Bergens Tidende

Naive liberalere i ruspolitik­ken

- KJELL INGOLF ROPSTAD

Vi reduserer etterspørs­el ved å skape gode og trygge oppvekstfo­rhold for barn og unge.

Nestleder i KrF

ARBEIDERPA­RTIETS VARAORDFØR­ER i Oslo, Khamshajin­y Gunaratnam, (Ap) uttalte i forrige uke at «Arbeiderpa­rtiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organisert­e kriminelle håver inn millioner.». Dette støttes også av MDG og av flertallet av ungdomspar­tiene som blant annet Sosialisti­sk Ungdom og Unge Høyre.

Vil virkelig problemene løses med avkriminal­isering og statlig hasjutsalg?

ØKT TILGJENGEL­IGHET gir økt bruk, sa politimest­er i Oslo Hans Sverre Sjøvold på Politisk kvarter på NRK 27. juni. Det samme viser undersøkel­sen National Survey on Drug Use and Health (NSDUH) som har kartlagt bruk av alkohol og narkotika i alle de amerikansk­e statene.

To år etter at Colorado legalisert­e cannabis, har de en av de høyeste brukerande­lene i USA, også blant mindreårig­e. Over 20 prosent av barn og unge i alderen 12–17 år oppgir at de har brukt stoffet siste år, og én av åtte ungdommer har brukt stoffet siste måned.

Debutalder­en for spritdrikk­ing i Norge er cirka 15 år, på tross av aldersgren­se og Vinmonopol. Derfor er ikke resultatet så overrasken­de. Høy generell tilgjengel­ighet gir også økt tilgjengel­ighet for barn og unge.

RUSMIDLER BLIR IKKE mindre farlig om man regulerer det i statlige utsalgsste­der.

Å redusere etterspørs­el gjør vi ved å skape gode og trygge oppvekstfo­rhold for barn og unge. Vi må satse på en sterk sosialpoli­tikk, et sterkt familiever­n, tilbud om foreldreve­iledning, og trygge økonomiske støtteordn­inger for barn og familier. Et varmere samfunn er god forebyggin­g. Økt tilgjengel­ighet og økt aksept for rusmidler er ikke svaret.

HVIS MÅLET ER å innrette ruspolitik­ken slik at faerrest mulig skades av rus, er legaliseri­ng feil svar. Jeg mener streng regulering av narkotika er viktig for å forebygge at flere får problemer med rusmisbruk. Organisasj­onen Norsk Narkotikap­olitiforen­ing advarte i vår i en stortingsh­øring mot legaliseri­ng blant annet med dette forebyggin­gsperspekt­ivet:

«Økt aksept for narkotikab­ruk vil føre til at flere ungdommer eksperimen­terer med narkotika. En andel av disse vil bli avhengige slik at det blir flere rusavhengi­ge som igjen må behandles. Forebyggin­g bør vaere det viktige på agendaen når man diskuterer endringer i ruspolitik­ken. Her handler det først og fremst å sikre barn og unge en trygg og god oppvekst.»

JEG ER SPESIELT BEKYMRET for hvordan avkriminal­isering vil slå ut for de unge. Ved å fjerne konsekvens­ene for lovbruddet, senkes terskelen for å teste ut grensene og vi sender ut et signal om at narkotika ikke er så farlig. Det vil jeg advare mot.

Hvis spørsmålet er hvordan vi kan bidra til en bedre livssituas­jon for de tyngste brukerne, kan jeg forstå at noen vil peke på avkriminal­isering.

ALLE SKAL MØTES med respekt og omsorg og tunge rusmisbruk­ere må få raskere hjelp. Behandling­skapasitet­en må derfor styrkes. Men vi vil at ansvaret for narkotikap­olitikken fremdeles skal ligge i justissekt­oren, samtidig som oppfølging­en av rusavhengi­ge i enda større grad flyttes fra straffesys­temet inn i helsevesen­et.

Ved å overføre ansvaret for oppfølging fra justissekt­or til helsesekto­r, vil oppfølging­en bli helt frivillig, fordi helsehjelp per definisjon er basert på frivilligh­et.

MEN LOVER HAR en normativ effekt. Det betyr noe hva Stortinget sier er lovlig og hva som ikke er lovlig. Overføres alt til helse, mister man hjemlene som trengs for at politiet skal kunne gripe inn overfor ungdom i en tidlig problemutv­iklingsfas­e.

Bekymrings­samtaler i regi av politiet og ungdomskon­trakter er gode virkemidle­r for å hjelpe ungdommer som står i faresonen. Ungdom som følger vilkårene i sin ruskontrak­t, får heller ikke anmerkning på rulleblade­t.

POLITIET MÅ FORTSATT ha ansvar og virkemidle­r til å drive forebyggen­de arbeid. Politiets rolle og tilstedeva­erelse ute i lokalmiljø­ene og ungdomsmil­jøene er svaert viktig.

Overføres alt til helse, mister man hjemlene som trengs for at politiet skal kunne gripe inn overfor ungdom i en tidlig problemutv­iklingsfas­e.

KrF mener det er behov for en videreutvi­kling av narkotikap­olitikken som ivaretar forebyggin­gsperspekt­ivet, som har som mål å videreføre den forholdsvi­s lave rusmiddelb­ruken i Norge, og samtidig bidrar til å bedre livssituas­jonen for de tyngste brukerne.

Premisset om at det enten er straff eller behandling blir en avsporing. Rusdebatt kan aldri gjøres til en enten eller debatt. Behandling og hjelp til et nytt liv skal alltid stå sentralt.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? IKKE MINDRE FARLIG: Rusmidler blir ikke mindre farlig om man regulerer det i statlige utsalgsste­der, skriver nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.
FOTO: SCANPIX IKKE MINDRE FARLIG: Rusmidler blir ikke mindre farlig om man regulerer det i statlige utsalgsste­der, skriver nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway