi til å overvåke befolkning­en. Det er et svaert alvorlig problem, for det betyr at folk i realiteten ikke har noen mulighet til å beskytte privatlive­t sitt, sier hun.

Risiko for anklager

Sophie Richard viser til at en innbygger kan risikere å få problemer, hvis opplysning­er fra en drone eller annen teknologis­k overvåking viser at vedkommend­e omgås en gruppe mennesker som gjør myndighete­ne mistenksom­me.

– Det kan for eksempel føre til at man plutselig blir anklaget for separatism­e eller for å forstyrre offentlig ro og orden, sier hun.

 ?? FOTO: REUTERS ?? OVERVÅKING: Kinesiske myndighete­r overvåker allerede svaert mye. Planen er totaloverv­åking av samtlige innbyggere.
FOTO: REUTERS OVERVÅKING: Kinesiske myndighete­r overvåker allerede svaert mye. Planen er totaloverv­åking av samtlige innbyggere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway