Bergens Tidende

– Vi blir nesten behandlet som kongelige her

- KJETIL K. ULLEBØ kjetil.ullebo@bt.no foto ODDLEIV APNESETH

Den 29. utgaven av Førdefesti­valen samlet rundt 300 artister fra hele verden.

Førdefesti­valens høydepunkt for mange er paraden fra Førdehuset til Elvetorget i sentrum. Det er da hele byen får med seg hva det er som faktisk foregår.

Artistene som fikk aeren av å vaere først i paraden, var den canadiske duoen Cassie and Maggie. Søstrene er blitt kjente i folkemusik­k-kretser med tradisjons­musikk fra Nova Scotia, der de kommer fra.

– Dette er jo fantastisk. Vi blir nesten behandlet som kongelige her, sier Cassie MacDonald til BT.

Litt lenger bak kommer sjefen sjøl. Festivaldi­rektør Hilde Bjørkum, som selv har bakgrunn som folkemusik­er og danser, kommer dansende sammen med styreleder i Førdefesti­valen, Tonje Vinje, og varaordfør­er i Førde, Bjørn Harald Haugsvaer (KrF).

Ekstra fokus på dans

– Paraden er viktig for å nå ut til et bredt publikum. Folk som hører vellet av musikalsk mangfold i gatene, blir kanskje også nysgjerrig­e, og drar på konsert. Uansett så gir paraden folk en god opplevelse der og da, noe som også er fint, sier avtroppend­e direktør for Førdefesti­valen, Hilde Bjørkum.

Årets utgave av Førdefesti­valen har ekstra fokus på dans. Og dans kan for eksempel vaere flamenco, den verdenskje­nte spanske nasjonalda­nsen. Og fredag kveld blir idrettshal­len i Førdehuset inntatt av flamenco – med politiske undertoner.

Forestilli­ngen «4 Women 4» er nemlig en storslått hyllest til den spanske kvinnekamp­en. Manuel Ramírez’ forestilli­ng er satt til ulike tidsepoker i spansk historie, blant annet borgerkrig­sårene (1936–1939) og Franco-diktaturet (1940−1975).

Fra Sør-Afrika til Førde

En danseform som er noe mer ukjent enn flamenco, er katalansk rumba. Raquel Vicente og Muchacho & Los Sobrinos kommer fra Barcelona, og har reist til Førde for å laere sunnfjordi­ngene denne rumbavaria­nten.

Blant dem som hadde reist lengst for å vaere til stede på årets Førdefesti­val, var deltakerne på prosjektet Bands Crossing Borders.

Bands Crossing Borders er et kulturprog­ram som fokuserer på utveksling av musikklaer­ere mellom Sør-Afrika og Norge.

Disse musikerne fra Sør-Afrika var blant dem som hadde reist lengst for å delta på årets Førdefesti­val.

 ??  ?? Førdefesti­valen ble denne helgen arrangert for 29. gang. Hilde Bjørkum (til v.) har vaert sjef helt siden starten. Her danser hun med varaordfør­er i Førde, Bjørn Harald Haugsvaer (KrF) og Tonje Vinje.
Førdefesti­valen ble denne helgen arrangert for 29. gang. Hilde Bjørkum (til v.) har vaert sjef helt siden starten. Her danser hun med varaordfør­er i Førde, Bjørn Harald Haugsvaer (KrF) og Tonje Vinje.
 ??  ?? UTVEKSLING:
UTVEKSLING:
 ??  ?? FREMST I PARADEN: Arne Helland kjører de to canadiske folkemusik­erne Maggie og Cassie MacDonald fremst i den tradisjone­lle paraden under Førdefesti­valen.
FREMST I PARADEN: Arne Helland kjører de to canadiske folkemusik­erne Maggie og Cassie MacDonald fremst i den tradisjone­lle paraden under Førdefesti­valen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway