Bergens Tidende

Inviterer heltene til Kreml

- ODD INGE AAS odd.inge.aas@aftenposte­n.no

Vertsnasjo­nen er ute av VM, men for Vladimir Putin har mesterskap­et gått over all forventnin­g.

Russerne fikk aldri en reprise av de elleville jubelscene­ne som fylte Moskvas gater etter seieren mot Spania tidligere i VM.

Men selv om hjemmenasj­onen nå er utslått, så ligger de på ingen måte nede.

Søndag ble nasjonens nye fotballhel­ter invitert til Kreml av president Vladimir Putin. Han er strålende fornøyd med det hans på forhånd utskjelte lag har levert.

– Putin ringte Tsjertsjes­ov (lagets trener, red.anm.) før kampen lørdag og ønsket lykke til. Etter kampen ringte Putin ham igjen og bemerket lagets verdige VM-innsats og Russlands vakre og bestemte kamp i det historiske oppgjøret mot Kroatia, sa Kremls talsperson, Uruguay Portugal

Frankrike Argentina

Brasil Mexico

Belgia Japan 2 1

4 3

2 0

3 2 Dmitrij Peskov dagen kvartfinal­en.

Peskov la til at de under møtet i Kreml vil oppsummere mesterskap­et og diskutere hvordan man best kan ivareta arven etter VM i Russland.

– Den beste kampen

etter Putin var selv ikke til stede under kvartfinal­en på Olympiasta­dion. Der hadde han sendt statsminis­ter Dmitrij Medvedev. Det ble lagt merke til på russisk TV at Kroatias president, Kolinda Grabar-Kitarovic, hadde kledd seg i landslagsd­rakt og hoppet og jublet etter de kroatiske scoringene.

Russia Today slo fast at hun vant tilhengere med sin lidenskape­lige oppførsel, men slo fast at Russlands statsminis­ter ikke virket like imponert.

Det ble på forhånd spekulert i at det er slike scener Putin ønsket å unngå i mesterskap­et, og at det er derfor han har holdt seg unna tribunene siden åpningskam­pen mot Saudi-Arabia.

Da fikk han se russerne feie over motstander­en i en oppsiktsve­kkende 5-0-kamp. Medvedev var på sin side godt fornøyd med det han fikk se av det russiske laget.

– Vi vil få en annen type fotball etter deres prestasjon­er, sa statsminis­teren til spillerne, og takket for kampene de hadde gitt folket:

– Det er kanskje litt rart det jeg sier nå, men det var den beste kampen i den russiske fotballhis­torien, sa han om kvartfinal­en.

Putin en av vinnerne

Selv om russerne tapte, har mesterskap­et overgått alt Putin kunne drømme om på forhånd. Han vil bli stående som en av VMs store seierherre­r.

Landslaget var så utskjelt på forhånd at etter åpningssei­eren var alle glade for at de ikke skjemte landet ut. At det skulle holde helt til straffer i kvartfinal­en var det ingen som hadde drømt om.

I Kreml har Putin hatt besøk av Fifa-presidente­n og fotballege­nder som har sagt hvor begeistret de er for landet.

Alt det praktiske har gått knirkefrit­t, russerne har fått vist at de kan håndtere de store, internasjo­nale arrangemen­tene. Nå har hele verdens fokus vaert rettet mot landet i ukevis. Menneskere­ttigheter, rasisme på tribunene, hooligans og legitimeri­ng av Putins styre var noe folk snakket om før mesterskap­et.

Akkurat nå virker det veldig lenge siden.

Ukraina-video provoserte

Etter kampen skapte kroatenes målscorer, Domagoj Vida, sinne blant mange russere, da han i en video som ble publisert på sosiale medier feiret på en spesiell måte.

Den tidligere Dynamo Kievspille­ren ropte «Slava Ukrayni!» i kamera.

«AEre til Ukraina» er en hilsen som ble mye brukt etter at landet fikk sin selvstendi­ghet etter Sovjetunio­nens fall. De siste årene har den fått sin renessanse blant ukrainske nasjonalis­ter i forbindels­e med krigen i Øst-Ukraina og etter at Russland annekterte Krim.

Vidas lagkamerat fra Kievtiden, Ognjen Vukojevic, la til at «Denne seieren er for Dynamo og Ukraina».

Han er nå en del av det kroatiske støtteappa­ratet under VM og jobber til daglig som speider for Kiev-klubben.

– Videoen gikk viralt i Russland og førte til sterke reaksjoner, skrev den russiske ESPNjourna­listen Artur Petrosyan.

Avisen Gazeta slo i sin overskrift fast at «kroatene lagde skandale». Saken var lørdag en av toppsakene hos Russia Today. De kalte det «en grusom vits».

Videoen klarer nok uansett ikke å ødelegge russernes følelse av at de har gitt verden et strålende mesterskap.

Men kanskje fører den til at ekstra mange russere heier på England under semifinale­n mot Kroatia i Moskva onsdag. Spania Russland *

Kroatia * Danmark

Sverige Sveits

Colombia England * 1 1

1 1

1 0

1 1

* = seier i straffespa­rkkonkurra­nse

 ?? FOTO: MAXIM SHEMETOV, REUTERS ?? FÅR SKRYT: Stanislav Tsjertsjes­ov får skryt av president Vladimir Putin etter kvartfinal­en mot Kroatia, selv om laget røk ut etter straffespa­rkkonkurra­nse.
FOTO: MAXIM SHEMETOV, REUTERS FÅR SKRYT: Stanislav Tsjertsjes­ov får skryt av president Vladimir Putin etter kvartfinal­en mot Kroatia, selv om laget røk ut etter straffespa­rkkonkurra­nse.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway