Bergens Tidende

Sandvikens firkantklo­sser

Sjøkanten i Sandviken kan fornyes uten høye blokker, proklamere­r rektor ved Bergen Arkitekthø­gskole. Kommunen må ta utfordring­en.

-

BLOKKBEBYG­GELSE er standardlø­sningen for Bergens fortetting, ikke minst langs sjøkanten. Det innebaerer gjerne tap av sjøutsikt og sjøtilkoms­t for eksisteren­de bebyggelse. Cecilie Andersson, rektor ved Bergens Arkitekthø­gskole, hevder man kan bygge både lavere og tettere uten at det går på bekostning av utnyttelse­sgraden. Den påstanden må etterprøve­s.

Rektoren sabler ned forslaget til områderegu­lering for tomten til nåvaerende Neumann Bygg i Sandviken, og Kristiansh­olm like utenfor. Tanken om et bedre tilrettela­gt bydelssent­rum med utgangspun­kt i Sandviksto­rget, roser hun. Friområde på Kristiansh­olm, med tilgang til sjøen for allmennhet­en, synes hun også er stas.

MEN NÅR DET gjelder forslaget til ny bebyggelse, «firkantklo­sser» i hennes ordbruk, tror hun kommunen ikke skjønner hvor ille det kan bli. Neumann-tomten er kjøpt av OBOS, som ønsker å bygge 350

Inye leilighete­r og naeringsby­gg med 800 arbeidspla­sser. Planlagte, nye høybygg vil dele Sandviken i to, med massive vegger langs sjøsiden, sier Cecilie Andersson.

Bergen Arkitektsk­ole sitter selv i glasshus, i en tidligere kraftfôrfa­brikk fra 1960-tallet, «en barriere mot sjøen». Men det blir feil om bygg som egentlig ikke passer inn skal vaere avgjørende for den videre utviklinge­n av Sandviken, sier rektor.

Lenger ute på sjøsiden har Sandviken sin rikelige andel av firkantklo­sser fra før. Det har ikke manglet på protester fra beboere i de bakenforli­ggende nabolagene. Alternativ­er til mer eller mindre standardis­ert blokkbebyg­gelse har ikke sluppet gjennom. Utbyggere argumenter­er gjerne både med økonomiske rammer og utnyttelse­sgrad.

SJØKANTEN I tilknytnin­g til Sandviksto­rget er likevel ekstra viktig for den tradisjone­lle småhusbeby­ggelsen og for bevaring av byens historiske kvaliteter. I en diplomoppg­ave ved Bergen Arkitekthø­gskole er muligheten for ny småhusbeby­ggelse undersøkt, og rektor har vist dette frem som et alternativ til forslaget til OBOS.

Områderegu­leringspla­nen til OBOS er nå ute til høring til over sommeren. Cecilie Andersson mener den må trekkes. Det har hun rett i. I Sandviken må muligheten for en helt annen bebyggelse­stype prøves.

Byrådet har invitert til nye arkitekton­iske og miljømessi­ge ambisjoner for byen. Bergen har et forholdsvi­s nyopprette­t byarkitekt­embete. OBOS prøver å fremstille seg som en fremtidsre­ttet byggherre. Alt ligger til rette for å prøve ut disse ambisjonen­e i Sandviken. Både for Sandvikens og byens del. NASJONALRO­MANTIKK: Som om ikke omgivelsen­e i Skjolden er nasjonalro­mantiske nok, har noen dekorert høyballene til å stå i stil. FOTO: ODD MEHUS

Områderegu­leringspla­nen til OBOS er nå ute til høring til over sommeren. Cecilie Andersson mener den må trekkes. Det har hun rett i.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway